Pancar üreticisi umutlandı!

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, pancar üreticilerini yakından ilgilendiren Susurluk Şeker Fabrikası’nın yeniden açılmasını masaya yatırdı.
Bölgemizdeki tarımsal ağırlıklı üretim yapan ilçelerin belediye başkanlarını, ziraat odası başkanlarını ve AKP yöneticilerini Karacabey’de biraraya getiren Erhan Erdem, Dünya, pancardan üretilen şekere dönerken, bunun Türkiye halkına çok görülmemesi gerektiğine dikkat çekti.
Şekerin ve Susurluk Şeker Fabrikası’nın önemini anlatan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, çiftçinin yeniden nefes almasını istediklerini söyledi.
Fabrikanın açılmasıyla çiftçide canlanma olacağı gibi bölge ekonomisinin her alanında olumlu hareketlenmeler görülebileceğini belirten Erdem, “Türkiye’nin ayakta kalması, yalnız ve ancak üretimle söz konusu olabilir. Üreten insanlar desteklenmelidir. Çiftçiye ise öncelik verilmelidir. Pancar, çiftçinin nefes borusudur. Bu nedenlerle Şeker Fabrikası’ndaki bacanın yeniden tütmesi sağlanmalıdır.
Pancar üretimi bölge çiftçisinin çok önemli gelir kaynaklarından biridir. Tarlalarımızda yeniden pancar ekimine başlanmasına imkan sağlanmalıdır. İnsan sağlığına çok yararlı olan GDO’suz doğa harikası şeker pancarının önü kapatılmamalıdır. Meydan, neden üretildiği bilinmeyen NBŞ bazlı tatlandırıcılara bırakılmamalıdır. Bilim adamlarımıza biraz kulak verelim: “Çocuklarımızı, torunlarımızı, nereden geldiği belli olan kanserin kucağına itmemeliyiz.” Bu nedenlerle, Bölge Ziraat Odaları Başkanları olarak, Susurluk Şeker Fabrikası’nın zaman yitirilmeden yeniden üretime açılmasına imkan sağlamalıyız” dedi.
Bu konuda, belediye başkanlarından ve iktidar partisinin ilçe başkanlarından anlayış beklediklerini dile getiren Erhan Erdem, yemeğe katılan tüm konuklara teşekkür etti.
Toplantıya, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Karacabey AK Parti İlçe Başkanı Murat Erol, Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik, Yenişehir AK Parti İlçe Başkanı Adem Kamıl, Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, İnegöl Belediye Başkan Yardımcısı Eşref Yiğit, İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, Susurluk AK Parti İlçe Başkanı Şükrü Gür, Susurluk Belediye Başkan Yardımcısı Metin Altunbaş, Susurluk Ziraat Odası Başkanı Özkan Gürkök ve Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, Mustafakemalpaşa AK Parti İlçe Başkanı Sadettin Akkoyunlu, Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Mehmet Aydın katıldı.
Özlediğimiz şeker kokusuna kavuşmak istiyoruz!
Bölgemizdeki tarım ağırlıklı ilçelerimizin Ziraat Odaları Başkanları adına açılış konuşmasını yapan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Susurluk Şeker Fabrikası’nın yeniden üretim yapması için Belediye Başkanlarından ve AK Parti yöneticilerinden destek istedi. Erdem, Türk Şeker Fabrikaları bünyesindeki en büyük iki tesisten biri olan Susurluk Şeker Fabrikası’nın Güney Marmara çiftçilerinin olduğu kadar bölge esnafı ve hayvan yetiştiricileri için de büyük önem taşıdığını söyledi.
“Özlediğimiz gerçek anlamdaki şeker kokusuna tekrar kavuşmak istiyoruz” diye konuşan Erdem, “Susurluk Şeker Fabrikası bölgenin denge unsurudur. Bu denge unsurunu 4 ana madde de toplarsak; sadece istihdam yönünden baktığımızda fabrikada çalışanlar adına çok önemli bir merkezdir. Pancar ekimiyle, binlerce tarım işçisine iş çıkar, fabrikalar çalışır ve tesislere çok sayıda işçi alınır. İkincisi; çiftçinin alternatif ürünü bakımından bakıldığında, şeker pancarı benzeri olmayan önemde bir katkıdır. Üreticinin çok önemli gelir kaynağıdır. Çiftçiye yerinde üretim imkanı sağlar. Köyden kente göçü engeller. Başka ürünlerden zarar etse de, şeker pancarı, çiftçimizin sigortası gibidir. Üçüncü olarak da bölgemizin küçük ve büyük baş hayvanlarını beslemede kullanılan pancar küspesi çok önemli bir yiyecektir. Fabrikanın faaliyete geçmesi pancar üreticisiyle birlikte hayvancılık yapanları da sevindirecektir. Şeker pancarının yaprağından, posasından her zerresi hayvan yemi olarak kullanılır. Hayvancılıkla uğraşan esnafımız artık küspeyi uzaklarda aramasın. Maliyetler açısından da kazansın. Şeker ve küspeden elde edilen gelirlerle piyasa biraz canlansın. Çiftçi bölgesindeki iş ve ekmek kapısı artsın. Bu yüzden Susurluk Şeker Fabrikası zaman yitirmeden tekrar hizmete başlasın. Pancar ekimi mazideki bir üretim olarak kalmasın, tarihe karışmasın. Fabrikanın açılması, çiftçiden ve esnaftan başlayarak ekonomide önemli bir hareketlilik getirecektir. Tüketicimiz de sağlıklı beslenmiş olacaktır. Çarkların dönmesi herkesi mutlu edecektir. Türkiye’nin büyük bir kesimi, şeker sektörü ve pancar tarımından ekmek yiyor. Bu nedenlerle, herkesin şeker fabrikalarına sahip çıkması gerekir” dedi.
Üreticinin her sorununa çözüm bulmaya hazırız:
Erdem’in ardından söz olan Karacabey AK Parti İlçe Başkanı Murat Erol, “Bizler bu bölgedeki çiftçinin sorunuyla ilgili yapılması gereken ne varsa yapmaya hazırız. Başbakanımızın Milli Tarım projesi kapsamında bu bölgeler birbirine çok yakın bölgelerdir. Öncelikle, İnegöl, Yenişehir, Karacabey, Mustafakemalpaşa ve Susurluk olarak Şeker Fabrikası’nın açılması konusunu aramızda değerlendirelim. Daha sonra Tarım Bakanımız Faruk Çelik’e gidelim. Çiftçimiz adına Susurluk Şeker Fabrikası’nın açılması için ne yapılması gerekiyorsa, biz siyasiler olarak bu konuda gerekeni yerine getireceğimizden kimsenin kuşkusu olmasın” ifadelerini kullandı.
Nerde tarım, orda varım:
Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan ise sözlerine, “Nerede tarım, orada varım” diyerek başladı.
Özkan, “Tarım ve hayvancılığın başkenti diyebileceğimiz bir kentteyiz. Söz konusu olan Susurluk Şeker Fabrikası’nın çalıştırılması, pancar kotalarının arttırılması bölgemiz ve ülkemiz adına yaşamsal önem taşımaktadır. Gıda alanında tekelleşmiş, uluslararası devasa şirketlerin Türkiye’deki baskıları altında ezilen sessiz çoğunluk dediğimiz çiftçi kesimine tercüman olmak zorundayız. Bildiğiniz gibi, Tarım Bakanımız Faruk Çelik göreve gelir gelmez yeni reform hamleleri yaptı. “Havza bazlı üretim sistemi ve planlı üretim” dedi. İlçelerimiz açısından değerlendirildiğinde, buna katkı sağlayabileceğimiz en önemli değerlerden bir tanesi şeker pancarıdır. Kotalar arttırılırsa, şeker pancarı üreticisinin, polar ve fiyat beklentileri karşılanırsa üretim planlamasına pozitif katkı sağlanabilir. Bunun için şeker fabrikasının çalışması ilçelerimiz açısından çok önemlidir. Sayın Başbakanımızın şeker pancarıyla ilgili fiyat açıklaması oldu. Açıklanan fiyat seneye uygulanacaktır. Çiftçi kardeşlerimizin bunu bilerek bilinçli üretim yapması gerekir ki, sonradan hayal kırıklığı yaşanmamalıdır. Fabrikanın açılması konusuyla ilgili Tarım Bakanı ile görüşmemiz gereklidir. Bana göre çözüm noktamız Sanayi Bilim ve Teknoloji Bakanıdır. Susurluk Şeker Fabrikası’nın çalıştırılması, kotanın arttırılması ve nişasta bazlı şeker üreten uluslararası firmaların baskılarına direnç gösterebilmemiz için Sanayi Bakanlığımızın desteğini almamız gerekir” dedi.
Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan sözlerini, “Genelde emperyalist ülkeler öncelikle insanları gıdalar noktasında hasta yapıyor. Sonra ilaç satarak tedavi ediyor. Birçok gıda üreticisi firma aynı zamanda, büyük ölçekte ilaç firmasıdır. Dolayısıyla Türk insanımızın sağlıklı beslenebilmesinin yollarını bulmamız gerekir. Sağlıklı beslenme açısından tüketicileri pancar şekerinden üretilen ürünleri tüketmesine yönlendirmemiz gerekir. Nişasta bazlı şekerli ürünler insanlarımızı hasta ediyor. Susurluk’taki Şeker Fabrikası bunlarla mücadele alanlarından biridir. Bu mücadelede hem üreticimizi hem tüketicimizi korumak için milli bir hamle yapmış oluruz. Bu konuyu Türkiye’nin gündemine getirelim. Tüketiciler açısından da pastada, çikolatada, nişasta bazlı şeker değil de, şeker pancarından elde edilen sağlıklı ürünlerin tercih edilmesini destekleyelim. Sağlıklı tüketimin artmasına katkı sunalım. Susurluk Şeker Fabrikası’nın üretime devam etmesiyle, hem üreticiye, hem de tüketiciye sağlıklı hizmet götürülmüş olur. Bu işin takipçisi olunması halinde, ilçelerimiz açısından sevindirici sonuçlar alınacağına inanıyorum” diye noktaladı.
Ziraat odaları başkanları, Karacabey’deki toplantıdan çıkan sonuçların umut verici olduğunu dile getirirken, bu hafta içinde, Güney Marmara çiftçi temsilcileri, devlet yetkilileri ve Pankobirlik yöneticileriyle Susurluk’ta biraraya gelmeye karar verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.