Pancar üreticisi devlet eliyle soyuldu!

*Karacabey’deki pancar ekim alanının 12 bin dekardan 750 dekara gerilediğini belirten Ziraat Odası Eski Meclis Başkanı Nuri Karaca, geçen yıl perişan olan üreticinin tamamının domatese yöneldiğini söyledi. Karaca, “Tigem’in büyük çiftçilere toprak kiralaması rekolteyi yükseltince pancardan zarar eden üretici ikinci darbeyi domatesten yedi” dedi.

Karacabey Ziraat Odası eski Meclis Başkanı Nuri Karaca, geçen yıl hayal kırıklığı yaşayan pancar üreticisi sayısı ile birlikte üretilen pancar miktarında büyük düşüş yaşandığını belirtti. 2014 yılında 12 bin dekar olan şeker pancarı üretimi, yaşanan zarar nedeniyle bu yıl 750 dekara geriledi.
Geçen yıl devlet eliyle zarara uğratıldıklarını belirten Nuri Karaca, üreticinin bu yıl pancar yerine domates ektiğini söyledi.
Nuri Karaca, pancar üreticisinin çok zor durumda kaldığını belirtirken, “Geçen yıl 12 bin dekar pancar ekimi yapıldı. Bu yıl ise bu rakam 750 dekara düştü. 11 bin 250 dekar azaldı. Her şey devletin kontrolünde gelişiyor. Pancarın tohumunu devlet veriyor. İlaçlamayı devlet yaptırıyor. Anlayacağınız ekimden, hasata kadar ki süreçte tüm gelişmeler devletin gözetiminde yapılıyor. Pancarlar devletin fabrikasına gidince, “Düşük polar” deniliyor. İnanılacak gibi değil. Polar derecesine bağlanan fiyatlar geçen yıl, “Şeker oranı düşük” gerekçesi ileri sürülerek 5-6 kuruş eksik ödeme yapıldı. Bu rakam 5-6 trilyonu buluyor. Yani geçen yıl Karacabey’li çiftçinin 5-6 trilyon lirası ödenmedi. Devlet eliyle büyük zarara uğrayan pancar üreticisi bu yıl domatese yöneldi ancak, orada da yüzü gülmedi” dedi.
Domatese yönelen pancar üreticisine ikinci darbe!
Geçen yıl pancardan umduğunu bulamayan üreticinin hemen hemen tamamı domates ekti. Karacabey’de pancar ekimi 12 bin dekardan 750 dekara gerilerken tüm boş alanlara domates ekimi yapıldığı belirtildi.
Ziraat Odası Eski Meclis Başkanı Nuri Karaca, pancardan büyük zarar eden üreticinin domatesten de aynı darbeyi yediğini ileri sürdü. Karaca, domates fiyatlarının çok düşmesini Tigem’in yanlış ticaret politikasına bağladı. Tigem’in büyük çiftçiye toprak kiralamasıyla küçük çiftçinin sürekli zarar ettiğini dile getiren Karaca, “Tigem’in küçük çiftçiyi korumamasını ve patronları korumasını yıllardır eleştiriyoruz. Gel gör ki, değişen bir şey olmuyor. Yine öyle oldu. Pancardan bilinçli bir şekilde zarar ettirilen çiftçi domatese yöneldi ve tüm boş yerlere domates ekti. Bu da rekolteyi yükseltti. Tigem’in arazilerini büyük çiftçiye kiralaması, domates üretimini çok arttırdı. Rekolte artışı fiyatların dip yapmasına neden oldu” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.