Pancar üreticisi 3 milyon TL zarar etti

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu, pancar üreticilerinin dekar başına 250 TL zarar ettiğini açıkladı. Çiftçinin 12 bin 500 dekarda yetiştirdiği pancardan toplam zararı 3 milyonu TL’yi aşıyor.
Ziraat Odası Başkanı Hasan Karahasanoğlu ile Meclis Başkanı Nuri Karaca, polar (şeker oranı) kıskacına alınan çiftçinin 3 milyon 125 bin TL zarar ettiğini açıkladı. Geçen yıl tonu 135 TL’den alınan pancarın bu yıl polar derecesi düşüklüğü nedeniyle 94 TL’den işlem gördüğünü belirten Oda yöneticileri, “Pancar üreticilerimizin eline ulaşan bordrolardan aşıldığı üzere birçok üreticimiz borçlu kaldı. 2013’te ilçede 3900 dekar alanda ekilen pancarın ortalama dekar verimi 10 tondu. Polar derecesi ise 15’ti. Ortalama 135 TL’den işlem gördü.
Bu yıl 12 bin 500 dekar alanda ekilen pancarın dekar ortalaması 8 tonda kaldı. Polar derecesi ise 10’a düştü ve 94 TL’den işlem gördü. Odamızın uzmanlarınca yapılan hesaplamalara göre pancarın dekar başına maliyeti 900 ile 1100 TL arasında değişiyor. Bu da üreticilerimizin dekar başına ortalama 250 TL zarar ettiğini gösteriyor. Toplam zarar ise 3 milyon TL’yi aşıyor” dedi.
Fatura üreticiye kesiliyor
Fiyat düşüklüğünün polar derecesine bağlandığını belirten Oda yöneticileri, “Fiyatın bu yıl düşmesinin ana nedeni polar derecesine gösteriliyor. Oysa polar derecesinin düşmesinin nedeni olan Cercospora hastalığı ile mücadeleyi, Türkiye Şeker Fabrikaları Genel Müdürlüğü yürütüyor.
Kendilerini yıllarca uyardık. Hala bilimin gerçeklerinden uzak bir mücadele sürdürüyorlar. Üst üste aynı etken maddeleri içeren ilaçlar kullanıyorlar. Bu da hem verimi, hem de polar derecesini düşürüyor. Faturası da üreticilerimize kesiliyor” diye konuştu.
Destek yapılmazsa ekilmeyecek
“2002 yılında ‘Şeker Kurulu’ kurulana kadar 14 polar derecesi altına devlet desteği vardı. Böyle mağduriyetler yaşanmamaktaydı. Acilen eski uygulamaya dönülerek, bu yılki mağduriyetler giderilmelidir.
Aksi takdirde üreticilerimizin yaşadığı ciddi ekonomik kaybının etkileri dışında, bölgemiz ürün deseninin önemli bir ürünü olan pancar, önümüzdeki yıldan itibaren ekilmeyecektir. Bu da kapanacak Susurluk Şeker Fabrikası ile birlikte milli ekonomimiz için önemli bir kayıp olacaktır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.