Pancar şaha kalkarsa, çiftçinin yüzü güler

*Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Susurluk Şeker Fabrikası’nın açılması için başlatılan girişimlerin  pancar üreticisini umutlandırdığına dikkat çekti.

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Susurluk Şeker Fabrikası’nın yeniden faaliyete geçmesi için başlatılan çalışmaların umut verici olduğunu söyledi.
Fabrikanın açılmasıyla ilgili gelişmelerin çiftçi adına sevindirici olduğunu belirten Erdem, üretimin başlamasıyla bölgedeki ekonomik hareketlenmenin artacağına dikkat çekti.
Fabrikanın yeniden açılması konusunda yapılan gelişmeleri değerlendiren Erhan Erdem, “Bursa ve Balıkesir genelinde en çok pancar eken Karacabey, Mustafakemalpaşa, Yenişehir, İnegöl ve Susurluk’un Belediye Başkanları, AK Parti İlçe Başkanları ve Ziraat Odası Başkanları ile bir araya geldik. Şeker Fabrikası’nın açılması için 3 ay önce Karacabey’de fitili ateşledik. Bir hafta sonra Susurluk’ta daha geniş kapsamlı toplandık ve fabrikanın yeniden çalıştırılması için komisyon oluşturduk. Geçtiğimiz hafta da Ankara’da Şeker Fabrikaları Genel Müdürü ile bir araya geldik” dedi.
Ankara’da gerçekleştirilen toplantıda ilk sözü alan Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, pancarın bölgede denge unsuru olduğuna vurgu yaparak, “Susurluk Şeker Fabrikası’nın açılmasının önemi çok büyüktür. Belediye başkanları ve ilçe başkanlarının Ankara’ya kadar gelmeleri, işin ciddiyetini gözler önüne seriyor. Susurluk Şeker Fabrikası’nın yeniden çalışabilmesi için istenen 500-600 bin ton pancar ekimini karşılayabileceğimize yürekten inanıyorum. Pancar özellikle çiftçiliği ilgilendiren bir ürün değildir. Aynı zamanda küçük ve büyük baş hayvancılıkta çok etkili bir yeri vardır. Şeker Pancarı hayvancılık adına küspe yönünden de ihtiyaçtır. Pancardan çıkan melasın (su) bile özellikle bitki köklerine büyük faydalar sağladığı biliniyor. Ayrıca istihdam için de tarım arazilerinde çalışan işçilerden tutun da fabrikada çalışan işçilere kadar iş kapısı açıyor. Aynı zamanda nakliye yönünden de bu bölgedeki insanlara büyük bir hizmet yapılmasına ortam sağlıyor” dedi.
Karacabey çiftçilerinin 100 bin ton pancar kotası talep ettiğine dikkat çeken Erdem, fabrika açıldıktan sonra bu talebin artacağının beklendiğini kaydetti.
Bursa ve Balıkesir çiftçileri için pancarın alternatif ürün bakımından da çok önemli bir unsur olduğunun altını çizen Erdem, “Ekolojik denge yönünden bir dekar pancar, üç dekar ormanın çıkardığı oksijeni çıkarabiliyor. Şeker Pancarı bölgenin denge unsurudur. Ülkenin 2 milyon ton şeker ihtiyacı var. 1 milyon 365 bin tonunu çiftçi üretiyor. Geri kalan kısmı ise, mısırdan üretilen şekerimsi madde karşılıyor. Çiftçiler bu ihtiyacı karşılayabilecekken neden, mısırdan çıkarılan ne olduğu belli olmayan bir madde kullanılsın? Kendi şekerimizi kendimiz rahatlıkla üretebiliriz. Milletimiz glikoz olarak mısırdan üretilen şekerimsi bir madde yemesin. Bunu asla istemiyorum. Ülkemin insanlarının pancardan üretilen şekeri yemesini istiyorum. Tüm dünya pancardan üretilen şekere dönerken, biz niye ülke olarak bunu değerlendirmeyelim? Cumhurbaşkanı Başdanışmanı bile “GDO’lu mısırdan üretilen glikoz yerine çocuklarınıza arsenik içirin, daha iyi. Geleceği fare zehiriyle zehirliyorsunuz” diyor. Buna sonuna kadar katılıyorum. Çocuklarımızı resmen zehirliyoruz. Glikoz, zaman içerisinde kanserden tutun da her türlü ölümcül hastalıklara sebebiyet vermektedir. Nişasta bazlı şekeri değil, pancardan üretilen gerçek şeker kullanmalıyız” dedi.
Çiftçiyi önemseyenler pancar üretimine yönelmelidir
Erdem, insanlığın ve çiftçinin iyiliği için ülkenin şeker pancarını şaha kaldırması gerektiğini belirterek, “Bir ülkenin tarımda şaha kalkabilmesi için pancar üretimi en önemli unsurlardan biridir. Pancar denge unsurudur. Pancar da 14 poların altı çizilmeli ve altında çıkan polar da devlet tarafından süspanse edilip 14 polardan çiftçiye parası ödenmelidir. Bırakın fabrikayı kapatmayı, TORKU zihniyeti getirilmelidir. Çiftçiyi önemseyenler pancar üretimini şaha kaldırmalıdır. Şeker Fabrikası sadece pancar için değil, daha başka ürünler adına da faydalı hale getirilmelidir. Susurluk Şeker Fabrikası’nın açılması, bölge tarımının önünün açık olmasına ortam hazırlayacaktır” şeklinde konuştu.
Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, Şeker Fabrikası’nın açılması için yardımlarını esirgemeyen, Belediye Başkanı Ali Özkan’a, AK Parti İlçe Başkanı Murat Erol’a, S.S Balıkesir-Bursa Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hasan Karahasanoğlu’na ne kadar teşekkür etsek azdır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.