“Pancar fiyatı artmalı, desteklemeler yatmalı!”

Karacabey Ziraat Odası Başkanı Erhan Erdem, “Şeker Pancarı taban fiyatları yükselmezse çiftçi bu sene kazanamayacaktır” dedi. Erdem, hükümete seslenerek acilen pancar taban fiyatının arttırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, her yıl Haziran ayı sonunda verilen 3. Dönem Desteklemeleri’nin henüz yatmadığını da bildiren Başkan Erdem, kısa süre içinde bu desteklemelerin de çiftçilerin hesaplarına yatmasını istediklerinin altını çizdi.
Şeker pancarı üretiminin fiyatların düşüklüğü sebebiyle geçen yıla nazaran bu yıl azaldığını belirten Erdem, hükümeti göreve çağırdı. Pancar üreticisinin küstürülmemesi gerektiğine dikkat çeken Erdem, şeker pancarının tarım ve hayvancılık ile sanayi entegrasyonunu sağlayan tek tarım ürünü olduğunu ifade etti.
Acilen pancar alım taban fiyatının arttırılması gerektiğini söyleyen Başkan Erdem açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “2017 yılında pancar fiyatları geçen sene 16 polar dan 21 kuruştu. Bu yıl 16 polar olan pancar fiyatı 23,5 kuruş olarak açıklandı. Günümüz şartlarına bakıldığına ithal gübreye, tohuma, ilaca ve diğer manada gelen ürünlere zamlar nedeniyle pancar taban fiyatı çiftçilerin gözünde yok gibi kaldı. Devletimizin acilen pancar taban fiyatını arttırmasını talep ediyoruz. Gelecek günlerde çiftçilerimizin tekrar pancar ekebilmesi için şimdiden önlemlerin alınması gerektiğini düşünüyorum. Devletimizin için kritik ürünlerden biri olan pancarın; şekerin yanı sıra küspesinden hayvancılarımız, yapraklarından doğamız, pancardan çıkan melastan hem sanayicimiz, hem de hayvancılarımız yararlanmaktadır. Her türlü, her şeyinden yararlanılan pancar ekonomik olarak da çiftçilerimizin sigortasıdır. Bu fiyatlarda pancar kaldığı zaman bu yıl hiçbir üretici para kazanamayacaktır. Pancardaki fiyat beklentimiz minimum 35-40 kuruş bandında olmalıdır.
Karacabey’de 2017 yılında pancar ekimi 11 bin dekar iken poların düşüklüğü sebebiyle bu yıl 8 bin dekara düştü. Pancarda istikrar sağlanmazsa önümüzdeki yıl ekim daha da düşüşe geçecektir. Çiftçiye ait tüm girdilere zam gelirken pancara verilen bu fiyat çok komik kaldı. Bütün pancar çiftçileri olarak 16 poları 35-40 kuruş bandında bekliyoruz. Çünkü bölgemizdeki polar ortalaması 12-13 bandında seyrediyor. Her ne kadar pancar fiyatı 23,5 kuruş gözükse de polar üzerinden para aldığımız için çiftçilerimin eline en iyi ihtimal 18,5 kuruş geçmektedir. Bu fiyat da pancar üreticisini küstürür” dedi.
“Desteklemeler acilen yatmalı”
2017 yılı 3. Dönem desteklemelerinin de acilen yatması gerektiğini söyleyen Başkan Erdem, “Her yıl Haziran ayı sonuna kadar yatırılan desteklemelerin bu yıl 3. turu gecikti. Tahıl ürünleri ve ‘İyi Tarım Uygulamaları’ desteklemelerinin şu ana kadar 3. turu yatmadı. Çiftçimiz zor durumda. Acilen bu desteklemelerin de çiftçilerimizin hesaplarına yatmasını istiyoruz” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.