“Ottan Sofraya Sütçülük” KTSO’da anlatıldı

Sütaş’ın katkılarıyla, Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksek Okulu, Aksaray Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu ve Danimarka Kold College tarafından düzenlenen “5. Süt ve Süt Hayvancılığı Öğrenci Kongresi”nde bu yıl, “Ottan Sofraya Sütçülük” teması işlendi.
Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirilen Öğrenci Kongresi’nde 12 sunulu, 36 poster bildiri olmak üzere toplam 48 öğrenci bildirisi yer aldı.
Danimarka Kold Koleji Müdürü Hans Skjerning’in başkanlığında yapılan “AB’de Süt Hayvancılığı ve Sütçülükte Mesleki Eğitim” konulu panelde ise, Danimarka, Almanya, Hollanda ve İngiltere’deki mesleki eğitim sistemleri hakkında katılımcılara bilgi verildi.
Kongrede; Sütaş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tarık Tezel, Uludağ Üniversitesi Karacabey Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tayar, Sütaş Eğitim Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Ak, Danimarka Kold Koleji Müdürü Hans Skjerning, Hollanda Van Hall Üniversitesi’nden Gelein Biewenga ve Klaas Bolding, Avrupa Süt Endüstrisi Öğrenme Birliği Başkanı Torsten Sach, İngiltere Reaseheath Kolej Md.Yrd. Dave Kynaston, Aksaray Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd.Doç. Dr. Ayhan Duran ile KMYO Süt Topluluğu Başkanı Barış Bayırlı, süt endüstrisi, süt ve süt hayvancılığı ve eğitimi konularında çeşitli bilgiler paylaştı.
Programa ayrıca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Naci Güncü’nün yanı sıra, Belediye Başkan Yardımcısı Osman Çatak ve İlçe Müftüsü Hikmet Yazıcı, Ege Üniversitesi Tire-Kutsan MYO Müdürü Prf.Dr.Harun Reşit Uysal, Aksaray Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulu ve Uludağ Üniversitesi’nden öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Sütaş Eğitim Koordinatörü Prof.Dr.İbrahim Ak açılış konuşmasında; Süt ve Süt Hayvancılığı Öğrenci Kongresi’nin ilkini 2010 yılında Sütaş ile birlikte Karacabey’de düzenlediklerini, daha sonra geleneksel hale gelen kongrenin bu yıl beşincisini tekrar Karacabey’de düzenlemekten dolayı memnuniyetlerini dile getirdi. 2012 yılında Aksaray Üniversitesi’nde düzenledikleri kongrenin 6.sını Ege Üniversitesi veya Bingöl Üniversitesi ile birlikte düzenlemeyi arzu ettiklerini ileten Prof.Dr.İbrahim Ak, Süt ve Süt Hayvancılığı Öğrenci Kongreleri ile süt ve süt ürünlerinin beslenmemizdeki öneminin anlaşılması, süt ve ürünlerinin tüketimi açısından önem taşıdığını, eğitimin önemli bir parçası olan bu kongreler ile ulusal ve uluslararası düzeyde karşılıklı bilgi alışverişinin sağlandığını belirtti.
Prof.Dr. İbrahim Ak, Danimarka, Hollanda, Almanya ve İngiltere’den kongreye katılan ve mesleki eğitimle ilgili köklü ve değerli deneyimlerini paylaşan konuklara, kongrenin düzenlenmesindeki katkılarından dolayı Sütaş’ı temsilen Tarık Tezel’e ve katılımlarından dolayı konuklara teşekkür ettikten sonra kongrede sunum yapacak öğrencilere başarılar diledi.
Eğitimde işbirliği
Eğitimde işbirliğine büyük önem verdiklerini vurgulayan Sütaş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tarık Tezel, “Akademik eğitim alamayan öğrenci ve müstahsillerimize eğitim vermeyi görev sayıyoruz. Beşincisi yapılan Süt ve Süt Hayvancılığı Öğrenci Kongresi artık ülke sınırlarını aşmış durumda. Süt Topluluğu öğrencilerimiz başarı ile bu organizasyonları gerçekleştiriyor. Programın Karacabey Meslek Yüksek Okulu ile sınırlı kalmaması, yurt içi ve yurt dışından gelen öğrencilerle zenginleştirilmesi mutluluk vericidir. Kongremizin, hayvancılığın gelişmesi adına tüm ülkeye örnek olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Tarık Tezel, Sütaş ve Uludağ Üniversitesi’nin kuruluşunun 40. yıl mutluluğunu birlikte yaşadıklarını belirterek, “Bu anlamlı günde üniversite-sanayi işbirliği adına gerek Bursa’da gerekse Aksaray ve Bingöl’de başarılı işbirlikleri sergileniyor. Kongrenin düzenlenmesinde büyük emeği bulunan başta Prof.Dr. İbrahim Ak ve öğretim üyelerine, yurtdışından gelen akademisyenlere, katılım sağlayan öğrencilere ve kapılarını her zaman açık tutarak desteklerini esirgemeyen Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Ottan Sofraya Sütçülük teması
Kongrenin ev sahiplerinden Karacabey Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tayar ise, “Kongremizde insan sağlığı için en değerli gıda olan sütün üretimi, işlenmesi ve tüketimi, süt hayvancılığı ve süt teknolojileri konularında bilimsel çalışmalar yer alacak. Yurt içi ve yurt dışından öğrencilerin ve öğretim üyelerinin karşılıklı olarak elde ettikleri bilgileri paylaşabileceği ve fikir alışverişinde bulunabileceği Süt ve Süt Hayvancılığı Kongresi ile ulusal ve uluslararası işbirliğini artırmayı hedefliyoruz. Ayrıca uzaktan eğitim sistemi ile ben ve diğer öğretim üyesi arkadaşlarım artık derslerimizi sadece Meslek Yüksek Okulumuzla sınırlı tutmayacağız. Her ortamda öğrencilerimizle buluşacak ve öğrencilerimizi geliştirmek üzere gayret sarf edeceğiz. Bu amaçla terleyeceğiz. İstiyoruz ki okullarımızdan mezun olan öğrenciler Danimarka da, İsviçre de ve yurt dışında çalışmak isterlerse buralarda işe hazır olarak gerek teknik gerekse yabancı dil bakımından hazır olsunlar” diye konuştu.
Panellerin ardından öğrenciler tarafından hazırlanan bildiri ve posterlerin sunulması ile kongre tamamlandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.