Otoyol tartışması

Bursa Kent Konseyi’nin düzenlediği etkinliğe ilgi büyüktü:

Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla düzenlenen toplantı, Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde (Merinos AKKM) gerçekleşti.

Toplantıyı Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, Bursa Kent Konseyi Genel Sekreteri Enes Battal Keskin, Bursa Kent Konseyi Yürütme Kurulu üyesi Şuayip Toprak yönetti.

Bursalıların kentin tüm meselelerine sahip çıktığını, medeni bir şekilde tartışabildiğini söyleyen Bursa Kent Konseyi Başkanı Mehmet Semih Pala, her kesimden insanın katılımıyla önemli bir toplantıyı gerçekleştirdikleri için mutlu olduklarını belirtti. 2 yılda 2 bin etkinlik yapabilen Bursa Kent Konseyi'nde şehrin birçok konusunu konuştuklarını ifade eden Pala, çıkan sonuçları da usulüne uygun olarak yetkililere ilettiklerini kaydetti. Otoyolun son dönemde gündemden düşmediğini hatırlatan Pala, artık sonuç alınması gerektiğini, bu yüzden gündeme aldıklarını dile getirdi.

Toplantıda ilk olarak söz alan geçmiş dönem Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker, toplantıyı düzenleyen Bursa Kent Konseyi'ne teşekkür etti. Mustafakemalpaşa Ovası’nın Uluabat Gölü'nün aslında bir parçası olduğunu hatırlatan Saker, Karacabey Ovası'nda bir zamanlar kuru tarım yapıldığını, artık sulamalı tarımın da yapılabildiğini kaydetti. Yüksek verim veren ovaların yarılamayacağını belirten Saker, “Ben ‘Kamulaştırma paralarını veririm, otoyolunu da yaparım’ diyemezsiniz. Mustafakemalpaşa Ovası’ndaki tüm drenaj sistemini yenilemek lazımdır. Karacabey Ovası’ndaki tüm kullanım şeklini değiştirmek gereklidir. Burada eksileri, götüreceklerini de hesaplamak lazımdır. Ben o bakımdan iki ovanın ortasından geçen otoyola karşıyım” dedi.

Karayollarının, Bursa Otoyolu'na üçüncü bir bağlantı yapmak istediğini de dile getiren Saker, 4 bin 500 meyve ağacının kesileceğini, bunun da bir katliam olacağını vurguladı.

Geçmiş dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Erdoğan Bilenser ise, otoyolun kent içine yapacağı sosyal, ekonomik ve çevresel etkilerinde önemli olduğuna dikkat çekti. Kent içinin bu aşamada ikinci plana itildiğini kaydeden Bilenser, başka bir toplantıda bu konunun da gündeme getirilmesini istedi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Atilla Ödünç, Türkiye'nin en büyük projelerinden olan ‘İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu’ hakkında alınacak kararların kent ve ülke için hayırlara vesile olmasını diledi.

Türkiye gerçeklerine aykırı

Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, üzerinde konuşulan konunun Asya, Afrika ve Avrupa bölgeleri içerisindeki master projelerinden biri olduğuna değindi. Ayrılan bütçenin dünyadaki 50 ülkenin gayrisafi milli hasılasından çok daha büyük olduğunu belirten Kurtulan, projenin gerçekleşeceği insanlara da dikkat çekti.

Mustafakemalpaşa ve Karacabey'in tarım, hayvancılık ve tarımsal sanayi ile kalkınmayı benimsediğini ifade eden Kurtulan, “Tarımı, tarımsal sanayiyi ve hayvancılığı etkileyecek kararın alınması, gelecek nesillerin vebalini de üstümüze almamıza sebep olur. Güzergahların Mustafakemalpaşa, Karacabey ve Susurluk'un birinci sınıf tarım arazilerinden geçtiğini görünce de irkildik. Tahminen Karacabey'in 11, Mustafakemalpaşa'nın 6, Susurluk'un birkaç köyünün ve verimli arazisinin bu şekilde değerlendirilmesi Türkiye gerçeklerine aykırıdır” diye konuştu.

Konunun yüksek sesle gündeme getirilmesinin faydalı olacağını dile getiren Kurtulan, açlık ve susuzluk gibi dünyayı tehdit eden projeleri ise sonuna kadar destekleyeceklerini söyledi. Yanlış hesapların mutlaka bir yerlerden döneceğini söyleyen Kurtulan, bunun bedelini ödemenin de kendine denk geleceğini ifade etti.

Karacabey Belediye Başkanı Ergün Koç ise, Karayolları mühendislerinin bu tür projeleri Ankara'da oturdukları yerden çizdiklerine inanmadığını kaydetti. 6.3 milyar dolarlık projesinin 22 yıl sonra Türkiye Cumhuriyeti'ne devredileceğini hatırlatan Koç, “Ben mühendis değilim ancak, otoyolun geçmesi düşünülen bu alanlar, özellikle Karacabey'deki Harmanlı köyüne kadar olan alanların önemli bir kısmı tarımsal niteliği olmayan arazilerdir. Bursa-Karacabey-Mustafakemalpaşa güzergahındaki 66,5 kilometrelik otobanın 29,5 kilometrelik kısmı diğer tarım arazisidir. 35,5 kilometrelik kısmı da tarımsal niteliği korunacak alanlardır. Ortada ekonomik bir zaruret vardır” dedi.

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu ve Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ertuğrul Aksoy, Türkiye'nin geniş araziye sahip olduğunu, fakat birinci ve ikinci sınıf tarım alanlarının yüzde 6'sını içerdiğini vurguladı. Bunların 2 milyon hektarlık bölümünün de yanlış kullanım sonucu yok edildiğini anlatan Aksoy, “Bizler tarımdan yana tarafızdır. Kime hizmet edeceği belli olmayan ve tüketime yönelik otoyolu tartışıyoruz. Gelişim için yollara ihtiyaç vardır. Ama demiryolu ve hızlı trenle bu taşımacılık yapılabilirdi. Tüm yollar duble olurken yanına otoban niye yapılır?” dedi.

‘İstanbul-İzmir Otoyolu’ projesinin detaylarından bahseden Aksoy, kendilerinin önerdiği geçiş projesi hakkında bilgi verdi.

Toplantıda söz alan Burulaş Genel Müdürü Levent Fidansoy, düşülen otoyolun 10’ar milyonluk iki bölgeyi birbirine bağlayacağını belirtti. Arada 2 milyonluk Bursa'nın bulunduğunu hatırlatan Fidansoy, “Bir şirketin yöneticisi olsaydım, böyle bir proje çizecek mühendisleri yanımda tutmazdım. Yabancı ülkelerde otoyollar genelde şehrin dışına ve dağın yamaçlarına yapılmıştır. Elbette otoyolu geçirirken de çevreyi koruyabilirsiniz. Otoyolun Bursa içerisinden geçişi de Karayolları tarafından inşa edildi. Ovaakça ile Görükle arasında paralı geçiş olacağı varsayıldı. Biz bu paralı geçişin kaldırılmasını öneriyoruz” diye konuştu.

Çevre Yolu Bursalılara ücretsiz olacak

Kamu Özel Sektör Ortaklığı Bölge Müdürlüğü'nden Baş Mühendis Yusuf Biri, bugüne kadar yapılan her toplantıda halkın ve sivil toplum kuruluşlarının sorularına yanıt verdiklerini, bunun bir devlet yatırımı olduğunu anlattıklarını söyledi.

Tüm tekliflerin, Karayolları, bölge müdürlüğü ve işin yüklenici firması Otoyol AŞ tarafından tüm ince detaylarıyla incelendiğini ifade eden Biri, şunları söyledi; “Bu proje, 90'lı yıllarda yapımına başlanıp, 2000'li yıllarda onaylanmıştır. Güzergah o zamanlarda incelendi. Yazışmalar yapıldı ve uygun görüldü. Daha sonra kanun ve mevzuatta meydana gelen değişiklikler, yaşanan depremlerin ardından hem kurum olarak, hem de Otoyol A.Ş. konuyu tekrar ele almak zorunda kaldı. Bu bağlamda her türlü inceleme yapılıyor. Her türlü yazışma kamu kurumları, yerel yönetimler, odalar, sivil toplum kuruluşları, üniversitelerle yapıldı. Ayrıca Bursa Çevre Yolu ücretli olmayacak. Bursa Çevre Yolu, İstanbul'dan gelip İzmir'e giden için ücretli olacak. Fakat Turan Köy tarafından gelipte Nilüfer'e giden için ücretsiz olacaktır. Çevre Yolu Bursalılara ücretsiz olacak.”

Otoyol A.Ş. Teknik Müdürü Nurettin Akdeniz, güzergah üzerinde bilindiği gibi 4 tünelin değil, 2 tünelin bulunduğunu açıkladı. Akdeniz, “Ancak, Bursa-Susurluk için 2 güneyde, 2 kuzeyde olmak üzere 4 ayrı alternatif çalışıldı. Hepsi heyetler tarafından adım adım gezildi. Bu zamana 15 ayrı toplantıda bulundum. Bu proje Gebze, Orhangazi, İzmir, İzmit Körfez Geçişi ve bağlantı yolları dahil otoyolunun yap-işlet-devret projesi, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük projesidir.

Projede, dünyanın en büyük 5 asma köprüsünden birisi olacak köprü bulunmaktadır. Devamında bin 500 metrelik çelik asma köprü, toplam uzunluğu 5 bin 142 metre olan iki adet tünel, 377 kilometre otoyol gövdesi, 46 kilometre bağlantı yolları, 31 adet viyadük, 299 adet köprü ve ciddi sanat yapıları bulunmaktadır. Dünyada da ilerleyen devasa projelerden birisidir. Böyle bir projenin çevresel etkilerinin olmaması mümkün değildir. Etkileri en aza indirmek bizlerin ana görevidir. Bunun için uluslararası düzeyde çevresel ve sosyal etki değerlendirme raporu gerçekleşmektedir” diye konuştu.

Toplantıda ayrıca, Karacabey Ziraat Odası Başkanı Meclis Başkanı Nuri Karaca, Orhangazi Güç Birliği Platformu Sözcüsü İrfan Aydın, Bursa Otoyol Platformu Yönetim Kurulu üyesi ve DOĞADER Temsilcisi Seyit Ali Geçici, Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Başkanı İbrahim Akdemir, Gemlik Ziraat Odası Başkanı Ali Çelik, Bursa Otoyol Platformu adına Yrd. Doç Dr. Yakup Canıtez, Harita Müh. Mustafakemalpaşa Belediye Meclis üyesi Adnan Akın, Mustafakemalpaşalılar Derneği Başkanı Halim Çapkın, Nilüfer Kent Konseyi Genel Sekreteri Mehmet Kartal, geçmiş dönem milletvekili Faruk Ambarcıoğlu ve Dr. İbrahim Yücel görüşlerini paylaştı.

Etkinlik sonunda değerlendirmede bulunan Bursa Kent Konseyi Başkan Mehmet Semih Pala, toplantıda kimsenin otoyola karşı olmadığını anımsatarak, “HES'lerdeki tartışmalar gibi otoyola herkes karşı çıkmadı. Sadece güzergahlar hakkında herkes kendine göre doğru olan düşüncelerini medeni bir şekilde aktardı” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.