Ölürüz de suyumuzu vermeyiz!

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli Sünlüklülere su serpti:

*Sünlüklülerin isyanına, Kayabaşı ile Dallıca köylüleri de katıldı.

Kendilerinin yıllardır susuzluk çektiğine dikkat çeken Sünlüklülerin, “Suyumuzu vermeyiz” isyanına Dallıca ve Kayabaşı köylüleri de katılırken Sena Kaleli’nin, “Gerekirse, TBMM çatısı altında hep birlikte basın açıklaması yaparız. Duymak istemeyenlere sesimizi hep birlikte duyururuz” demesi alkış topladı.

            Kaleli’nin içtenlikli yaklaşımından memnun kalan köylüler, “Kendimize yetmeyen suyumuzu ölürüz de başkasına vermeyiz. Susuzluğumuz, devletimizin kayın ormanlarını hoyratça kullanmasından geliyor. 30 yıl öncesine kadar su kaynaklarımız çoktu ve sıkıntı çekmiyorduk. Devletimiz kayın ağaçlarını hesapsızca keserken bizler de bu ormanlarda tomrukları ineklerle, mandalarla çekerek ancak taşıyabiliyorduk. İki ineğimiz ya da mandamız ormanın sıklığından yürümekte zorlanıyordu. Şimdi ise ormanın içinde römorklu traktörler cirit atıyor.

            Kayın ağacı toprağa su veren ağaçtır. Kayın ağaçları yok olunca su kaynaklarımız da kurudu. Devletimiz bir avuç suyumuzu peşkeşleyeceğine ormanlarımızdaki kayın ağacı kıyımına son versin. Buralara gölet yapsın. Suuçtu Şelalesi’nin kurumasına göz yummasın.

            Suuçtu Şelalesi, Mustafakemalpaşa’nın dünyaya açılan turizm penceresidir. Burası özellikle Arap turistlerin kışın bile kafilelerle geldiği büyüleyici güzellikte bir yerdir.

            Suuçtu Şelalesini besleyen su kaynakları nasıl olur da yıllığı 200 bin TL’ye kiraya verilir? Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 200 bin TL’ye mi muhtaç kaldı?” dediler.

            Bol bol not alan Sena Kaleli, özellikle kadınların serzenişlerinden çok etkilendiğini söyledi. Sünlüklü kadınlar ise kararlılık içindeki yakınmalarını şöyle sürdürdü: “Suyumuz bize yetmiyor. Yeraltı suyumuz da yok. Ölülerimizi bu suyla yıkıyoruz. Yemeğimizi bu suyla pişiriyoruz. Hayvanımızı ve tarlamızı bu suyla suluyoruz. Bu su kaynağı bizim hayat iksirimiz. Üstelik çok yetersizdir. Yaz aylarında, içme suyumuzu Tatkavaklı Belediyesi’nin taşıdığı tankerlerden karşılayabiliyoruz. Nasıl olur da bu suyumuzu başkalarına kiralarsınız. Elinizi vicdanınıza koyun. Biraz utanın. Ölürüz de bir avuç suyumuzu vermeyiz. Bu suyu biz kullanıyoruz. Atalarımızdan kalan bu su bizim hakkımız. Kimse bizi öldürmeye kalkmasın. Adalet istiyoruz. İnsanlık bekliyoruz.”

Belediye Başkanı topun ağzında

Susuzluktan kıvranan ve bir avuç suyun da ellerinden alınarak birilerinin zenginleşmesine çanak tutulan sıkıntılı süreçte Belediye Başkanı Sadi Kurtulan da eleştirilerden nasibini aldı.

            Sünlük köylüleri, Sadi Kurtulan’ı “Tavşana kaç, tazıya tut” politikası uyguladığını dile getirerek, “Haklı mücadelemizi kaybettirmek istiyor. İkili oynuyor. Mustafakemalpaşa’da yığınla güvenilir avukat varken, davamızı Orhangazi’den birine vermesi düşündürücüdür.

            Kurtulan sözde avukat tuttu. Sözde yürütmeyi durdurma talebinde bulundu. Her gün idari işlemler yapan ve birçok idari hukuk davasına muhatap olan Belediye’nin avukatı dava açma süresini kaçırmış olması soru işaretleriyle dolu.

            Sadi Kurtulan’ın Orhangazi’den bulduğu avukat nasıl olur da dava açma süresini kaçırır? İnanılır gibi değil. Kurtulan bizi oyalıyor. Haklı davamız hukuksal alanda nasıl kaybedilecekse öyle oynuyor. Kurtulan’ı Allah’a havale ediyoruz” dediler.

            Kendilerine sürekli baskı yapıldığına ve Jandarma’nın da kuşatması altında kaldıklarına dikkat çeken köylüleri yalnız bırakmayacağını söyleyen CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, “Öyle anlaşılıyor ki, tam bir polis devleti olduk. AKP hükümeti köy hayatını bitirmek istiyor. Bu insanların nereye gideceğini hiç düşünmüyor. İktidarını ormanlarımızı, sularımızı, madenlerimizi satarak sürdürüyor. Devletin tüm kurumları AKP’nin hizmetinde. Bunların da sonu yaklaştı. Görmüyorlar ki bu hesap bir gün ters döner. Ekonomi iyi diyorlar. Şişirilmiş balon çıkıyor. Arap zenginlerinin sıcak parasıyla ayakta kalmaya çalışan ekonomiden hayır gelir mi? İşçi, memur, emekli sıkıntı içinde. Köylü aç ve açıkta. Bir de ellerindeki içme suyunu almaya çalışıyorlar. Hukuk devleti nerede? Sünlük köylülerinin haklı davasını sonuna kadar takip edeceğiz. Su konusunu TBMM’ne getirip Sünlük köylüleriyle Meclis’te basın açıklaması yapmayı düşünüyoruz” dedi.

            Sena Kaleli Bursa Valisi’ne seslenerek, Sünlük köylülerinin daha fazla mağdur edilmemesini ve yanlış uygulamadan bir an önce vazgeçilmesini istedi.  

     

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.