Okulları kapatılan çocuklar çoban oldu

Okulları kapatılan çocuklar çoban oldu
Bursa’nın Keles ilçesine bağlı Epçeler köyünde öğrenci mevcudu azaldığı gerekçesiyle köy okulundaki bazı öğrencilerin başka okula taşınmasına karşı çıkan veliler, bu durumu protesto ederek çocuklarını okula göndermiyor.
Yeterli mevcudun var olduğunu ifade eden veliler, eski okul müdürünün kendilerinden habersiz kayıtlarını başka okula yaptığını iddia ediyor.
Köy okulundaki öğrenci sayısı 60’ın altına düştüğü gerekçesiyle Milli Eğitim ana sınıfı, 1, 2 ve 3’ncü sınıf haricindeki diğer sınıfları 1 kilometre uzaklıktaki Pınarcık İlköğretim Okulu’na taşımaya karar verdi. Bu durumu öğrenen veliler ise öğrenci sayısının 60’ın üzerinde olduğunu belirterek, tepki gösterdi. Karşılıklı görüşmelerden netice alınamayınca, veliler çocuklarını eğitim öğretim yılı başladığından bu yana okula göndermiyor. Okulun açık olması durumunda yaklaşık 80 öğrenci mevcudu olacağını ifade eden veliler, “Okul kapanmadan önce köydeki öğrenci sayımız 80 idi. Geçen yıl okulumuzda vekillik yapan müdür 34 çocuğun kaydını Pınarcık ilköğretim okuluna alınca mevcut 60’ın altına indi. Büyük emeklerle yaptığımız okulumuzu kapatmak istiyorlar. Bizim köyümüz bu bölgedeki 5 köyün merkezinde kalıyor. Bu okulu merkez okul yapabilirler. Okulumuzun kapanmasını istemiyoruz. Okul açılmadıkça çocuklarımızı başka okullara yollamayacağız. Çocuklar bizimle beraber tarlaya gitmek zorunda kalıyorlar. Bu çocuklara kendi köylerinde eğitim almaları için yetkililerden yardım bekliyoruz” dedi.
Okullarının kapanmasına ve derslerden geri kaldıklarına çok üzüldüklerini belirten çocuklar ise, “Okulumuzu kapatmasınlar. Biz kendi köyümüzde okula gitmek istiyoruz. Zamanımız boşa geçiyor. Tarlada ve evde ailelerimize yardım ediyoruz” diye konuştu.
10 yaşındaki Gökhan Yıldız da, “Bu yıl 4′ sınıfa gidecektim. Okulumuzun açılmasını istiyorum. Vaktim koyunlarımızı otlatmakla geçiyor” diyerek üzüntüsünü dile getirdi.
Okul önünde toplanan çocuklar, giydikleri önlüklerle yeniden okula gidebilmenin hasretini çektiklerini sözlerine ekledi.
“İSTEDİKLERİ HER İMKANI SAĞLAYACAĞIZ”
İl Milli Eğitim Müdürü Atilla Gülsar ise durumu yakından takip ettiğini açıklayarak, “Bizzat ben köye giderek incelemelerde bulundum. Yönetmelik gereği mevcudu 60’ın altına düşen okullar ya da bazı sınıflar kapatılabiliyor. 1 kilometre ilerideki okula öğrencileri taşıyarak, servis ve yemek imkanı sağlayacağız. Eğitim hakkını engellemek suçtur. Aileler hakkında gereken işlem yapılacak. Bu çocukların bir an evvel eğitime başlaması gerekir. Okulu müdürü hakkındaki iddialar ise gerçeği yansıtmıyor” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.