Okul servislerinde ‘Araç Yönetmeliği’ uyarısı!

Okul Servis Araçları Yönetmeliği gereği, 2018-2019 Eğitim Öğretim yılı itibariyle şehir içi okul öncesi, ilkokul ve ortaokul taşıması yapan özel servis araçlarında Rehber Personel bulundurmak zorunlu hale getirildi. Ayrıca yine aynı yönetmelik gereği, servis sürücüsü veya Rehber Personel olarak görev yapacak kişilerin en geç 03 Eylül 2018 tarihi itibariyle Okul Servis Araç Sürücüleri Eğitimi Kursu ya da Okul Taşıtları Rehber Personel Eğitimi Kursu’nu almaları gerekiyor. Aksi halde bu eğitimleri almayan kişilerin, servis sürücüsü veya Rehber Personel olarak görev yapamayacakları bildirildi.
Konuyla ilgili Karacabey İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Okul servisi araç sürücülerinin ve bu taşıtlarda rehber personel olarak görev yapan kişilerin niteliklerine ilişkin kamuoyunda oluşan hassasiyetin giderilmesi ve ortaya çıkan yeni ihtiyaçlara cevap verilebilmesi amacıyla öğrenci taşıma hizmetlerinin düzenli ve güvenli hale getirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda, Okul Servis Araç Sürücüleri Eğitimi ve Okul Taşıtları Rehber Personel Eğitimi Kurs Programları hazırlanmaktadır. Her iki programın kurs süresi 30’ar saat olarak planlanmıştır. İçeriklerde iş sağlığı ve güvenliği, sürüş psikolojisi, trafik sistemi veya trafik güvenliği, güvenli araç kullanımı, yolcu indirme ve bindirme kuralları ile okul taşıtları gibi başlıklara yer verilmiş olup, söz konusu programlar Bakanlığımız Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü internet sitesinde yayımlanmış ve e-Yaygın Sistemi’nde tanımlanarak uygulamaya konulmuştur.
Buna göre; konunun önem ve önceliği dikkate alınarak, Halk Eğitimi Merkezleri’nce her türlü tanıtım ve bilgilendirme çalışmaları yapılarak kurs açma faaliyetlerine başlanmıştır. Bu konuda Karacabey Ulaştırma Hizmetleri Esnaf Odası ile de işbirliğine gidilerek koordineli çalışılmıştır.
İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’nde Hayat Boyu Öğrenme Birimi’nden Sorumlu Şube Müdürü, Taşımalı Eğitimden Sorumlu Şube Müdürü ile Halk Eğitimi Merkezi Müdürü’nün koordinesindeki kurslarla ilgili planlamalar yapılmış, Okul Servis Sürücüleri Personeli Eğitimi için 2 (iki) kurs açılmış olup, toplam 181 kursiyer eğitim görerek sertifika almaya hak kazanmışlardır.
Bu koordine çerçevesinde, Karacabey Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’nce açılan Okul Servis Sürücüleri Personeli Eğitimi Kursları’nın belgeleri düzenlenerek basılmıştır. Eğitime katılanlar bizzat Karacabey Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü’ne başvurarak belgelerini alabilir. Kursa katılmayanların Halk Eğitimi Merkezi’ne bizzat kurs başvurusu yapmaları gerekmektedir.
Servis sürücüleri için kursiyerlerde aranan şartlar:
25 yaşını tamamlamış olmak, 66 yaşından gün almamış olmak, kullanacağı araç sınıfına uygun sürücü belgesine sahip olmak, 25.10.2017 tarihli ve 30221 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’nde belirlenen diğer şartları taşımak.
Okul Taşıtları Rehber Personel Eğitimi Kurs Programları da hazır olmakla beraber yeterli kursiyer başvurusu olmadığı için kurs açılamamıştır.
Rehber Personel için kursiyerlerde aranan şartlar:
22 yaşını tamamlamış olmak, (Değ: 08.01.2018/476439 Makam Onayı) En az lise mezunu olmak (25.10.2017 tarihinden önce işe başlayıp halen çalışanlar için ilköğretim okulu mezunu olmak) 25.10.2017 tarihli ve 30221 sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan, Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği’nde belirlenen diğer şartları taşımak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.