Mevcut sulama tesisi yenilenmeli

56 bin 500 dönüm arazinin sulamasının yapıldığı Uluabat sulama tesislerinin eskiyen yapısının yenilenme istekleri yoğunluk kazanıyor. 1970’li yıllarda yapılan, Uluabat Gölü’nden alınan su ile pompaj sisteminden kanaletlere verilen sulamada, son zamanlarda önemli sorunlar oluştu. Kanaletlerin eskimesi su kaybına sebep olurken, elektrik fiyatlarındaki artış da sulama maliyetlerinin aşırı yükselmesine sebep olmuş, Sulama Birliği ve arazi sahipleri işin içinden çıkamaz hale gelmişti.

Uluabat Gölü Sulama Birliği Başkanı ve Eskikaraağaç Köyü Muhtarı Ahmet Koca ile görüşen CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, konu hakkında bilgi aldı.

Sulama Birliği Başkanı Koca, Tayan’a, “Tesisimiz eskidi, su kaybı var. Elektrik pahalı, çiftçi sulama bedelini ödeyemiyor. Açık kanal sisteminden kapalı kanal sistemine geçmeliyiz. Devlet Su İşleri’nden destek bekliyoruz. Kapalı sisteme geçerken Çınarcık Barajı’ndan yılda 4-5 ay süre ile su almak çok yararlı olacaktır. Çınarcık Barajı 154 kodundadır. Bizim pompajlar 63 metre kodunda böylece elektrik sarfiyatımız azalacak, sulama ucuzlayacak. Bölgede iki mahsul alma şansımız doğacak. İlgili ve yetkililerin bu projeye destek olmalarını bekliyoruz. Ayrıca 2’nci merhalede sulama bekleyen 50 dönüm bin arazimiz var. Bu arazilerde sulanabilecektir” dedi.

Projeyi yerinde bulduğunu ve destekleyeceğini dile getiren CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, ucuz sulamanın Türk tarımının önemli bir sorunu olduğunu kaydetti. Çınarcık Barajı’nın yapımında geçmişte emeğinin geçtiğini söyleyen Tayan,“Mevcut sulama tesisi devrini tamamlamıştır. Hem tesis hem sistem yenilenmelidir. Karacabey’in doğu köyleri bu hizmete muhtaçtır. Çınarcık Barajı 3 fonksiyonludur. Enerji bölümü özelleştirildi. Mustafakemalpaşa sulamasına ek olarak Karacabey ovası da sulanabilir, projeyi takip edeceğim. Karacabey köylülerine çok önemli katma değer kazandıracaktır” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.