‘Mesleğe atıl, Türkiye bütçesine katıl’

Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası, Karacabey İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Karacabey Belediyesi işbirliğinde mesleki eğitim ayağa kalkıyor. Konuyla ilgili geçtiğimiz Cuma günü KTSO Konferans Salonu’nda ‘Mesleki Eğitimin Geleceği ve Sorunları’ paneli düzenlendi. İlgi gören panelde sanayiciler, ticaret erbabı kişiler ve Milli Eğitim camiası bir araya gelerek, mesleki eğitimde yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini kapsamlı bir şekilde ele aldı. Panelin ardından ise Ömer Matlı Kapalı Pazar Yeri’nde 3 gün süren Mesleki Eğitim Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi.
Panelin açılışında konuşan Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Naci Güncü, “Günümüz bilgi ve rekabet çağı. Sanayide 4.0’ı konuştuğumuz bu günlerde gelişen teknoloji sanayimize de yansıyor, kullanılan makine ve ekipmanlar verimlilik artışına katkı sağlıyor. Bu şartlar altında uzmanlaşmış iş gücüne olan ihtiyacının karşılanması çok daha önem kazanıyor.” dedi. Ülkenin kalkınmasının ancak üretim ile sağlanabileceğini ve buradaki en önemli unsurlardan birinin de nitelikli işgücünün olduğunu vurgulayan Güncü, uzun bir süredir son çare olarak tercih edilen Mesleki Eğitim Liseleri’nin yeniden güçlendirilmesi ve toplumun hak ettiği yere getirilmesi gerektiğini söyledi. Güncü, bunun da ancak eğitim kurumları ve sanayi arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesi ile mümkün olabileceğini savundu. Güncü, bu sayede gençlerin iş garantili bir eğitim almasının önemine değindi.
Başkan Güncü, “Okullarımızda sanayimizin ihtiyaç duyduğu branşlarda ve nitelikte uygulama ağırlıklı eğitim vermemiz gerekiyor. Gençlerimizin; öğrenme kabiliyeti yüksek, analitik düşünen, hayat boyu öğrenmenin önemini kavramış, en az bir yabancı dili iyi bilen, teknolojiyi kullanıp geliştirebilen bireyler olarak yetişmesini ve yetiştirilmesini umut ediyor, bunun ailelerimizin, eğitimcilerimizin ve sanayimizin işbirliği ile mümkün olabileceğine inanıyoruz.” diye konuştu.
Karacabey İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin, “Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası, Karacabey Belediyemiz ve Milli Eğitim Müdürlüğümüz işbirliğinde düzenlemiş olduğumuz panel ve Mesleki Eğitim Fuarı ile bir ilki gerçekleştirmiş oluyoruz.” dedi. Dingin, bu organizasyonun çıkış noktası olarak iki konuya değinerek, gerek öğrencilerde gerekse velililerde yerleşik olan ve son çare olarak görülen mesleki eğitimin hak ettiği seviyeye getirilebilmesi için yapılacak çalışmaları belirlemek istediklerini kaydetti. Dingin, amaçlarının sanayicilerin sıklıkla vurguladığı öğrencilerin işe hazır, gerekli vasıfları kazanmış ve nitelikli bir mesleki eğitim almış olarak mezun olmalarını sağlamak üzere eğitimciler ile sanayicileri ve velileri ortak bir platformda buluşturmak olduğunu belirtti.
İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin, sektörle yaptıkları görüşmeler ve ihtiyaç analizleri ile ilçenin gelecek vizyonu çerçevesinde açılacak yeni bölümleri; Tarım Makineleri Bölümü, Mekatronik Bölümü, Lojistik Bölümü olarak müjdelerken bitkisel tohum teknolojileri ve turizmcilerden gelen talep üzerine güzellik ve eğlence sektörüne yönelik bölümler ile ilgili çalışma yapıldığını vurguladı.
Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan da, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında, ilçeye fayda sağlayan, değer katan her projede olduğu gibi bu projede de paydaş olmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti. Başkan Özkan, “3T vizyonu ile çıktığımız hizmet yolunda her gün sevindirici yeni gelişmeler oluyor; Tarım alanında büyük yatırımcılara engel olan çevre planı kapalı alan inşaat sınırları ile ilgili hazırladığımız dosya Büyükşehir Belediyesi’nin İmar Komisyonu’nca kabul gördü, çok kısa zamanda inşallah kabul edilerek yürürlüğe girecek ve bu sayede tarımsal ürünlerin işlenmesi ile ilgili büyük yatırımlar ilçemize kazandırılmış ve ciddi istihdam olanakları sağlanmış olacak.
Diğer bir alan olan turizmde de sevindirici gelişmeler yaşıyoruz Longoz’umuz başta olmak üzere doğal güzelliklerimizin bilinirliği gün geçtikçe artıyor. Tamamlanacak projelerle ilçemiz turizmden de hak ettiği payı alacak. Ve bir diğer konu olan teknolojik yatırımlar alanında da gelişmeler var. Tarım arazilerimize ve çevremize zarar vermeyecek teknolojik yatırımlar TEKNOSAB ile hayata geçecek. Bu gün burada bir arada olmamızın sebebi olan mesleki eğitimin geleceği ve sorunları ile ilgili panel ve akabinde hep birlikte gerçekleştireceğimiz mesleki eğitim fuarı ile aslında geleceğin altyapısı oluşturulacak. Özellikle nitelikli işgücünün yetiştirilmesi anlamında temeller atılmış olacak.” ifadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından KTSO Başkanı Naci Güncü moderatörlüğünde mesleki eğitimde yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı. Panelde İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin ve Karacabey Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Mustafa Tayar’ın yanı sıra; NSK Otomotiv adına Fikret Çelik, Fimaks Yetkilisi Atalay Çetin, Sezer Sağım Teknolojileri Temsilcisi Ender Batmaz ve Orhan Otomotiv’ten Önder Şentürk, konuşmacı olarak yer aldı. Konuşmalarının ardından soru-cevap bölümü ile panel tamamlandı.
Panelin ardından ise Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası, Karacabey İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Karacabey Belediyesi işbirliği ile hazırlanan Mesleki Eğitim Fuarı’nın açılışı gerçekleştirildi. İlçede mesleki eğitim alanında faaliyet gösteren okulların stantlarının yer aldığı açılış yoğun ilgi gördü.
Açılışa; Kaymakam Dr. Yusuf Gökhan Yolcu, Belediye Başkanı Ali Özkan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Emin Dingin, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Naci Güncü, siyasiler, sivil toplum örgütü temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda ilçe halkı katıldı. Okulların mesleki eğitim alanında hazırladıkları birbirinden güzel projeler, 3 gün boyunca ziyaretçilerin ilgi odağı oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.