“Meramız canımız, lütfen almayınız”

*Danişment Muhtarı Necmettin Zarif, “Geçimini hayvancılıkla yürütmeye çalışan köylümüzün 67 yıldır “Mera” olarak kullandığı 819 dönüm tapulu arazisi elinden alınırsa, idam fermanımız imzalanmış demektir. Bu çiftçilikten 20-25 yıldır darbe yiyen köylümüzün sonu olur. Anlayış bekliyoruz. Belediye Başkanımızın yargı kararlarına saygı göstermesini istiyoruz” dedi.

Karacabey Danişment Köyü Muhtarı Necmettin Zarif, 1950 yılından bu yana “Mera” olarak kullandıkları tapulu arazilerinin “Bütünşehir yasası” ile Belediyeye geçmiş olmasının talihsizliğini yaşadıklarını söyledi
Çiftçilikten sürekli zarar eden Danişmentlilerin hemen, hemen tamamının 20-25 yıldır hayvancılık yaptığına dikkat çeken Muhtar Necmettin Zarif, 67 yıldır “Mera” olarak kullandıkları tapulu arazilerinin ellerinden alınmak istenmesini içlerine sindiremediklerini belirtti.
Köyün merası olmadığı için hayvancılık yapanların mera olarak kullanmaları amacıyla dedelerinin, 1950 yılında bir araya gelerek satın aldıkları tapulu arazilerini muhtarlığa bağışladıklarını hatırlatan Necmettin Zarif, Karacabey Belediyesi’nin, Bütünşehir Yasası’nın azizliğinden yararlanmak istemesini şaşkınlıkla karşıladıklarını dile getirdi.
Belediyeyi fırsatçılık yapmayla eleştiren Zarif, Başkan Ali Özkan’ın yargı kararlarına saygı göstermesini ve bir yıl önce verdiği, “Danişmentlilerin istemediği hiçbir şey yapılmayacak” sözünün arkasında durmasını istedi.
Danişmentlilerin 1950 yılında Ziraat Bankası’ndan kredi çekerek parça parça satın aldığı ve mera olarak kullanılmak üzere Köy Muhtarlığına bağışladığı 819 dönüm tarla vasfındaki araziye el koyan Belediye’ye karşı tepkilerin giderek attığı kaydediliyor.
Meralarına sonuna kadar sahip çıkacaklarını söyleyen ve yasal mücadeleden hiç bir zaman geri adım atmayacaklarını ileri süren Danişmentliler, Ali Özkan’ın kimlere hizmet etmeye çalıştığını anlamakta zorlandıklarını söyledi.
Mera için açtıkları davayı kazandıklarını ancak Ali Özkan’ın bir üst mahkemeye 3. kez itiraz etmesini içlerine sindiremediklerini açıklayan Danişmentliler, “Köylünün istemediği hiçbir şey yapılmayacak” sözü bizim için çok önemlidir. Bu sözün arkasında durulmasını bekliyoruz. Dedelerimiz bu yerleri bırakmasaydı biz hayvancılığı nerede yapacaktık? 1950 senesinin tapuları elimizde. Bizlerin geçim kaynağı hayvancılıktır. Lütfen ekmeğimizle oynamayın. Biz 3-5 hayvancı değiliz. Bu köyün nerdeyse tamamı geçimini hayvancılık yaparak yürütüyor. Hayvanlarımız bu merada otluyor. Köylünün başka hiçbir arazisi yok. Bu insanlar bu yolla ekmek yiyor, çocuk okutuyor ve ev geçindiriyor. Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Meramızı elimizden alırsanız aç kalırız. Bu arazinin başka birilerine satılmasını istemiyoruz. Ne amaçla olursa olsun böyle bir düşünce içine girilmesini dahi duymak istemiyoruz. Varsa sonuna kadar mücadele edeceğimizi belirtmek isteriz. Bizlerin talebi, bu arazi mera vasfına çevrilsin ve yine köylümüzün hizmetine verilsin. Ali Özkan bunun için çaba gösterirken, sözünde durmayarak mücadelemizi kırmaya çalışıyor. Kazandığımız mahkemelere sürekli itiraz ederek engelleme yapıyor. Seçtiğimiz yöneticimize güvenimizi yitirmek üzereyiz” dedi.
Meralarının ellerinden alınma sürecini anlatan Danişment Muhtarı Necmettin Zarif, “2012 yılında çıkan Bütünşehir Yasası ile Danişment Köyü’müz mahalleye dönüştü. Yeni kanunla birlikte dedelerimizin 1950 yılında aralarında topladıkları para ile satın aldığı ve Muhtarlığa mera olarak kullanılmak kaydı ile bağışladıkları 819 dönüm arazi Karacabey Belediyesi’nin mülkiyetine geçti. Bunun üzerine köy halkı olarak 28 Ocak 2016 tarihinde dava açtık. Davamız sürerken, 2 ay sonra Belediye tarafından imara açılmak istenen arazimiz de etüt çalışması yapılmak istendi. Köylüler bu duruma isyan etti. Belediye Başkanımız Ali Özkan, 11 Mart 2016’da yaptığı açıklamada, “O arazide Danişmentliler’in istemediği hiç bir şey yapmayacağız. Sözümüz sözdür. Biz şu etüt çalışmasını bir yapalım, arazinin yapısına göre köylümüzle yine görüşeceğiz. Bu konuda gelişme olursa bunu mutlaka köylüyle paylaşacağız ve onayınızı almadan hiçbir şey yapmayacağız. Halkın istemediği bir şeyin, halka rağmen gerçekleştirilmesi mümkün değildir” dedi.
28 Eylül 2016 tarihinde sonuçlanan mahkeme, “Yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Bu arada Karacabey Belediyesi’nin üst mahkemeye yaptığı iki itirazı da reddedildi. Mahkemenin komisyon kurulsun önerisi üzerine, 07 Aralık 2016 tarihinde 80 yaşın üzerinde 2 bilirkişinin görüşüne başvuruldu. İlgili yerin, “Kadim mera” olduğu İl Tarım Müdürlüğü, Bursa Kadastro Müdürlüğü ve Mustafakemalpaşa Mal Müdürlüğü tarafından onaylandı.
Üst mahkemeden 2 kez dönen Karacabey Belediyesi şimdi de Tarım Müdürlüğü’nün verdiği karara itiraz ederek, dava açtı. Biz mücadelemizi sürdürürken, Belediye Başkanı Ali Özkan’ın sözünü unutup sürekli itiraz etmesine hiçbir anlam veremiyorum. Bu işin sonu nereye varacak, ben de bilmiyorum. Dedelerimizin mirasını köylülerimiz kimseye vermek istemiyor. Haklı mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. Çiftçilikte yaşadığımız sıkıntıyı hayvancılıkta da yaşamak istemiyoruz” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.