MERA DANİŞMENT’İN NAMUSUDUR

AHMET AYGÜN ATA KÖŞE YAZISI

İnsanın yaşamının gereksinimlerini karşıladığı çalışma alanı namusudur. İşçi için tezgahı, doktor olarak muayenehanesi, memur için masası, ekici için tarlası. Hayvancılıkla yaşamını kazanan insanımız için dam ve otlağı.
Danişment’in hayvancılıkla uğraşan insanları içinde 1 yıldan bu yana elinden alınmaya çalışılan otlağı namusudur. 1956 yılında yok canlarıyla alıp, hibelerle büyüttükleri otlaklarını 61 yıldır huzurla kullanıyorlardı! Taa ki Karacabey Belediyesi göz koyana dek. Geçen yıl hukuki mücadelede başlattılar, eylemde yaptılar. Kadını erkeği, yaşlısı çocuğu önce Karacabey Belediyesi ardından Bursa Büyükşehir Belediyesi önünde otlaklarına sahip çıktılar. Gelişmeler üzerine Sayın Ali Özkan “Halkın istemediği hiçbir şey olmayacak” sözü verdi. Halk otlağının otlak olarak kalmasını istiyordu, vazgeçmiş değildir.
Büyükşehir yasasıyla otlak Büyükşehir Belediyesi’ne geçmişti. Ancak buranın diğer otlaklardan farkı vardı. Köy halkı kendi olanaklarıyla burayı satın almıştı. 1970 yılında mahkeme kararıyla otlak olduğunu belgelediler. Karacabey Belediyesi bir türlü açıklamadığı ya da açıklayamadığı gerekçeyle göz koydu. Köy halkı 28 Ocak 2016 tarihinde 2016/147 sayılı dava açtı. Mahkemece 28 Eylül 2016 tarihinde 2016/688 karar numaralı “yürütmeyi durdurma” verildi. Mahkeme bir komisyon kurulmasını da önerdi. Karacabey Belediyesi’nin İstinaf Mahkemesi’ne yaptığı itiraz 2 kez reddedilmiş. Komisyon 07 Aralık 2016 tarihinde köyde yaşamını sürdüren 80 yaşın üzerinde 2 bilirkişininde görüşüne başvurarak ilgili yerin “kadim mera” olduğunu onaylamış. Onay veren kurumlar İl Tarım Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kadastro Müdürlüğü, Mustafakemalpaşa Mal Müdürlüğü. Ancak buna karşın Karacabey Belediyesi, İl Tarım Müdürlüğü’nü mahkemeye vermiş. Kısacası “Sen buraya nasıl otlak dersin?” demeye çalışmış. Tarım Bakanlığı (ki aynı siyasi parti), milyarlarca liralık reklam parası harcayıp “Tarım alanlarına, meralara sahip çıkın” diyen kamu spotları yayınlatıyor. Tarım Bakanı “Sahip çıkın, köyünüze dönün” çağrısı yapıp hayvan veriyor. Köy Muhtarı Büyükşehir Belediye Başkanı’ndan “Mera kalacak” sözü alıyor. Sayın Ali Özkan “Halk ne derse o olacak” sözü veriyor.
Kamu görevlisi konumundaki Belediye Başkanı sözünden dönmek için neden ısrarcıdır? Halkına karşı niçin ve hangi amaçla verdiği sözün arkasında durmamaktadır? Otlak Danişmentlilerin artık namusu olmuştur, bundan vazgeçmeyecekleri gözlerinden okunmaktadır. İlçe gündeminin en önemli sorunlarından biri durumuna getirilen Danişment merası aynı zamanda Ziraat Odası’nın, Süt Üreticileri Birliği’nin ve Et Üreticileri Birliği’nin de sahiplenmesini beklemektedir. Üretim adına, ülke adına, halk için ellerini taşın altına sokma zamanı gelmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.