MAL-KARA DERESİ

Karacabey Kurşunlu Köyü Malkara mevkiinde tatil yaparız. Anlayacağınız, yaz dönemimizi yaklaşık kırk yıldır burada geçiririz. Önce evlatlarla, şimdi torunlarda aynı kadroda yer aldılar. Yağmur yağar, kar bastırır ancak süreç geçer sonunda her şey normale dönerdi. Bahçelerimize sel sularıyla birlikte kırk yıldır taş, toprak, kütük girmezdi.
Bu durum iki yıldır değişti, yağmurla beraber dağdan ne varsa inmeye başladı. Dere yatağı doldu. Temizlendi ama sonuç değişmedi. Bahçelerimize, sel sularıyla birlikte taş, toprak, kütük girmeye başladı ve bunları sineye çektik.
Malkara’da şimdi dere ıslah çalışması yapılıyor. Sanki panayır yerinde açık alanda bir çalışma yapılıyor. Evler dikkate alınmamış durumda. Yol kenarında bulunan dere yatağı kapalı künkler içine alınıyor. Açıkken dolan dere yatağı (Çakıl ve toprak) bundan sonra dolmayacak gibi. İki adet künk yan yana konarak tıkanma adeta teşvik ediliyor. Yaklaşık 500 metre yüksekten gelen su denize ulaşamıyor. Kumda sahilde birikip duruyor.
Bu durumda inşaatı devam eden dere yatağı yarın karşımıza daha büyük sorun yaratarak gelecek gibi.
1-Dere yatağından gelen su denize alınmıyor, kumda kalıyor ve kalmaya devam edecektir.
2-Son iki kıştır Malkara’yı basan sel suları olayı daha önceki yıllarda neden yaşanmadı?
3-Malkara’da bundan sonra evlere ve bahçelere demekki sel suları rahatlıkla girecektir. Çünkü dere yatağı yolun kotunu yükseltiyor. Bu kotlama ile Maliye Kampı yanındaki sokakta yer alan evler ve 117 No’lu sokağa bağlı sokaklar su altında kalacaktır.
4-28 Mayıs Cumartesi günü inşaat alanını inceledim. Kotlamaları ve çalışmaları yetkililerle beraber değerlendirdik. Daha sonra kendi kendime yaptığım değerlendirmede yalan söylemeyen matematiğin bile yalanlara alet edildiğini düşünmeye başladım. Yolun mevcut durumdan kaldırımlarla birlikte 13 (On üç) santim yükseleceğini söylediler.
5-Ben bu kadar yükselmesine razıyım. Görünen o ki, en az 20-30 cm. daha fazla yükselecektir.
6-Kontrol Mühendisi ile Kurşunlu Köyü’nün çalışkan muhtarı da çalışma alanına geldiler. Değerlendirmeyi ve bilgilendirmeyi beraber yaptık. Bana yaptıkları işten çok emin olmadıkları görüntüsü verdiler. Denizle dere yatağının kotlanmasında çaresizlik gördüm. Büyük adamların emirlerinin yerine getirildiğini gözlemlediğimi söyleyebilirim.
Bu yazıyı gelecekte zararların tanzim edilmesinde bir belge olması için kaleme aldım ve basın aracılığı ile kalıcı olsun diye duyurmak istedim.
Eğer söylenenler doğru, yapılanlar hesap-kitap işi olarak faydalı olur ve çözüm getirirse şimdiden özür dilerim.
Ama bana göre bu iş mühendislik harikası (!) olarak tescil edilecektir. En çok üç yıl içinde yapılanların yanlışlığını beraber yaşayacağız.
Tüm çalışanlara kolay gelsin diyorum.
Bekleyip göreceğiz….

Not: Bahsi geçen dere yatağı Başkan Erol Onur zamanında başka bir sokaktan mevcut alana aktarılmıştır. Balıkçı barınağının Malkara sahiline verdiği zarardan sonra dere yatağının yarattığı sorunları yaşayacağız. Bu konularda bizlerin bilgisine baş vuran yok. Ben bilirim, benim yaptığım doğrudur anlayışı ülkemizde olduğu gibi burada da uygulanıyor…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.