Madenciler yine Ankara yollarında

Maden işçileri yaklaşık 23 yıl sonra yine Ankara yollarında. Üstelik bu kez santral işçileri ile beraber, kol kola, omuz omuza…

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santralleri ve bunlara bağlanan kömür işletmelerinin işçileri günlerdir sürdürdükleri direnişi 7 Ekim Pazartesi gününden itibaren yeni bir aşamaya giriyor.

Günlerdir Yatağan Termik Santrali önündeki çadırda direniş sürdüren 2 sendikanın işçileri yollara dökülüyor. Tıpkı 4 Ocak 1991 günü Zonguldak'tan Ankara'ya doğru yola çıkan maden işçileri gibi.

O büyük yürüyüşte maden işçileri grevdeydi. Bir yandan özelleştirmeden bahsedilirken işveren, yani zamanın ANAP iktidarı lokavt ilan etmiş ve maden ocaklarını kapatma kararı almıştı. ANAP iktidarı ile görüşmeler tıkanınca grevdeki işçiler, aileleri ve Zonguldak halkı, yaklaşık 100 bin kişi yollara düştü.

Otobüslerle yola çıkılacak, yerleşim merkezlerinden yaya olarak geçilecekti. İktidar işçileri Ankara'ya götürecek otobüslerin Zonguldak'a girişine izin vermedi. İşçiler kararlıydı. Yaklaşık 100 bin kişi yaya olarak Ankara'ya doğru harekete geçti.

Son yılların en soğuk kışı hüküm sürüyordu. İşçilerin yolu jandarma birlikleri ve çevik kuvvet tarafından defalarca kesildi. Her seferinde yola devam edildi. Şiddetli kışta işçilere verilmek üzere gönderilen ilaç ve battaniyeler engellendi. Mengen'i geçen işçilerin Ankara-İstanbul yokuna çıkmalarına 8 km kalmıştı ki yolları bir kez daha kesildi.

Yüz binlerce işçi eksi 20 derecede geceyi dağlarla çevrili yollarda geçirdi.

İşçiler buradan ileri gidemediler. 112 km yürümüşler, hedeflerine ulaşamamışlar, ama Türkiye ayağa kalkmıştı. Bütün ülke “Çankaya'nın Şişmanı, işçilerin düşmanı” sloganı ile inliyordu.  

Bugün Ankara'ya işçilerin tamamı yürümüyor. Sembolik olarak 200 işçi yürüyecek. Enerji üretiminin aksamaması için gönüllüler Ankara'ya yürüyecek. Ancak bütün Yatağan'ın, Milas'ın, Muğla'nın hatta geçtikleri illerin halkının yüreklerini ve desteklerini de Ankara'ya götürecekler.  Ankara'da yürekleri sağır olanların kapısını tıklatacaklar.

 

Yaklaşık 23 yıl önceki büyük Madenci Yürüyüşünün sonunu anlatmayı eksik bıraktık.

Ankara yoluna çıkamayan işçiler Zonguldak'a geri dönerek grevlerini sürdürdüler. İlk körfez savaşının çıkması üzerine hükümet grevi 60 gün erteledi. 6 Şubat 1991 tarihinde 48 bin işçi adına toplu sözleşme imzalandı.

Büyük yürüyüşten 5 ay 11 gün, toplu sözleşmeden 4 ay 9 gün sonra zamanın Başbakan'ı Yıldırım Akbulut artık ne Başbakan idi, ne de ANAP Genel Başkanı…

Büyük yürüyüşün en büyük sonucu da bu oldu.

İlginçtir, bu yazının yazıldığı 5 Ekim 2013 tarihinden tam 18 yıl önce Tansu Çiller'in kurduğu azınlık hükümeti işçi sınıfının kuşattığı TBMM'den güven oyu alamamıştı.

Muğla'nın enerji işçileri 7 Ekim akşamı Yatağan'dan yola çıkarak Milas, Aydın, İzmir, Uşak, Afyon yolu ile 10 Ekim günü TBMM önünde olacak. İşçiler 18 yıl sonra bir kez daha TBMM önünde hak arayacak.

Tarihi süreçleri unutanlara anımsatırız…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.