Longozdaki eko sistem tehlikede

Karacabey Longoz Ormanları’ndaki çevre kirliliği eko sistemi tehdit ediyor. Ziyaretçiler, yetkililerin tabiat harikasına sahip çıkmasını istiyor.
Uludağ Üniversitesi Fen ve Edebiyat Fakültesi Botanik Ana Bilim Dalım Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hulusi Malyer, longoz ormanlarının çok nadir eko sistemler olduğunu belirterek, “Türkiye’de Sinop, Kırklareli, Sakarya, Samsun ve Karacabey’de mevcut bu alanlar mutlaka korunması gereken önemli eko sistemlerdir. Hatta Berlin Sözleşmesi’nde korunması gereken habitatlara sahip alanlar içinde longozlar da yer almaktadır. Karacabey longozunda kumda yayılma gösteren lavanta familyası ile göl soğanları çok yaygındır. Dünyada sadece bu alanda mevcut iki bitkinin bile muhakkak korunması gerekiyor.
Longoza çöp dökülüyor. Kanalizasyon suyu akıtılıyor. Derelerdeki kirli sular karışıyor. Hayvancılık yapılıyor. Bazı alanlar ahır olarak işgal edilmiş. Betonarme binalar yapılmış. Çevrede hayvan çiftlikleri var. Evler yapılıyor” dedi.
Bu habitatların çevresinde çok çirkin görüntüler olduğuna dikkat çeken Malyer, “Berlin Sözleşmesi’nde kayıtlı olan su eğreltisi sadece bu bölgede var. Aynı zamanda Balkan dış budak kızılağacı ve meşe kızılağaç ormanları bulunuyor. Türkiye’nin en iyi kızılağaç ormanı Karacabey Longozu’nda bulunuyor. Kumul içerisinde karabaş bitkisi var, bu bitki endemik bir bitki. Bu kumulda sadece Türkiye’de birkaç yerde var, ama en güzel yayılmasını Karacabey’de görebiliyoruz. Bu bölge çirkin görüntülerden temizlenirse eko turizme kazandırabilir. Bugün İğneada ve Acarlar, eko turizme açılan alanlar olarak çok iyi örnek teşkil ediyor. Su basar ormanları çok fazla bilinmez. Karacabey’in en güzel yeri olan bu alan turizme açılarak daha güzel bir planlama ile gezi alanları oluşturulabilir. Eko turizm olarak İstanbul’un hemen yanındaki bu alana binlerce misafir gelebilir. Bu su basar ormanları tropikal bölgelerdeki yağmur ormanları gibidir. Bölgede ilkbaharda ve yazın çok güzel habitat olur. Nilüfer çiçekleri suların içerisinde açar. Bu enfes tabiat harikasını değerlendirmeliyiz” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.