Küresel İmza ile geleceğe söz vermek

Pek çok yönden zengin bir şehir Bursa.
Tanımlamalarda dendiği gibi ‘eksiği olmayan, fazlası olan’, lakin pek çok şehire göre kendini tanıtmakta geri kalmış olan bir şehir.
Bu sebeple kamu kurumları olsun, özel kurumlar olsun Bursa’nın tanınırlığını arttırmak, turizm pastasından daha büyük pay almayı hak eden Bursa Kenti’ne yatırım yapmak ve daha fazla turisti Bursa’ya çekmek için kayda değer çalışmalar gerçekleştiriyorlar.
Geçtiğimiz günlerde Bursa Valiliği tarafından Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği EHTTA Kongresi’nde, Bursa’nın termal mirasının dünya vitrinine çıkartılması irdelendi.
Termal sular, hamam kültürü, ipekböceği’nin yolculuğu derken, Bursa’ya ait pek çok konu gündeme getirildi.
****
Bu sabah Plazatur tarafından Almira Otel’de düzenlenen basın toplantısında konu yine Bursa ve Bursa Turizmi idi.
Plaza Turizm Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersoy Tabaklar, yaptığı sunum ile öz geçmişlerini ve Küresel İlkeler Sözleşmesi – Global Compact’a uzanan yolculuklarını anlattı bizlere.
Plaza Turizm Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ersoy Tabaklar
2015 başlarında üye ve imzacı olmak üzere Global Compact’a başvuran şirket, aynı zamanda Global Compact’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı sürdüren Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a yazdıkları başvuru mektubunda, 10 Temel İlke ve Global Compact’ın gerektirdiği tüm diğer sorumlulukları alacağına dair yazılı teyit vermiş.
Plazatur CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Serdal Can, Ban Ki-Moon’a yazdığı o mektup ile Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin insan hakları, emek, çevre ve yolsuzlukla mücadele ile ilgili 10 ilkesinin Plaza Tur (Plaza Turizm Kongre Organizasyon A.Ş.) tarafından desteklendiğini bildirmiş.
Global Compact tarafından yapılan değerlendirme sonucunda da 22 Eylül 2015 tarihinde üyeliğe kabul edilmiş.
Plaza Turizm, ‘kendi sektöründe’ Global Compact’a üye olan Türkiye’deki birkaç firmadan biri. Bursa’da ise ilk ve tek firma.
10 ilke nedir diye soracak olursanız;
“1. İlke: İş dünyası, uluslararası ilan edilmiş insan haklarına destek olmalı ve saygı göstermeli,
 2. İlke: İş dünyası, insan hakları ihlallerine fırsat tanımamalı,
 3. İlke: İş dünyası, çalışanların sendikalaşma özgürlüğünü desteklemeli ve toplu müzakere hakkını etkin biçimde tanımalı,
 4. İlke: İş dünyası, her türlü zorla ve zorunlu işçi çalıştırılmasını engellemeli,
 5. İlke: İş dünyası, çocuk işçi çalıştırılmasının önüne geçmeli,
 6. İlke: İş dünyası, işe alım ve çalışma süreçlerinde ayrımcılığın önüne geçmeli,
 7. İlke: İş dünyası çevre sorunlarını önleyici ve çevreyi koruyucu yaklaşımları desteklemeli,
 8. İlke: İş dünyası, çevreye yönelik sorumluluğu artıracak her türlü faaliyeti ve oluşumu desteklemeli
 9. İlke: İş dünyası, çevre dostu teknolojilerin gelişmesini ve yaygınlaşmasını desteklemeli
10. İlke: İş dünyası, rüşvet ve haraç dahil her türlü yolsuzlukla mücadele etmelidir.”
Bu ilkelere imza atmak yeterli değil elbet. Katılımcı kuruluşların çalışmalarında oluşan değişiklikleri ve bunların günlük operasyona olan etkilerini yıllık olarak raporlamaları gerekmekte imiş.
Sözleşmeye katıldıktan sonra iki yıl içinde bilgi vermeyen  şirketler ise, bu adımı atana kadar  Küresel İlkeler Sözleşmesi üye listesinden çıkarılmakta ve pasif duruma geçmekte imişler.
Kısacası işini layıkıyla yapanlar için kolay, yapmaktan kaytaranlar için uygulaması zor ilkeler.
Bu konuda Plazatur kendine güveniyor ve “Korkumuz yok” diyor…
****
Plazatur CEO’su ve Yönetim Kurulu Başkanı Serdal Can yaptığı konuşmada, ana faaliyet olarak Uluslararası ve Ulusal Kongre organizasyonları düzenleyen Plaza Turizm Şirketler Grubu bünyesinde, yeni bir şirket olarak PLAZA EXPO ULUSLARARASI FUARCILIK A.Ş.’nin kurulduğunu  söyledi.
Ülke olarak 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat hedeflendiğini belirten Can, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın ilke edindiği “Bursa Büyürse Türkiye Büyür” mottosundan yola çıkarak, Türkiye’nin ülke ihracatına katkısı açısından İstanbul’dan sonra 2. sırada yer alan Bursa’nın, ihracat kapasitesini artırıcı faaliyetler düzenlemeyi ve şehrin ekonomik büyümesine katkı sağlamak için PLAZA EXPO olarak çaba göstereceklerini ifade etti.
Plaza Expo açılış olarak ilk icraatını Türkiye’nin en büyük Turizm fuarlarından bir tanesini Bursa’da düzenleyerek yapacak. (Antalya,  İstanbul, İzmir ve Van düzenli olarak turizm fuarları yapıyorlarmış. Turizm Fuarı Bursa’da ilk olacak)
“Bursa Meets Middle East” adıyla düzenlenecek bu fuarda Türkiye’ye en çok turist gönderen ülkelerdeki 500’e yakın Tur Operatörü davet edilecek.
Bu fuarın ardından yine Bursa’da Sağlık ve Termal Turizmi konusunda bir başka projeyi hayata geçirilecek.
İkinci kez düzenledikleri Bursa Medical&Thermal Tourism Summit, yani Bursa Medikal ve Termal Turizm Forumu bundan sonra Uluslararası Medikal ve Termal Turizm Fuarı olarak düzenlenmek üzere kurgulanmış.
Fuar Organizasyonlarının yanı sıra, B2B (Business to Business) organizasyonları, Ticari Alım Heyeti Organizasyonları ve Ekonomi Bakanlığı Destekli UR-GE (Uluslararası Rekabeti Geliştirme) Projeleri kapsamında danışmanlık, pazar araştırmaları ve Ticari Heyet organizasyonları düzenleyeceklermiş. Plaza Turizm bünyesinde hali hazırda verilen bu hizmetler bundan sonra PLAZA EXPO şirketi tarafından verilecekmiş.
Kongre turizmi diğerlerine göre dört kat daha kârlı demiş bir konuşmasında Ersoy Tabaklar.
Kâr etmek herkesin hakkı.
Yeter ki iş doğru yapılsın…
Plazatur ekibi “Biz rakip değil, tamamlayıcı olacağız” diyor…
Bir yandan anı fotoğrafı için Serdal Can ile poz verirken kameraya, öte yandan Bursa’nın hak ettiği yere ulaşabilmesi için herkesin üzerine düşeni yapması gerektiği fikriyle ayrılıyorum toplantıdan.
 
En üstteki yöneticisinden, en uzak mecrasında yaşayan bireyine kadar herkesin…
cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.