Hepimiz ‘Cumhuriyet’iz, Hepimiz ‘Sözcü’yüz

Lions 118-K Yönetim Çevresi Federasyonu tarafından düzenlenen ve Cumhuriyetimizin 92. yılının kutlandığı Cumhuriyet Gecesi, ülkemizin içinden geçtiği şartlarla müsemma bir tevazuda kutlandı.
Gece, bu yıl dördüncüsü verilen “Cumhuriyet Sözcüsü” ödülünün takdimiyle taçlandı.
Uluslararası Lions Kulübü Dernekleri 118-K Yönetim Çevresi Federasyonu’nun geleneksel olarak düzenlediği ‘Cumhuriyetin Sözcüsü’ ödülüne bu yıl YÖK Eski Başkanı ve Anayasa Profesörü Erdoğan Teziç layık görüldü.Gecenin açılış konuşmasını yapan Uluslararası Lions Kulübü Dernekleri 118-K Yönetim Çevresi Federasyonu Başkanı İlknur Kutucu, son dönemde yaşanan terör olayları nedeniyle ülke olarak üzücü günler yaşandığını, ama iyi günde de kötü günde de birlik olup Cumhuriyet’e sahip çıkılması gerektiğini belirtti. Cumhuriyet’in lügat anlamından çok daha geniş kapsamlı bir anlam içerdiğini söyleyen Kutucu, “Cumhuriyet; demokrasi, insan hakları, hukuk devleti, laik düzen ve çağdaşlıktır. Cumhuriyetimizi, ülkemizin maruz kaldığı terör olaylarında verdiğimiz şehitlerimizin ruhlarına saygı havası içinde kutluyoruz. Federasyonumuz, Cumhuriyetimizin kuruluş yıldönümlerinde, Atatürk’ün en büyük eseri olan Cumhuriyetimizin laik, demokratik, çağdaş ilkelerine ve hukuk ile bağlı devlet düşüncesine eskiden beri bağlı olduğunu bildiğimiz, bu ilkeleri fiilen savunan tanınmış bir ‘kanaat önderini’ ‘Cumhuriyet Sözcüsü’ olarak seçmekte, Cumhuriyet Yemeğinde onur konuğu kabul ederek kendisine ‘Cumhuriyet Sözcüsü Ödülü’ verilmektedir. Bu yıl bu onurlu ödül için Prof. Dr. Erdoğan Teziç seçilmişlerdir.” dedi.

Erdoğan Teziç’in geceye katılamamasından dolayı ödülü Teziç adına TBMM Bursa Milletvekili ve Eski Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır aldı.
Ertuğrul Yalçınbayır ödülü alırken yaptığı konuşmada uzlaşının ve diyaloğun önemine dikkat çekerek; “Türkiye Cumhuriyet’i bir hukuk devletidir. Hukukta keyiflik yoktur. Hukukta kurallar vardır. Kuralların da bağlayıcılığı da vardır. İsmen cumhuriyet ve demokratik bir ülke olabilirsiniz ama insan hakları, kadın hakları, düşünce özgürlüğü gibi konularda dünyada son sıradaysanız sizin demokrasinizin kalitesi ortaya çıkar. Bu konuda sınanacağınız gün 1 Kasım’dır. 1 Kasım’da Cumhuriyetin kalitesini de oylayacağız. Hangi görüşten olursanız olun Cumhuriyet ve demokrasiye inananlar oyunu kullanır tatile çıkmaz. Bu anlamlı ödül için federasyonu kutluyorum. Hepimiz cumhuriyetin sözcüleri olmalıyız.” dedi.

Cumhuriyet Sözcüsü Ödülü ilk olarak Gazeteci Yazar Bekir Coşkun’a, ikincisi Türkiye Barolar Birliği Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu’na, üçüncüsü de Prof. Dr. Emre Kongar’a verilmişti.

Ödülün tasarımını yapan Mehmet Yavaş, bu tasarımıyla ‘tek elini kaldırmış, söz isteyen ve konuşan bir insanı’ tasvir ettiğini söyledi.

Ata Lions’un ev sahipliğindeki gecede Lions Kulüpler Vals Grubu kısa bir vals gösterisi, Neriman Bale Kursu’ndan bir balerin de kısa bir bale gösterisi sundu.
****
Gecenin ana sponsorluğunu üstlenen Bursa Final Okulları tüm masaları bayraklarla donatmışlar, ayrıca tüm katılımcılara Bayrak ve Atatürk fotoğraflı defterden oluşan birer hediye hazırlamışlardı. Fuaye alanında sergilenen ve Final Okulları öğrencileri tarafından resmedilen Atatürk portrelerinden oluşan eserler de görülmeye değerdi.
Gecenin sonunda geceye katkı koyan, destek veren herkese İlknur Kutucu tarafından teşekkür belgeleri verildi.

Gecenin sürprizi ise; biz fuayede sohbet ederken tek tek alınan fotoğraflarımızdan oluşturulan, yazıma da kapak fotoğrafı olan, Atatürk portresi oldu…

Başlıkta da dediğim gibi, tek tek hepimiz Cumhuriyet’in sahibi, tek tek hepimiz Sözcüsü’yüz…
Sahip çıkmak ve yaşatmak tek tek hepimizin sorumluluğu ve Cumhuriyet’i kuran ve emanet bırakanlara en büyük borcu…

cananekncylmz@gmail.com'

Canan Ekinci Yılmaz

1 Nisan 1963 Karacabey doğumlu. Karacabey Lisesi mezunu. 5 Ekim 2010 itibariyle yazar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.