Köylü ipotek altında!

CHP Milletvekili Kemal Demirel, Türk tarımının bittiğini söyledi:
*Karacabey çiftçisinin sıkıntılarını yerinde inceleyen CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, “Köylü biterse, Türkiye biter. Karacabey ağlarsa, Türkiye ağlar” diyerek, Türk tarımının bitme noktasına geldiğini söyledi.
*Hükümeti göreve çağıran Demirel, “AKP’li milletvekilleri ile yöneticilere önerim, gelsinler çiftçinin içler acısı halini yerinde incelesinler. Koltuklarında oturarak konuşmakla bu işler olmaz. ‘Acil Eylem Planı’nı bir an önce açıklamalıdırlar” dedi.
Karacabey’e gelerek çiftçinin sıkıntılarını yerinde inceleyen CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, durumun içler acısı olduğunu söyledi.
            CHP İlçe Başkanı Orhan Karabaş, Belediye Meclis Üyesi Ertuğrul Babadağlı ve parti yöneticileriyle birlikte domates sezonu nedeniyle Karacabey Ovası’nı gezen CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, daha sonra Beylik Köyü ile Hotanlı Köyü yakınlarındaki tarlalarda çalışan işçilerle bir araya geldi.
            Türkiye’nin en önemli tarım merkezi Karacabey’in bitme noktasına geldiğine dikkat çeken Demirel, “Karacabey çiftçisi bittiyse, Türkiye bitmiş demektir. Türkiye’nin tarım deyince ilk akla gelen yeri Karacabey’dir. Köylü ipotek altında bırakıldı. Köylünün yüzü gülmedikçe, kimsenin yüzü gülmez. Buradaki çiftçimiz ağlıyorsa, durum gerçekten vahimdir. Hükümetin ‘Acil Eylem Planı’nı bir an önce açıklaması gerekir. Tarımdaki maliyetleri, üreticinin kaldıracak gücü kalmadı. AKP’li milletvekilleri ile yöneticilere önerim, gelsinler çiftçinin içler acısı halini yerinde incelesinler. Koltuklarında oturarak konuşmakla bu işler olmaz” dedi.
İşçi yevmiyelerinde büyük sıkıntı!
            İlk olarak Hotanlı Köyü yakınlarında Burak Demirel’e ait 200 dönümlük domates tarlasında çalışan mevsimlik işçilerle bir araya gelen CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, daha sonra Beylik Köyü’ndeki üreticilerle konuştu.
            Domates fiyatlarındaki düşüş, maliyetlerin yüksek olması gibi etkenlerin mevsimlik işçilerin yevmiyelerine de olumsuz yansıdığına değinen İşbaşı Osman Kısak, “AKP Ağrı Milletvekili Halil Yolcu, benim Dayım olmasına karşın, hükümetin tarım politikasını beğenmiyorum. Domates fiyatlarındaki düşüş, maliyetlerdeki artış, bizlere de olumsuz yansıyor. Şanlıurfa’dan, Mardin’den, Ağrı’dan ve Diyarbakır’dan ekmek parası için buralara çalışmaya geliyoruz. Mübarek Ramazan ayı nedeniyle çoğumuz oruç tutuyor ve güneşin alnında çalışıyoruz. Ürün fiyatlarındaki düşüş, 20 TL olan işçi yevmiyelerini dahi karşılayamıyor. Bu nasıl iştir anlamadık” diye dert yandı.
            Tarla sahibi Burak Demirel, en büyük sıkıntılarının ürünlerinin para etmemesinin yanında yüksek girdi maliyetleri olduğunu söyledi. Fiyatların istikrarlı bir görüntü çizmediğinden yakınan Demirel, bu koşullarda çiftçiliğin yapılamaz duruma geldiğine dikkat çekti.
İntiharlar başladı!
Daha sonra Karcabey’in önemli üretim yerlerinden Beylik Köyü’nü ziyaret eden Kemal Demirel ve CHP’liler, buradaki çiftçilerin sıkıntılarını dinledi.
            Köy Muhtarı Süleyman Ersen önderliğinde çiftçilerle konuşan Milletvekili Kemal Demirel ile CHP’liler, köylünün sesi olmaya devam edeceklerini belirtti. Sorunları tek tek not alan Demirel ve CHP’liler, hükümetin ‘Acil Eylem Planı’nı bir an önce açıklaması için çaba göstereceklerini söyledi.
            Her geçen yıl perişan olduklarından yakınan Beylik Köylü üreticiler, “Çiftçiliğin para etmemesi, yaşamımızı zorlaştırıyor. Başka bir dayanağımız yok. Çiftçilikten başka yapacak bir işimiz yok. Hükümet ne yapmaya çalışıyor? Her geçen yıl perişan olan bu çiftçinin sesini neden duymazdan geliyor. Çevre köylerde ekonomik sıkıntılar yüzünden intiharlar başladı. Alım gücümüz kalmadı. Borcumuzu, bankadan çektiğimiz kredilerle kapatmaya çalışıyoruz. Hiçbir şey kazanamadan sezonu bitiriyoruz. Hepimizin çoluğu, çocuğu var. Biz aç kalırsak ne yaparız. Hükümet tüm bunları bilmiyor mu? Görmüyor mu? Seçimden seçime gelip gitmekle artık bu işler olmaz. Boş vaatlere karnımız tok. Acil önlem alınmadığı takdirde, Türk tarımı bitecek. Bu böyle bilinsin” diyerek konuya dikkat çekti.
            CHP olarak iktidarı hedeflediklerini belirten Bursa Milletvekili Kemal Demirel, “İktidara geldiğimizde kalkınmayı tarımdan başlatacağız. Bu düşünce bizim ana hedefimizdir. Bugün gördük ki, Karacabey çiftçisi bitmiş. Aslında Karacabey demek, Türkiye demektir. Buradaki çiftçi ağlıyorsa, Türkiye ağlıyor demektir. Çiftçimizin, işçimizin, emeklimizin ve işsiz insanlarımızın sıkıntılarını her zaman olduğu gibi meclis gündemine taşıyamaya devam edeceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın. AKP zihniyetine sağlam bir ders vermediğimiz sürece, rahata, huzura ve mutluluğa kavuşamayız” şeklinde sözlerini noktaladı.   

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.