Çözüm yolu bulunmalıdır!

Karaca, et fiyatlarındaki artışın süreceğine dikkat çekti:
Karacabey Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, et fiyatlarındaki artışın kaçınılmaz olduğunu dile getirdi. Karaca, konuyla ilgili kısa ve uzun vadede çözüm önerilerini masaya yatırdı.
            Küçükbaş hayvan sektöründe maliyet fiyatlarının her yıl yüzde 30’lara varan artışlar gösterdiğine dikkat çeken Karaca, “Yetiştirici tam 10 yıldır aynı fiyatla et satıyorsa, kuzu ve koyun et fiyatlarında bu günlerde yaşanan fiyat artışları beklenen bir durumdur” dedi.
            Kuzu eti satan yetiştiricilerin bitme noktasına geldiğine işaret eden Nuri Karaca, “10 yıldır küçük değişikliklerle Canlı-Baskül’ün kilogramını 5 TL’den satan yetiştirici, bitme noktasına geldi.
Çıkış için ise, elindeki dişi koyunu mezbahaya götürüp kestirdi. Ana materyalde meydana gelen azalma küçükbaş hayvan sayısını Türkiye genelinde yüzde 70 oranında düşürünce bugünkü durum meydana geldi” diye konuştu.
            Yalnızca Karacabey’deki küçükbaş hayvan sayısında önemli düşüş yaşandığına değinen Karaca, “İlçemizde, 1998 yılında 100 bin olan küçükbaş hayvan sayısı bugün maalesef 3 bine düştü. Fiyat artışları devam edecektir. Önümüzdeki günlerde büyükbaş hayvanlarda da (et-süt) büyük fiyat artışları yaşanacaktır” dedi.            Konuyla ilgili kısa ve uzun vadedeki çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaşan Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, “Kısa ve orta vadede fiyatların bu seviyede stabil kalmasını sağlamak için et ve süte destek verilmelidir. Uzun vadede ise, anaç hayvan sayısında artış sağlanırsa, fiyatlar piyasanın arz ve talebine göre dengelenecektir” şeklinde sözlerini noktaladı.   

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.