Köylü direndi, kazandı!

Çevreciler, Avukat Amaç Bursalı’nın örnek gösterilecek hukuk zaferiyle bayram yapıyor!
 
Avukat Amaç Bursalı’nın, Osmangazi Avdancık Köyü’ndeki Mermer Ocağı faaliyetine karşı GEMÇED adına yürüttüğü hukuk mücadelesi zaferle sonuçlandı.
            Bursalı’nın Güney Marmara Doğal ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği (GÜMÇED) adına yürüttüğü dava Türkiye’ye örnek teşkil etti. Bursa 2. İdare Mahkemesinin çevre ve hukuk dersi verdiği kararında, Anayasa Mahkemesi’nin ‘Maden Kanunu’ndaki değişiklikleri iptal etmesine ve Türkiye’nin uluslar arası çevre sözleşmelerinde taraf olmasına kadar bir çok gerekçe sunarak Mermer Ocağı’na karşı yürütmeyi durdurma kararı aldı.
Mahkemenin kararı Avdancık köylülerinin yanı sıra, hukuk mücadelesini başlatan GÜMÇED’i ve çevre dostlarını sevindirdi.
            Bursa kamuoyunun, Mermer Ocağı’na karşı yaptığı eylemlerle tanıdığı Avdancık Köyü’nde aylar öncesi başlatılan faaliyetlerde köylülerle birlikte hareket eden GÜMÇED, Enerji Bakanlığı ve Osmangazi Belediyesine karşı yürütmenin durdurulmasına ilişkin açtığı davayı kazandı.
            Bursa 2. İdare Mahkemesi’nde görülen davada söz konusu bölgenin arkeolojik önemi ve Anayasa Mahkemesinin ‘Maden Kanunu’ndaki değişikliği iptal etmesine kadar 11 maddelik gerekçe gösterildi. Avdancık Köyü’ndeki Mermer Ocağı faaliyetinin durdurulmasını isteyen Avukat Amaç Bursalı’yı haklı bulan mahkeme 5 sayfalık dava sonucunda şu görüşlere yer verdi.
Yerel mahkemeden emsal niteliğinde karar
Bursa 2. İdare Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi’nin 5177 sayılı yasayla değiştirilen 3213 sayılı Maden yasasının 7. maddesinin 1. ve 8. ile Çevre Kanunun 10. maddesinin 3. fıkrasını iptal ederek yürürlüğünün durdurulmasına vurgu yaptı.
            Mahkeme gerekçeli kararında ayrıca Anayasanın 56, 63, 90 ve 169. maddelerindeki çevre yasalarını örnek gösterdi. Bununla birlikte Türkiye’nin taraf olduğu Ramsar, Avrupa Kentsel Şartı, Arkeolojik Mirasın Korunmasına İlişkin Avrupa Sözleşmesi gibi uluslararası çevre ve tarihi koruma anlaşmalarını örnek gösteren Bursa 2. İdare Mahkemesi tüm ülkeye emsal olabilecek örnek bir karara imza attı. 
“Madencilik faaliyetleri “ÇED’siz olmaz”
Anayasa Mahkemesinin söz konusu yasadaki değişiklikleri iptal ederek aldığı kararda maden, jeotermal kaynakları ve petrol arama faaliyetleri de ÇED ( Çevre Etki Değerlendirmesi) kapsamına alınması hükmüne yer veren Bursa 2. İdare Mahkemesi, davaya konu olan Avdancık köyündeki mermer ocağının Anayasa mahkemesinin ilgili iptal kararını da gerekçe gösterdi.
            Ayrıca söz konusu bölgede 1. derecede arkeolojik sit alanı bulunduğuna dikkati çeken Bursa 2. İdare Mahkemesi söz konusu dava kararında “ Gerek ruhsat ve işletme sahasının 1. derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmesi sebebiyle söz konusu alanda madencilik faaliyetinin mümkün olmaması gerekse dayanağı yasal düzenlemelerin iptal edilmiş olması sebebiyle davacı adına düzenlenen Mermer İşletme İzni, Mermer İşletme ve Gayrisıhhi Müessese Ruhsatında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmaktadır. Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 sayılı kanunun 27. maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütmenin durdurulmasına” görüşüne yer vererek GÜMÇED’in gerekçelerinin haklılığına karar verdi.
Önürmen: “Kararla doğanın korunması garanti altına alındı”
Bursa 2. İdare Mahkemesinin kararıyla doğanın korunması garanti altına alınmıştır diyen GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, söz konusu kararda doğal çevremizin korunmasına yönelik dünyada ve ülkemizde alınan tüm kararlar ile uluslararası sözleşmeler baz alındığını söyledi.
            Yerel mahkemenin aldığı kararın üniversitelerde hazırlanan bilimsel tez niteliği taşıyan bilgiler içerdiğini belirten Önürmen “ Bu kararla doğanın tahribatına dur denilmiştir. Artık dağlar rahat bir nefes alacak. İmrenerek baktığımız dağlarımıza, ovalarımıza ve köylerimize tekrar kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Şimdi inanıyorum ki bu kararla tüm köylüler olmak üzere kuşlar, çiçekler, ağaçlar, sincaplar bayram yapıyordur” dedi. Bursa 2. İdare Mahkemesinin Avdancık ile ilgili vermiş olduğu kararla köylünün tekrar milletin efendisi olduğunun altını çizen GÜMÇED Genel Başkanı Adnan Önürmen, bundan böyle taş, mermer, kum ve altın gibi arama faaliyetlerinde ÇED raporu ve köylünün oluru olmadan hiçbir faaliyet yapılamayacağını vurguladı. GÜMÇED olarak yerel mahkemenin vermiş olduğu emsal niteliğindeki kararla sadece Bursa’da değil tüm Güney Marmara’daki doğayı tehdit eden maden aramalarının durdurulması için ardı ardına davalar açacaklarını söyleyen Önürmen “Çevre dostlarının gözü aydın” dedi. 
Köylüler bayram etti
Bursa 2. İdare Mahkemesinin yürütmeyi durdurma kararını vermesi Avdancık köyünde bayram havasında kutlandı. Köylerinde mermer ocağı faaliyetinin olmaması için eylemler yaparak jandarma ile karşı karşıya gelen köylülerin yüzü sonunda güldü.
            Yargıya her zaman güvendiklerini ve hiçbir zaman umutsuzluğa kapılmadıklarını belirten Avdancık Köyü Muhtarı Salih Aksu, kendilerini hiçbir zaman yalnız bırakmayan GÜMÇED’e, Avukat Amaç Bursalı’ya ve tüm çevre dostlarına teşekkür etti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.