Karacabey, Güney Marmara’da

Türkiye, 30 tarım havzasına bölündü:
Karacabey Tarım Müdürlüğü, Bakanlar Kurulunun 23 Temmuz 2009 tarih ve 2009/15173 sayılı kararı ile ülkemizin 30 havzaya bölündüğünü duyurdu.
            İlçe Tarım Müdürü Erdoğan Ceylan, ‘Tarım Havzaları’nın ekolojik olarak benzer olan, ülkenin idari yapılanmasına uygun yönetilebilir büyüklükte, tarım ürünlerinin ekolojik ve ekonomik olarak en uygun yetiştirilebildiği bölgeleri ifade ettiğini kaydetti.
Karacabey’in Güney Marmara Havzası içinde yer aldığına işaret eden Ceylan, “Bugüne kadar üretim ve kalkınma planları; yalnızca coğrafi bölgeler ve idari sınırlar esas alınarak yapıldı. Tarım sektöründe ülkemizin arz ve talep dengesi istenilen düzeyde sağlanamadı. Üretim açığı ya da arz fazlası ekonomiye yük oldu. Tarımla ilgili çok veri üretildi ancak, bu veriler bir arada kullanılmadığından yapılan planlamalar eksik kaldı.
Bu modelin amaçları; Tarım havzalarını belirlemek, sağlıklı tarım envanteri hazırlamak, üretim planlamasına olanak sağlamak, hangi ürünün nerede, ne kadar üretilebileceğini belirlemek, çiftçinin gelirini artırmak, geleceğe ait talep projeksiyonları yapmak, destekleri rasyonel, yönlendirici ve etkin bir şekilde kullanmak, arz açığı olan ürünlerde üretim artışı sağlamak, doğal kaynakları korumak ve sürdürülebilir kullanımını sağlamak, havza bazlı planlama ve yönetimle ilgili sektör talebini karşılamak, muhtelif senaryolara göre üretimi planlamaktır” dedi. İklim, toprak, topoğrafya ve arazi sınıfları dikkate alınarak belirlenen 30 ‘Tarım Havzası’ ile ilgili bilgiler veren İlçe Tarım Müdürü Erdoğan Ceylan şunları söyledi; “Tarımsal Üretim Havzaları’nın belirlenmesinde iklim, toprak, topoğrafya, arazi sınıfları verileri kullanılarak ürün desenleri, yönetilebilirlik, benzer ekoloji vb. şeyler dikkate alınarak havza sayısı 30 olarak belirlenmiştir
            2009 yılında Bakanlar Kurulu Kararı, Uygulama Yönetmeliği yayımlanacaktır. Kamuoyu tanıtım ve bilgilendirme çalışmaları yapılacaktır. 2010 yılında fark ödemeleri destekleme uygulamaları başlatılacaktır. 2011’de ise model üzerinden destekleme ödemeleri yapılacaktır.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.