KOTİYAK’a iptal kararı!

Karacabey İkizce Mahallesi’ne yapılması planlanan KOTİYAK projesine, yargıdan bir veto daha geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı 1/25 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na, Bursa 2. İdare Mahkemesi’nden yürütmeyi durdurma ve iptal kararı çıktı.
İkizce, Taşpınar ve Orhaniye köyleri arasında 223 hektar büyüklüğündeki alana yapılması planlanan sanayi sitesi KOTİYAK, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın baskısına karşın onaylanmadı. Bursa 2. İdare Mahkemesi, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Şubesi ile Şehir Plancıları Odası Bursa Şubesi’nin Büyükşehir Belediyesi’ne açtığı dava sonucu planların 1/100 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’na aykırı olduğu gerekçesiyle planı iptal etti.
Bursa 2. İdari Mahkemesi, OSB yerinin Uluabat Gölü’ne çok yakın olduğuna, şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı görüş ve kararı ile ekolojik dengeyi bozucu plan kararlarının getirilmemesi gerektiğine ve dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğurabileceğinden planın iptalini istedi.
KÖYLÜLERDEN ‘MAHKEME KARARINA UYUN’ ÇAĞRISI
Mahkemenin verdiği iptal kararı üzerine basın açıklaması düzenleyen köylüler ve sivil toplum kuruluşları, toprağın korunması adına büyük zafer elde ettiklerini söyledi.
İkizce Muhtarı Mümin Ereselli “Şimdi yetkililerden isteğimiz, yargı kararlarına saygı duymaları ve köyümüz arazisinden uzak durmalarıdır” dedi.
İkizce’de düzenlenen toplantıda Bursa Barosu, TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu ve DOĞADER adına okunan basın bildirisinde verimli tarım arazilerinin, gözünü para hırsı bürümüş sanayiciler tarafından ranta kurban edilmek istendiği öne sürüldü. Verimli toprakların ‘ucuz arsa’ olarak görülmesine tepki gösteren çevreciler, “Kararlılıkla sürdürdüğümüz hukuk mücadelesi, kentin ve burada yaşayanların lehine zaferle sonuçlanmıştır. KOTİYAK tarafından TOKİ eliyle devletin kamulaştırma yetkisi kullanılarak yürütülmek istenen sanayi alanı projesine ilişkin 1/100 bin ölçekli plan değişikliğini daha önce iptal ettirmiştik. Şimdi ise 1/25 bin ölçekli plana açtığımız dava da mahkeme iptal kararı verdi. İkizce’de yürütülmekte olan bu rant projesi tamamen ortadan kalkmıştır” diye konuştu.
Çevreciler ayrıca birçok köyü kapsayacak bin 270 hektarlık Batı Organize Sanayi Bölgesi projesinin ciddi tehdit oluşturduğunu savundu. KOTİYAK, otoyol ve son olarak Batı OSB projeleriyle sanayicilerin bölgeye ‘göz diktiği’ gerçeğiyle karşı karşıya olduklarını öne süren çevreciler, verimli tarım arazilerinin kurban edilmemesini istedi.
İkizce Muhtarı Mümin Ereselli de yaptığı açıklamada mahkeme kararıyla topraklarının sanayileşmeye kapalı olduğunu tescil ettirdiklerini belirterek, “Şimdi KOTİYAK, TOKİ ve tüm yetkililerden isteğimiz, yargı kararlarına saygı duymaları ve köyümüz arazisinden uzak durmalarıdır. Köylüler olarak doğamızı ve arazimizi korumak ve bu emaneti çocuklarımıza devretmek konusunda kararlıyız. Tek geçim kaynağımız olan bu güzel doğayı rant peşinde koşanlara yedirmeyeceğiz. Ne köyümüz ne de çevre köylerde sanayi alanları istemiyoruz” dedi.
İkizcelilerin basın açıklaması, sloganlar atılmasıyla son sona erdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.