Kişiye özgü proje isyanı!

Ortalık gerginleşince bazı Belediye Meclis üyeleri, oturumu terk etti:
*Önceki akşam toplanan Karacabey Belediye Meclisi’nde kişiye özgü projeye onay verildiği ve oylamalarda bir etkilerinin bulunmadığını ileri süren muhalefetteki CHP’li üyeler ile MHP’li Hüsnü Doğruoğlu, DP’li Burhan Sevinç ve Saadet Partili Gürsoy Yıldız, oturumu terk etti.
*Muhalefetteki diğer üyeler MHP’li Vedat Mert, Bülent Şen, İbrahim Akbay ve Fahri Köfteci ile DP’li Abdullah Akkoç’un içeride kalması dikkat çekti.
*MHP’li Üye Vedat Mert, “Arkadaşlarımız toplantıyı terk etti. Bende kendi adıma ikilemde kaldım. Bizler, Belediye Meclisi’ne Karacabey’e hizmet etmek için aday olduk. Sizlere Belediye’nin yaptığı işlerle ilgili soru soramayacaksak, muhalefetin ne anlamı var?” diye konuştu.
Karacabey Belediyesi’nin “Ağustos 2009 Dönemi Meclis Toplantısı”na CHP’li meclis üyelerinin yanı sıra MHP’li Hüsnü Doğruoğlu, DP’li Burhan Sevinç ile Saadet Partili Gürsoy Yıldız’ın salonu terk etmesi damgasını vurdu.
            Gergin geçmesi beklenen toplantı sakin başladı. Ergün Koç başkanlığında tüm meclis üyelerinin hazır bulunduğu toplantıya AKP, CHP ve Saadet Partisi İlçe Başkanları; Adem Surguç, Orhan Karabaş ve Hamit Çavdarlı, MHP İlçe yönetim kurulu üyeleri, Belediye personeli ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Burası mahkeme değil!
            Toplantıda, gündem dışı gelen konular yine tartışma yarattı. Karacabey gündemini yakından ilgilendiren konuların mecliste konuşulmasını isteyen muhalefet üyeleri, “Yangından mal mı kaçırılıyor?” diye tepki göstererek, kapalı kapılar ardında yapılan gizli kapaklı çalışmalardan yakındı.
            Bursa basınında da geniş yer alan Belediye’deki darp olayı, Tahıl dükkanlarının bulunduğu kaldırımların kırılması gibi konuların gündeme alınması için yapılan oylamalarda eşitlik bozulmadı. Belediye Başkanı Ergün Koç’un oyu 2 sayıldığı için muhalefetin açıklama beklediği konular meclise taşınmamış oldu.
            Başkan Koç, muhalefetin bilgilendirilmesi amacıyla yazılı bir açıklama yapılacağını belirterek, “Vatandaşlar arasındaki sorunlar için hukuk vardır. Burası mahkeme yeri değildir. Bu konunun mecliste değerlendirilmesinin bir anlamı yoktur. Kaldırımların neden kırıldığına gelince, Belediyelerin yıkık, dökük yerleri onarmaları gayet normaldir” dedi.
            15 maddenin görüşüldiğü meclis toplatısında, 6. maddenin ardından ortam gerilmeye başlandı. Bayındırlık ve İmar Komisyon raporunun e) bendinde yer alan ve oy çokluğuyla kabul edilen, Yeni Adliye Sarayı’na gidiş yolu olması nedeniyle 143 numaralı sokağın, 92 numaralı sokakta kesişen yere kadar Ticaret Bölgesi olarak işaretlenmesi konusu tartışmaları da beraberinde getirdi.
Haksızlık yapılmasın!
            Komisyon’da yer alan 3 AK Parti’linin ‘Evet’ oyuna karşı, bu konunun kişiye özel proje olduğunu ileri süren CHP’li Kazım Ülker ile MHP’li Bülent Şen ‘Ret’ verdi. Ret oyu veren CHP’li Kazım Ülker gerekçe olarak, “Mevcut ada içinde yer alan parsellerin daha önceden konut bölgesi koşullarına göre 3 metre arka bahçe mesafesi bıraktığı belirtiliyor. Değişikliğe konu olan parsellerin Ticaret Bölgesi’ne dönüşmesi durumunda zeminde 3 metre arka bahçe bırakmadan tamamını kullanması ile burada oturan vatandaşlara haksızlık yapılacaktır” düşüncesini ortaya koydu.
            Oylama sonunda 13’e 13 eşit olması ve Başkan Koç’un oyunun 2 sayılması nedeniyle teklif, oy çokluğuyla kabul edildi.
            8. maddeye gelindiğinde ise gergin ortamın getirdiği patlama yaşandı. CHP’li Üyeler; Kazım Ülker, Bülent Fıçıcı, Fatma Mendeş, Gönül Avil ve Ertuğrul Babadağlı, MHP’li Hüsnü Doğruoğlu, DP’li Burhan Sevinç ile Saadet Partili Gürsoy Yıldız, oylamada bir etkilerinin bulunmadığını ileri sürerek, meclisi terk ettiler.
Terk etme doğru değildi!
            Muhalefette yer alan MHP’li meclis üyeleri; Bülent Şen, Vedat Mert, Fahri Köfteci ve İbrahim Akbay ile DP’li Abdullah Akkoç’un toplantıyı terk etmemeleri ise dikkat çekti.
            MHP’li Üye Vedat Mert, “Arkadaşlarımız toplantıyı terk etti. Bende kendi adıma ikilemde kaldım. Bizler, Belediye Meclisi’ne Karacabey’e hizmet etmek için aday olduk. Sizlere Belediye’nin yaptığı işlerle ilgili soru soramayacaksak, muhalefetin ne anlamı var?” diye konuştu.
            Belediye Başkanı Ergün Koç, toplantıyı terk eden muhalefet üyelerinin davranışlarının etik olmadığını belirterek, halkın iradesine saygı duyulması gerektiğinin altını çizdi.
Orada hak yeniyor!
            Tahıl dükkanları konusuna da açıklık getiren Koç, “Biz 07 Kasım 2007’de aldığımız kararda Tahıl dükkanlarındaki esnafa öncülük tanıdık. Trafik sorununa başka bir çözüm bulmamız mümkün değildir. Ancak gelinen noktada ben 52 bin nüfuslu Karacabey halkının hakkını oradaki 3-5 kişiye yedirmem. Hak yenmesine izin vermem. Bu konuda geri adım atmayacağız” dedi.
Mecliste alınan kararlar
            Belediye Meclis Toplantısı’nda alınan diğer gündem maddelerindeki kararlar ise şu şekilde sıralandı;
            Salı günü kurulan Pazar Yeri’nin güzergahında kalan Sırabademler Mahallesi’nde trafiğe kapalı yaya yolu olarak işaretli 128 numaralı sokağın bayanların el işlerinin sergileneceği yer olarak tespit edilmesi oy birliğiyle karara bağlandı.
            Gündemin 2, 5 ve 7. maddenin d) bendinde yer alan İçişleri, Trafik ile Bayındırlık ve İmar Komisyonları’nın hazırladığı, Cumhuriyet Meydanı’nın çevresi ile Bandırma Caddesi’nden Karacaahmet Mahallesi başlangıcına kadar tek ve çift gün uygulaması ile otopark yasağının getirilmesine, şehir içindeki kargo şirketlerinin kullandıkları işyerlerinin irtibat bürosu olarak kullanmaları, irtibat bürosu olarak kullandıkları işyerlerine mal indirme ve bindirme yapmalarının yasaklanmasına, buna uygun depoların şehir dışına çıkarılması konusu İlçe Trafik Komisyonuna sunulması ve oradan gelecek yanıta göre karar verilmesi oy çokluğuyla kabul edildi.
            Karacabey’de bulunan engellilerin tespit edilmesi ve ihtiyaçlarının belirlenmesi gelecek meclis toplantısına bırakıldı.
            Gündemin 4. ve 7. maddesinin c) bendinde Çevre ile Bayındırlık ve İmar Komisyonları’nca görüşülen, Ovagaz A.Ş.’nin ilçede süren kazı çalışmaları sonrası yeni ruhsat alacak ev işyeri sahiplerinden doğalgaz kullanılması yönünde, inşaat ruhsatlarında bu koşulun aranması, ayrıca kalorifer ısınma ihtiyacını karşılayan ev ve işyerlerinin doğalgaza dönmesi konusunda yaptırım uygulanması talebinin reddine oy birliğiyle karar verildi.
            Bayındırlık ve İmar Komisyonu’nca hazırlanan Hamidiye Mahallesi’nde Panayır Alanı olarak bilinen bölgenin bitişinde yer alan parsellerin imar planı içine alınması hakkındaki değişiklik ile mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait 62 pafta, 258 ada, 547 numaralı parselin uygulama imar plan değişikliği ve Tavşanlı Mahallesi 429 ada, 5 ve 28 nolu parsellerde imar değişikliği konuları oy birliğiyle kabul edildi.
            Tabaklar Mahallesi, Karaosman Mevkii, 10 pafta, 423 ada, 9 numaralı parseldeki imar değişikliği ise oy çokluğuyla karara bağlandı.
            Belediye’nin Saadet Mahallesi 41 pafta, 61 ada, 8 numaralı parselin Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği’ne kamu yararı gözetilerek uygun bir bedelde satışının yapılması konusu Bayırdırlık ve İmar ile Bütçe Plan Komisyonları’nda yeniden değerlendirmesine oy çokluğuyla karar verildi.
Ovagaz’a yüzde 10’luk ortaklık
            Mecliste son olarak görüşülen ve oy çokuluğuyla kabul edilen, Karacabey Belediyesi ile birlikte Mustafakemalpaşa, Susurluk, Ovaazatlı ve Yalıntaş Beldeleri, doğalgaz dağıtım ve satışına ilişkin kurulan Ovagaz Şirketi’ne sermayesinin yüzde 10’luk payı için bedelsiz ortak oldu.
            Bununla ilgili protokolü meclise sunan Başkan Ergün Koç, yüzde 10’luk ortaklık tesisinde diğer belediyeler ile birlikte genel nüfus sayımı dikkate alınarak orantılandırmak suretiyle ortaklığın kurulduğunu belirtti.
            Buna göre ortaklık tesisine müteakip her üç yılda bir yörede kullanılan toplam doğalgazın tutarı ilçelere orantılanacak. Ortaklık tesisi her üç yılda bir belirlenecek. Yine yasa gereği, sermaye kurmak suretiyle ikinci dilim yüzde 10’luk bölüme diğer belediyeler ile birlikte Karacabey’in sermaye payı olarak katılacak. Kurulan şirketin ana sözleşmesinde yönetim ve denetim kurumlarında belediyeyi temsilen Başkan Ergün Koç yetkilendirildi.
            Buna göre nüfus sayımları dikkate alınarak Mustafakemalpaşa yüzde 4.03, Karacabey 3.68, Susurluk yüzde 1.71, Yalıntaş 0.37 ve Tatkavaklı ise yüzde 0.18 oranlarında Ovagaz Şirketi’nde pay sahibi olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.