Kirliliğe izin yok!

Güllüce Köyü’nde toplanan 10 bin kişi hep bir ağızdan haykırdı: “Tehlikeli Atıkçıları İstemiyoruz!”
Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi’ne kurulması planlanan, “Marmara Geri Kazanım Sanayi Tesisi”ne karşı 10 bin kişi tek vücut oldu ve “Tehlikeli Atıkçıları İstemiyoruz” sesleriyle yeri göğü inletti.
            Geçen hafta bu konuda panel düzenleyen ve Başbakan’lığa 10 bin imzalı dilekçe gönderen Sivil Toplum Platformu’nun gerçekleştirdiği mitingde tepkiler çığ gibi büyüdü. Fabrikanın kurulması planlanan arazinin yanında düzenlenen mitingde “Zehirli Atık Tesisi”nin yapımını engellemek için Mustafakemalpaşa’daki 65 sivil  toplum örgütü, dernek, oda yöneticileri, sendikalar, iktidarıyla, muhalefetiyle tüm siyasi partiler ve sayıları on binleri aşan köylü, “Marzinc defol, ovamızın zehirlenmesine izin vermeyiz” slagonu atarak ellerindeki Türk bayraklarıyla alanı kırmızı-beyaz bir denize çevirdiler. 
            Mitinge, Bursa’dan Nilüfer Yerel Gündem 21 Sekreteri Mehmet Kartal, Doğader Başkanı Murat Demir, Yönetim Kurulu Üyeleri Caner Gökbayrak, Ayhan Kazancı, Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Şeref Tuzcu, Mustafakemalpaşalılar Derneği Başkanı Halim Çapkın, Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası Üyeleri, Bursa Halk Evleri üyeleri, CHP İl Başkanı Gürhan Akdoğan, CHP Parti Meclis Üyesi Ali Nihat Irkörücü ile Onur Biçer, CHP Milletvekili Abdullah Özer, CHP Bursa eski Milletvekili Mehmet Küçükaşık, Mustafakemalpaşa eski Belediye Başkanı Hayri Öztetikler, CHP Balıkesir İl Başkanı İrfan Barış, Balıkesir Karapürçek Belediye Başkanı Mehmet İban, Yeşilova Belediye Başkanı İbrahim Tan, AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu’nun kardeşi Semih Koyuncu, Şoförler Odası Başkanı Vahit Girgin, Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özmen, İl Genel Meclis Üyesi Hüseyin Akkuş, Mustafakemalpaşalılar Derneği eski Başkanı ve Nilüfer Belediyesi İmar İşleri Komisyon Başkanı Metin Tunçel, AKP İl Genel Meclisi Üyeleri, Susurluk’tan CHP İlçe Teşkilatı, MHP İlçe Teşkilatı, Emek Partisi İlçe Teşkilatı, Karapürçek Belediye Başkanı Mehmet İlban, Eğitim Sen Başkanı Adil Işık, Belediye Meclis Üyesi Şuayip Çetin, Mustafakemalpaşa AK Parti, CHP, MHP, DP, Saadet Partisi Başkanları; Şaban Korkmaz, Gürkan Esen, Levent Burmalı, Cüneyt Ok ve Mustafa Ünlü, Çeltikçi Belediye Başkanı İzzet Dede, Tatkavaklı Belediye Başkanı Orhan Alper, Mustafakemalpaşa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Öztenekeci, Karacabey’den CHP, DP ve MHP yöneticileri Karacabey Eğitim Sen temsilcileri katıldı. Mustafakemalpaşa Kaymakamı Kazım Karabulut’un ise miting alanına bakıp gitmesi dikkat çekti.
            Mustafakemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi girişinde toplanan kalabalık Marzinc aleyhine, pankart açarak sloganlar attı. Mitingde ‘Temiz çevre, temiz hava’ tişörtü giyen gençlerin elinde ‘Go Home Marzinc’, ‘One Minute Marzinc’, ‘Marzinc gelmesin, doğa kirlenmesin’, ‘Domates, biber, patlıcan, bu fabrikayı buraya kurmucan’, ‘Zehir solumak istemiyoruz’, ‘Kirletme suyu, havayı, ağlatma kızanı anayı’ ‘Bunları ağır ağabeyler yaptı, zehirli atıklar vatandaşı yaktı’ yazılı pankartlar yer aldı.
            Türk bayraklarıyla Cumhuriyet Mitingi’ni andıran eyleme köylüler, sivil toplum örgütleri, çevre dernekleri ve siyasiler de destek verdi. Tesisin kurulmak istendiği bölgenin tarım arazisi olduğunu ifade eden katılımcılar, insan sağlının zarar göreceği düşüncesiyle karşı olduklarını belirtiler. Miting saati yaklaştıkça katılımcılar kısa sürede miting alanını hınca hınç doldurdu.
            Mustafakemalpaşa Sivil Toplum Platformu’nca düzenlenen mitingi Başkan Seyit Ali Geçici organize etti. Kararlı duruşlarını sonuna kadar sürdüreceklerine dikkat çeken Geçici, “Siyasiler geldiği zaman yol kenarını onlara reva görenler, bizim miting alanımızı değiştirerek gözlerden ırak kalmamızı istediler. Ama biz sesimizi buradan da tüm dünyaya duyuracağız. Doğal dengeyi bozan “Zehirli Atık Tesisi” istemediğimiz konusunda kararlı olduğumuzu herkes görsün” dedi.
            Bursa’dan gelen Nilüfer Belediyesi Yerel Gündem 21 Temsilcisi Mehmet Kartal, Bursa Tabip Odası Başkanı Şeref Tuzcu, Doğader yönetim kurulu üyesi Caner Gökbayrak yaptıkları konuşmada kurulacak fabrikanın zarlarına değindiler.
            Çevre Bakanlığı’na 16 yılda yapılan bin 800 ÇED raporu başvurusundan sadece 30’una olumsuz rapor verildiğini ve Bakanlığın ÇED raporu konusunda hassas davranmadığını dile getiren konuşmacılar. ‘Bu raporlar hikaye!’ cümlesini üstüne basa basa kullandı.
            Organize Sanayi Başkanı Erhan Onar, “3 ay önce Çevre ve Orman Bakanı Sayın Veysel Eroğlu ile birlikte Döllük-Güllüce Sulama Hattı’nın temel atma töreninde birlikteydik. Marmara’nın GAP’ı olarak nitelenen bu projenin hayata geçirilmesi için devlet, buraya 120 trilyon liralık yatırım yapıyor. Bu proje Mustafakemalpaşa’mıza hayat verecek. 1.sınıf tarım arazilerimizden daha verimli, daha kaliteli ürünler almamıza vesile olacak. Dolayısıyla bölgemiz, dünyanın da tahıl ambarı niteliğini kazanacak. Ne hikmetse aynı bakanlık buraya toprağımızı, insanımızı, hayvanımızı yok edecek “Zehirli Atık Tesisi” kurulması için ÇED raporu veriyor. Bunu anlamak mümkün değil. Mustafakemalpaşa’da bu bütünlüğü sağladığımız sürece buraya bu tesisin kurulması mümkün değil. Ben bu kurumun başında olduğum sürece de, buna asla izin vermeyeceğim. Sonuna kadar direneceğim’ diyerek mitinge katılan 10 bin katılımcıdan alkış aldı.
            Mustafakemalpaşa Belediye Başkanı Sadi Kurtulan, “Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün ismini taşıyan bu ilçede sanayiye asla karşı değiliz. 1.sınıf topraklarımızda yetişen ürünlerimizi işleyerek ilçemize ve ülkemiz ekonomisine katkı verecek her tesisin kurulmasında pas pas olmaya hazırız. Ancak, verimli topraklarımızın yok olmasına, çocuklarımız ve torunlarımızın sağlığını ciddi anlamda tehdit eden geri dönüşüm tesislerine karşı kendimizi siper etmeye hazırız. Döllük-Güllüce sulama projesi, hayata geçirilirken takdir ettiğimiz, alkışladığımız Çevre ve Orman Bakanlığı’nı bu tesisin buraya kurulması aşamasında nasıl ÇED raporu verdiğini anlamış değiliz. Bilim adamları bu tesisin zararlarını defalarca dile getirmesine rağmen, kulak tıkanmasına anlam veremiyoruz. Bilimi reddeden ülkeler yok olmaya mahkûmdur” diye konuştu.
            Birçok medya kuruluşu katılımcılar ile yapılan röportajlarda hepsinin kurulacak tesise karşı olduklarını belirtirken, Mustafakemalpaşa Belediye Başkan Yardımcısı AKP Meclis Üyesi Galip Çakmakçı’nın yaptığı konuşma ise çok etkileyiciydi.
            Çakmakçı, “Yapılanları anlamakta zorlanıyorum. Karşı olan bu kalabalığı hepiniz görüyorsunuz. Bu tesisin zararlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Buna izin vermek vatan hainliğine eş değerdir” dedi.
            Mitinge katılan 10 bin kişinin üç konu üzerinde hem fikir olduğu gözlendi. Baca Tozu ve Tufal Geri Kazanım Tesisi’ne kesinlikle karşı olan çevreciler, Marzinc’in demir çelik üzerine yatırım yapmasına bir şey demediklerini vurguladı. Miting’de en önemli konu ise, Mustafakemalpaşalıların ilk kez bir konuda hem fikir oldukları gözler önüne serildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.