Karacabey’in 3 bin 885 hektar arazisi suya kavuşacak

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 28 adet tesis ile Bursa’ya 210 milyonluk yatırım yaptı. Türkiye’nin en büyük yatırımcı kamu kuruluşlarından olan DSİ Genel Müdürlüğü’ne ait 16 tesisin temeli atılırken, 12 tesis ise hizmete açıldı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen yatırımlar hakkında bilgi veren Bursa Valisi Münir Karaloğlu, “Temeli atılacak ve açılışı yapılacak 28 adet tesisin arasında 1 adedi baraj, 2 adedi içme suyu tesisi, 7 adedi gölet, 2 adedi gölet ve sulaması, 9 adedi sulama, 1 adedi ulaşım yolu ve drenaj, 6 adedi taşkın koruma tesisi bulunmaktadır. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nce inşa edilecek ve açılışı yapılacak yaklaşık 210 milyon liraya mal olacak 28 adet tesis ile 149 bin 210 dekar zirai arazi sulanacak, 413 dekar ve 5 mahalle taşkınlardan korunacak. Gemlik İlçesi ve sahil şeridindeki yerleşim yerlerine yılda 19 milyon metreküp içme ve kullanma suyu sağlanacak. Gemlik İçmesuyu İsale Hattı ve Arıtma Tesisi ile Gemlik İlçe merkezi ile Küçükkumla, Büyükkumla, Karacaali, Narlı, Gençali, Kurşunlu ve Umurbey yerleşim yerlerine yılda 19 milyon metreküp içme ve kullanma suyu sağlanacak” dedi.
Yatırımların Bursa’nın dört bir yanına yapıldığını anlatan Karaloğlu, “Karacabey Yeşildere Barajı ile Karacabey İlçesi Yeşildere, Yenice, Emre, Obaköy, Çavuşköy, Yeni Ziraatli ve Danişment Mahallelerine ait sulanabilir tarım arazilerinin 3 bin 885 hektarlık kısmı sulu tarıma kavuşturulacak. Babasultan Barajı Sulaması ile İnegöl İlçesi ve ilçeye bağlı 27 adet mahallede 41 bin dekar zirai arazi sulanacak. Mustafakemalpaşa Döllük Sulaması ve Devecikonağı Pompaj Sulaması ile Döllük Köyü ve Devecikonağı Köyü sınırları dahilinde toplam 14 bin 200 dekar zirai arazi sulanacak. Büyük sulama projeleri alanları dışında kalan kırsal kesimlerde kısa sürede sulu tarıma geçilmesi ve civardaki içme kullanma suyu ihtiyaçlarının karşılanması hedeflenerek başlatılan ‘GÖLSU, 1000 Günde 1000 Gölet ve Sulama’ projesi kapsamında inşa edilecek olan Keles Dağdibi Göleti Sulaması, Kestel Nüzhetiye Göleti ve Sulaması, Büyükorhan Barajı Sol Sahil Pompaj Sulaması, Yenişehir Çiçeközü Göleti Sulaması, Büyükorhan Aktaş Göleti ve İznik Derbent Göleti ile toplam 33 bin 330 dekar zirai arazi sulanacak. 5 adet taşkın koruma projesi ile 5 mahalle ve 323 dekar arazi taşkınlardan korunacak” şeklinde konuştu.
Açılışı yapılan tesisler şunları: Osmangazi Büyükdeliller Kızılkaya Göleti ve Sulaması, Keles Sorgun Göleti Sulaması, Orhaneli Göynükbelen Göleti Sulaması, Orhaneli Söğüt Göleti Sulaması, Nilüfer Güngören Göleti Sulaması, Kestel Ağlaşan Kayacık Göleti, Yenişehir Fethiye Göleti, Kestel Gözede Göleti, İnegöl Çavuşköy Göleti, Orhaneli Altıntaş Göleti, Boğazköy Barajı Sol Sahil Tarım Arazilerine Ulaşım Yolu ve Drenaj İşleri ve Keles Kıranışıklar Köyü Şahinbaba Deresi Islahı projesi. 12 yatırımla birlikte 21 bin 830 dekar zirai arazi suya kavuşurken, 1 mahalle ve 90 dekar arazi taşkınlardan korunmuş olacak.
Bursa’da yanan ormanlık alana 110 bin fidan dikiliyor
Bursa’da 1.5 ay önce çıkan yangınla küle dönen 170 hektarlık alana 110 bin fidan dikimine başlandı.
Bursa’da 29 Ağustos günü meydana gelen yangında 170 hektarlık ormanlık alan yanarken yangının ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı müfettişleri bölgede hasar tespiti yaptı. Yapılan hasar tespit çalışması sonucunda alanda 48 bin ağacın yandığı tespit edildi. Vali Münir Karaloğlu, sosyal medyadan ‘Bursa için bir fidan dik’ kampanyası başlatırken, müfettişlerin yanan alanda çalışmalarının sona ermesi ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bursa Orman Bölge Müdürlüğü yanan alana 110 bin fidan ve 10 milyon kızılçam tohumu ekme kararı aldı. Kampanya kapsamında Göynüklü Mahallesi’nde İçişleri eski Bakanı Efkan Ala’nın katıldığı törenle fidan dikme töreni yapıldı. Yangında zarar gören 100 hektarlık alana 90 bin kızılçam, 11 bin fıstıkçamı, 6 bir servi ve 3 bin yabanıl meyve dikilirken, kalan 70 hektarlık alana 10 milyon adete denk gelen 600 kilogram kızılçam tohumu ekimi yapılacak.
Törende konuşan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, şöyle dedi: “29 Ağustos günü Bursa’da yaşayan herkesi derinden üzen orman yangını yaşadık. Saatte hızı 40 kilometreye varan şiddetli rüzgar altında, 15 dakikada helikopterle müdahale edilmesine rağmen, hızla yayıldı. 30 Ağustos sabahı saat 04.30 gibi kontrol altına aldık. 170 hektar ve içerisindeki canlılar tahrip oldu. Emeği geçen ve yardımımıza koşan herkese teşekkür ediyorum.”
Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala ise, ‘Yapma’ konusunda el birliğine var olduklarını ancak ‘Yıkma’ konusunda işbirliği yapanlara yürek birliği yapıp, karşı durduklarını söyledi. Ala, şöyle dedi: “Bu millet bir arada olduğu sürece birçok zorluluğu aşıyor. Tarihte onlarca örnekleri var. Mesele ne zaman memleket meselesi olduysa bu millet bunları aşmıştık. Bugün ormanlarımızı yakanlar gördüler ki biz yapmak için bir araya geldik. Bunları yapanlar boşuna uğraşmasınlar. Bizleri yıldıramazlar. Biz çok şeyle karşılaştık. Bunları nasıl açacağımızı bilenlerdeniz. Fidan dikimi hayırlı uğurlu olsun.”
Efkan Ala, bütün Bursa’nın böyle bir sorun karşında yekvücut olmasının da önemine değinerek, “Burada bir yangın olmuş. Ama bütün Bursa hep birlikte oturmuş, meseleyi tartışmış, ‘Yeniden dikeceğiz o fidanları’ diye karar vermiş. Bakın kısa zamanda faaliyete geçiyor. Bu da övünmemiz gereken durumdur” diye konuştu.
Konuşmasının ardından Ala, telefonla Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nu telefonla aradı. Telefonda Bursalılara seslenen Eroğlu, temeli atılan yerlerin en kısa zamanda tamamlanacağının sözünü verdi. Daha sonra Ala ve Bursa protokolü fidan dikti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.