“Karacabey’de tarıma dayalı sanayii için desteğe hazırız

Vatan Partisi Karacabey İlçe Kurultayı için 29 Eylül Pazar günü Karacabey ‘e gelen Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Çiftçi Büro Başkanı Prof. Cengiz Çakır gazetemiz MELTEM’le özel bir söyleşi yaptı. Köşe Yazarımız Ahmet Aygün Ata’nın sorularına içtenlikle yanıt veren Çakır, Vatan Partisi’nin Türkiye’nin çeşitli yerlerine heyetler götürerek dış satım sağlamasını Karacabey ‘de yapabileceklerini, ilgili kitle örgütleri ve yurttaşlar ile danışarak bir yol haritası çerçevesinde destek vereceklerini söyledi.
Ahmet Aygün Ata, ilçe binasında Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Çiftçi Büro Başkanı Prof. Cengiz Çakır ile yaptığı soru cevap şeklinde söyleşide şu konular ele alındı;

ATA : Ülke tarımının genel durumunu değerlendirir misiniz?
ÇAKIR : Ülke tarımının iyi yönetildiğini söyleyemeyiz. Çiftçinin kazanç elde edemediği zaman üretimden söz edemeyiz. Çiftçiler üretimlerini değerlendiremedikleri için üretimden vazgeçiyor. Görüştüğümüz her çiftçi girdi maliyetlerinin yüksekliğinden, ürünlerinin değerini bulamadığından yakınıyor. En akılcı çözüm üretebildiklerimizin dış alımından vazgeçilmesi, gümrük kalkanı konulması ve kooperatifleşerek kendi sorunlarını çözebilecek yolları bulmaktan geçiyor.
ATA : Karacabey 1990’lı yıllarda Irak, Suriye, Libya, Kuveyt, Rusya, İran ve birçok Arap ülkesine tarıma dayalı sanayi üretimden verimli bir dönem geçirdi. O günlere nasıl dönüşebilir?
ÇAKIR : Dış satım pazarlarımız yakın komşularımızdı. Edindiğim bilgiler Karacabey’in binlerce ton salça, bezelye ihracı bu iktidarlar tarafından yok edilmiş. En akılcı çözüm Irak, Suriye, İran, Kuveyt, Ürdün, Libya, Mısır ile ilişkiler düzeltilmelidir. Bunun anahtarı da Suriye ile dostluktur. Dış satımın tüm kapıları ekonomik ve askeri işbirliği ile kolaylıkla çözülecektir. Bu nedenle Genel Başkanımız Sayın Doktor Doğu Perinçek bir heyetle Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın özel davetlisi olarak bir heyetle Suriye’ye gidecek. Yanı sıra 24-26 Ekim tarihinde Rusya’nın en büyük 18 Kentinin ve Vladimir Putin’ın Ekonomi Danışmanları partimizin çağrılısı olarak İstanbul, İzmir, Ankara’ya ekonomik bir ziyaret gerçekleştirilecek. Yineliyorum, Suriye ile dostluk tüm bu kapıları açacaktır. Ak Partinin buna direnmesi iktidarının sonunu getirmektedir. Ak Parti ile paralel olarak muhalefetin de Esad ve Suriye karşıtlığı ülkemizin ekonomisine de güvenliğine de zarar vermektedir.
ATA : Hocam 2000’lerden sonra Karacabey ‘de domates ekimi adeta baskın tarım durumuna sokuldu. Bunun sakıncaları nelerdir?
ÇAKIR : Monokültür dediğimiz bir yöntem. Tüm ürünler açısından bu geçerli. Toprak aynı ürünlerle aynı katmandan sömürülür. Aynı besin elementlerini tüketir. Hastalıklar ve zararlılar çoğalır. Konukçu bitki ürer. Popülasyon yoğunluğu düşer.
Örneğin; tahıllar yüzeysel köklü bitkilerdir. Toprağın üst kısmından yararlanır. Şeker pancarı orta derinlikte toprağı kullanır. Baklagiller ve yonca kökü çok derine gider. Baklagiller ve yonca havadaki azotu biriktirir. Ve toprağın azot gereksinimini karşılar. Örneğin; baklagil ve yonca ekiminden sonra pamuk, şeker pancarı ekilmesi yararlı olur. Biriken azottan yararlanır. Ertesi yıl tahıl ekerseniz bol ot çıkar. Tahıl kardeşlenme yapar ve otu boğar. Bu değişimli ekimi gerçekleştirirseniz hastalık ve zararlılar sınırlanmış olur. İlaç, gübre giderleri azalır. Ekilen ürünler değerinde piyasa bulur. Kalite yükselir. Verim artar. İş gücü zamana yayılır.
ATA: Vatan Partisinin Türk Tarımına yaklaşımını paylaşır mısınız?
ÇAKIR : Üretim Devrimi programımız içinde tarım en önemli yer tutuyor.
Tarımın temel görevi halkımızı yeterli ve dengeli biçimde beslemektir. Buğday başta olmak üzere stratejik ürünlerimizin akılcı bir plan çerçevesinde güvenli bir biçimde yetiştirilmesi temel hedeftir. Bölgeler arası ekonomik dengeyi sağlayacak biçimde tarıma dayalı sanayi işletmelerini yaygınlaştırmakta hedeflerimizden biridir. Böylelikle işsizlik sorununa çözüm getirilecektir. Çiftçi ve hayvancımızın üretimini gümrük kalkanları koyarak koruyacağız.
ATA : Hocam Vatan Partisinin bazı bölgelere yabancı konuklar getirerek oradaki ürünlerin değerlendirilmesi ilgili çalışmalar görüyoruz. Bu bağlamda Karacabey’imize de destek olabilir misiniz?
ÇAKIR : Tabii destek oluruz. Biz Milli Hükümet programına, 6 oka tek bağlı partiyiz. Parti programımız bu ilkeleri temel almıştır. Karacabey’in domatesinin de, salçasının da, bezelyesinin de, soğanının da, meyvasının da pazar bulmasına öncü oluruz, destek oluruz.
Tarım ve hayvancılık kitle örgütleri ile yurttaşlarımız bizden bunu isterse dost ve komşu ülkelerden heyetler getirerek Karacabey ‘in ürünlerinin dış satımını arttırabiliriz.
ATA : Bu söyleşi için gazetemiz MELTEM adına teşekkür ederiz.
ÇAKIR : Ben teşekkür ederim. Karacabey ‘in tarım deposu, namuslu üreticileri olduğunu biliyorum. Hepsini sevgi, saygı ve selamlarımı sunuyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.