Karacabey’de alt yapı sorunu

Yerel seçimlere çok az kaldı. Siyasi partilerin hepsi, adayları ve söylemleri ile Karacabey’de oy istemek için halkın karşısına çıktılar. Demokratik yarış hepsine hayırlı olsun derken, seçim sürecindeki vatandaşın ilgisine ve siyasi partilerin ne söylediklerine dikkat çekmek istiyorum.
Bu seçimde de halk görünen şeylerle ilgilenmeyi sürdürürken, belediye başkan adaylarının olağan söylemlere ağırlık verdikleri görülüyor. Karacabey’de alt yapı sorunu olduğu ve buna ilişkin çözüm önerileri gündeme gelmiyor. Sadece CHP ve AKP’nin projelerinde şehrin su ve kanalizasyon sisteminin değişmesinden bahsediliyor. Diğerleri böyle bir sorun olduğunu görmüyor ve çözmeyi de düşünmüyor herhalde.
Halbuki şehirlerde alt yapı sorunu en temel meseledir. Bu sorunun mutlaka öncelikli olarak çözülmesi gerekir. Bu sorunu çözmeyen yerel yönetimlerin diğer hizmetlerinin inandırıcılığı olmaz.
Karacabey’de alt yapı sorunu vardır ve halkın sağlığı açısından bu sorunun en öncelikli olarak ele alınması gerekir. İçme suyu şebekesinin %40’ı eski ve asbestli borulardan oluşmaktadır. Bu boruların acilen değişmesi gerekir. Diğer kısmında ise yine küflenme, çatlama gibi arızalar olması nedeniyle bu sistemin tamamının elden geçmesi zorunludur. Kanalizasyon sistemi yetersiz. Pek çok yerde taşma ve tıkanmalar oluyor. Bunlar ya temizlenecek, yada yenilenecek. Bazı mahallelerde ise hiç kanalizasyon yok. Buralara bu hizmetlerin götürülmesi gerekiyor mu?
Ayrıca şehrin katı atık sularının ne olduğu ve nereye gittiği de çok önemli. Karacabey’deki pis sular arıtılmadan Karadere’ye boşaltılıyor. Karadere’nin geçtiği köylerde çiftçiler bu pis suyu tarlalarını sulamak için kullanıyor. Ve bu ürünler belki de pek çoğumuzun sofrasına geliyor. Bunun suçu çiftçinin mi, yoksa dereyi kirleten belediyenin mi?
Başka bir sorun da, su ve kanalizasyon sisteminin bir planı olması gerektiği halde her kazı yapılması sırasında mutlaka su veya kanalizasyon borusunun yanlışlıkla patlatılması. Bu neden oluyor? Bu işi yapanlar boruların yerlerini bilmiyorlar mı? Bu kazı ekibinin başına bilen biri getirilemez mi?
Karacabey’de toplanan çöpler ne oluyor? Geri dönüşüme giden kağıt, plastik ve diğerleri geri dönüşüm için toplanıyor. Geri kalanı Bursa’ya gönderiliyor. Peki daha önce çöp dökülen yere ne oldu? Orası eski çöp haliyle duruyor ve çevreyi kirletmeye devam ediyor.
Karacabey’de 30 Mart’ta gelecek olan yeni belediyeden alt yapı sorunlarına ve çevre sorunlarına daha fazla duyarlılık istiyoruz. Yerin üstünü süsleyerek hem halkı oyalamamasını hem de halkın parasını israf etmemesini istiyoruz. Çevremizde düzenli yapılar, parklar, çiçekler görmek elbette güzel ama temel mesele halledilmeden yapılanlar ancak kandırmaca olur. Belediyeler insana verdikleri değeri alt yapıya ve çevreye verdikleri önemle gösterirler. Karacabey’de de bunu görmek istiyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.