Karacabey soğanı tatilcilerin gözdesi

Ülke genelinde yaz aylarında birçok bölgedeki köylüler, hasat ettikleri meyve ve sebzeler ile bazı ürünleri, karayolları kıyısına kurdukları tezgahlarda, tatil için yola çıkanlara satıyor.

Sahip olduğu coğrafya ve bölgeye göre değişen farklı iklim yapısıyla Türkiye, birçok tarım ürününün yetiştiği ender tarım ülkelerinden biri olarak biliniyor.

Doğudan batıya, kuzeyden güneye, verimli topraklarında yetiştirdiği ürünleri Avrupa ülkeleri başta olmak üzere onlarca ülkeye ihraç eden Türkiye'deki tarım sektöründen milyonlarca kişi gelir sağlıyor.

Son yıllarda özellikle daha doğal ve taze tarım ürünlerine ilginin artması, köylüleri ve yetiştirdikleri ürünleri ön plana çıkarırken, kaliteli ve ihtiyaca yönelik, zamanında üretim yapanlar daha yüksek gelir elde edebiliyor.

Birçok köylü de doğal ve taze tarım ürünlerine gösterilen bu ilgiyi gelire dönüştürmek amacıyla, karayolları kıyısına kurdukları tezgahlarda, yetiştirdikleri meyve sebzeleri satışa sunuyor. Tezgahların yanı sıra dinlenme tesislerinde, yöreye özgü ürünlerin satıldığı dükkanlar ve mini pazarlar da bulunuyor.

Hasadın hızlandığı, tatil yolculuklarının arttığı bugünlerde birçok bölgede yol kıyısında kurulan tezgahlara rastlamak mümkün olurken, her birinin önünde alışveriş için duran otomobiller ile yolcu yoğunluğu dikkati çekiyor.

Köylüler, bölgelerinde kendi yetiştirdikleri meyve ve sebzelerin yanı sıra yakınlarının ve arkadaşlarının ürünlerini de satarak hem kendilerine hem de köylüsüne gelir sağlıyor.

Balıkesir'de zeytin Ankara'da kavun!

Ankara, İstanbul ya da başka bir ilden, sahil kentlerinden birine tatile gidenler, yol boyunca, bölgeye göre farklı ancak olabildiğince taze ve doğal ürünleri yiyerek yolculuk yapabiliyor.

Polatlı'dan geçenler kavun, Afyonkarahisar'ın Sultandağı ve Konya'nın Akşehir ilçelerine uğrayanlar ise ihraç ürünü kiraz ve vişnenin kaliteli ve lezzetlisini aracı olmadan doğrudan yetiştiricisinden alıp tüketebiliyor.

Bursa'da yol kıyısında kurulan tezgahlardan aldıkları şeftali, siyah incir ve deveci armudunu yiyenler, Balıkesir'in Edremit Körfezi tarafına geçtiklerinde Kaz Dağları'nda yetişen karadutun suyu ile serinliyor, bölgenin ünlü yeşil zeytini ve yağı, domates, salatalık, biber ve balından alabiliyor.

Konya'nın Çumra ilçesinde de kavun, yol kenarında, en az Polatlı'daki kadar ilgi görürken, Aksaray'da kuruyemişlik ayçekirdeği, Adana civarında karpuz, Aydın yakınlarında incir, Balıkesir'in Gönen ilçesinde pirinç, Bursa'nın Karacabey ilçesinde soğan da yoğun alıcı buluyor.

İzmir'e yolu düşenler çekirdeksiz "İzmir üzümü"nü, bağlarından kopararak satın alıyor, Malatya civarında kayısı, Karaman ve Isparta tarafında elma, Karadeniz'in birçok yerinde ise fındık büyük ilgi görüyor.

Yerine göre, kırmızı mercimekten, Antep fıstığına, mısırından, badem ve cevizine göre birçok ürün de yol kenarlarındaki kurulan tezgahlarda beğeniye sunuluyor.

Yol kıyısı ekonomisi"ne göre meyve ve sebzeler, bazen pazar ve marketle aynı, bazen de biraz yüksek fiyata satılsa da "tatil ve para harcama" psikolojisi içindeki yolcular, fiyatlarına aldırmadan, bölgesinde ünlü özellikle meyvelerin tadına bakmadan geçmiyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.