“Karacabey, sanayi ve tarım ile büyüsün!”

Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Naci Güncü, Muratlı, Karakoca, Hürriyet, Taşpınar ve Orhaniye köylerini içine alacak şekilde kurulması planlanan organize sanayi bölgesinde, tarımsal değerlendirmenin titizlikle yapılması gerektiğini, aksi takdirde geri dönülmez kayıpların yaşanabileceğini söyledi.
Sanayileşmenin, tarımı koruma altına alarak yapılması gerektiğine dikkat çeken Naci Güncü, “Verimli toprakları kaybetmememiz gerekiyor. Gıda gelecekte çok önemli olacak. Batı OSB’nin bölgemize kurulması halinde çevreye duyarlı firmaların öne çıkması gerektiği kanaatindeyim. Bu konuda dengeler iyi kurulmalı” dedi.
Ülkenin yeni sanayi, ulaşım ve tarım politikalarında takındığı tutum, Karacabey’in geleceğini yakından ilgilendiriyor. Otoban ve hızlı tren, Karacabey’in fiziki konum değerini daha da arttıracak. Karacabey, Batı OSB projesinde de yine kilit bir noktada. Batı OSB’nin Muratlı, Karakoca, Hürriyet, Taşpınar ve Orhaniye bölgesine kurulması halinde Karacabey OSB olarak anılması bekleniyor.
KTSO Yönetim Kurulu Başkanı Naci Güncü, Karacabey’de hayata geçecek böyle bir oluşumun tarım alanlarına zarar vermeden planlanması gerektiğini savundu. Başkan Naci Güncü, ayrıca Karacabey sanayi ve ticaretini yakından ilgilendiren Karacabey Sempozyumu, tohum başkenti olmak için atılan adımları ve BUTGEM modeli baz alınarak oluşturulan yeni ara eleman yetiştirme okulu ile ilgili projelerin ayrıntılarını da paylaştı.
“Görüşümüz alınmalı”
Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Naci Güncü, “Batı OSB konusunda Karacabeylilerin de görüşü alınmalı. 68 bin hektar tarım arazisi ile Bursa’da yüz ölçümü olarak üçüncü, tarımsal girdiler anlamında ise birinciyiz. Bursa’da yetiştirilen tarla ürünlerinin yüzde 35’i, sebzenin yüzde 46’sı, su ürünlerinin yüzde 32’si, hayvansal üretimin yüzde 13’ü, kanatlı ve arıcılık üretiminin yüzde 26’sı ve tarımsal gelirin yüzde 28’i ile birinci sırada olan Karacabey, tarımın kıymetli bir ovası. Verimli topraklarımızı kaybetmememiz gerekiyor. Gıda gelecekte çok önemli olacak. Batı OSB’nin bölgemize kurulması halinde çevreye duyarlı firmaların öne çıkması gerektiği kanaatindeyim. Bu konuda dengeler iyi kurulmalı” dedi.
“Tohum başkenti olacağız”
Güncü, “Zaten bölgemizde tohumcularımız vardı. Şimdi buna bir yenisi daha ekleniyor. Bir Fransız-Türk ortak firma daha geliyor. Küçük bir tesisi vardı. Şimdi çok büyük bir yatırım yapıyor. Onun dışında da farklı oluşumların hazırlıklarını duyuyoruz. Karacabey, bir tohum başkenti gibi de olacak. Tarıma uyumlu yatırımlar ve çevreyi kirletmeyen adımlar bunlar elbette. Bir de çiftçiye şöyle bir faydası var ki anlaşmalı ekim yaptırıyorlar. Dolayısıyla alternatif tarım gibi oluyor. Tabi bu durum Karacabey’in yapısıyla da çok örtüşüyor” diye konuştu.
Dünya markaları üretim yapıyor
İlçede oldukça güçlü firmalar bulunduğuna dikkat çeken Başkan Naci Güncü, “Nestle, Sütaş, Matlı, Burdan, Tarfaş gibi ünlü markalar Karacabey’den globale açılıyor. Karacabey soğanı, mihaliç peynirinin yanı sıra Tat, Tamek, Akfa, Demko ve Olca gibi salça ve konserve markalarının fabrikaları ilçemizde bulunuyor. Karacabey’de kurulu salça fabrikalarının yıllık 181 bin 651 ton salça üretim kapasitesi var. Fimaks gibi 70’in üzerinde ülkeye ihracat yapan firmalarımız, Sezerler ve Most gibi uzman markalarımız, Sarten ve Crown gibi ambalajda söz sahibi değerlerimiz mevcut. Son yıllarda verimli süt üretiminin yanı sıra damızlık süt sığırı üretimi için de modern tesisler kuruldu. İlçemizde 51 adet fabrika bulunuyor. Otomotiv yan sanayi yatırımları da NSK ve MSK firmalarımız göz dolduruyor” ifadelerine yer verdi.
“Sempozyum, ilçenin anayasası olacak”
Karacabey Sempozyumu hazırlıklarının sürdüğünü dile getiren Naci Güncü, “Sempozyum çalışmaları kapsamında beş ayrı çalıştayı bitirdik. Sempozyum Eylül ayında gerçekleşecek. İçeriğinde 8 ayrı konu olacak. Karacabey’in hemen hemen her yönü ele alınacak. Karacabey için yeni bir vizyon, yeni bir anayasa oluşturacak. Halihazırda katılım da iyi. Bursa Büyükşehir’den de katılımlar var. Karacabey adına önemli bir veri oluşturacak. Turizmden sanayiye birçok başlığını kapsayacak” dedi.
BUTGEM benzeri yapılanma kurulacak
Güncü, “BUTGEM’in bir minyatürünü Karacabey’de yaratmaya çalışıyoruz. Çok güzel bir proje olacak. Sanayi Sitesi’nde Çıraklık Okulu’nun bir yeri bulunuyor. Bu okullar maalesef artık öğrenci bulamıyor. Firmaların da şu anda en büyük sıkıntısı ara eleman eksikliği. Bu eksikliği de inşallah bu oluşum ile gidereceğiz. Bu projeye sanayicilerimizin de desteği büyük. Ellerindeki atıl makineleri getirip kullanıma sunmayı öneriyorlar. Bu konuda BUTGEM’in yaratıcısı olan Fahrettin Gülener ile de çok sık görüşüp, fikirlerine başvuruyoruz. Bu projeyi destekleyen güçlü firmalarımız var. Çalışmalarımız sürüyor. Karacabey’imizi güzel günler bekliyor” ifadelerine yer verdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.