Karacabey Ayı Barınağı Atlas Dergisi’nde

Türkiye’nin en prestijli keşif ve doğa dergilerinden olan Atlas Dergisi, Ekim sayısında, son yıllarda artan ayı saldırılarına dikkat çekerek, yakalanan ayıların getirildiği Karacabey Ayı Barınağı’na yer verdi.
Dergi Editörlerinden Özcan Yüksel’in kaleme aldığı yazıda, insana yönelik saldırılarda tek şuçlunun ayı olmadığı belirtiliyor. Dergide aynı zamanda ayılar üzerine yapılan ve bu saldırılarının sebebinin araştırıldığı bir yazıya da yer verilmiş durumda.
Karadeniz bölgesinde, Türkiye’de ayıların birincil yaşam alanı olması ve bu bölgedeki ormanların son 40 yılda büyük tahribata uğraması bu saldırı artışının en önemli sebepleri arasında gösteriliyor.
Karacabey’de bunun bir örneği Datvi ve onu yetiştirdiğini iddia eden Cemal Gülas ile yaşanmıştı. Rize dağlarında bulunan Datvi’ye sahiplenen fotoğraf sanatçısı Gülas, devletin olaya müdahale edip yavru ayıyı alıp Karacabey’deki Ovakorusu Ayı Barınağı’na getirilmesiyle küplere binmiş ve bu olayı kendisine malzeme yaparak gündemde uzun süre yer almaştı. Her fırsatta Karacabey’deki barınağı kötüleyerek gündemde kalmaya çalışan Gülas’ın Datvi’yi buradan alıp tekrar evinde besleme hayalleri uzun uğraşlarının sonunda gerçekleşmedi.
“Ayıları Karacabey’e götüreceğinize öldürün daha iyi” şeklinde çirkin yakıştırmalarla Karacabeylilerin de tepkisini çeken Gülas’ın ‘orada ölür’ dediği Datvi, kısa sürede kendini toplayarak, barınaktaki diğer ayılarla vakit geçirmeye başladı.
Atlas Dergisi de bu konu hakkında araştırmalara yer verirken son sayfasında ise ‘Gecename’ başlığı altında editör Özcan Yüksek’in kaleminden satırlar yer alıyor.
Dergide aynı zamanda Fatih Özenbaş’ın objektifinden Ovakorusu Ayı Barınağında çekilmiş bir fotoğrafta göze çarpıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.