Karaağızlılar; “Kararlıyız, kazanacağız”!

Biyokütle Elektrik Santrali’ne karşı mücadelesi ile Türkiye’nin gündemine giren Bursa’nın Büyükorhan İlçesi Karaağız Köyü’ndeki vatandaşlar dayanışma etkinliği düzenledi. Pazar günü gerçekleşen etkinliğe kendilerine destek veren siyasi parti, oda, kuruluşlar katıldı. Etkinliğe Orhaneli Vatan Partisi İlçe Başkanı Aslan İnceyürek, Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu, Bursa Barosu Başkanı Gürkan Aydoğan, Ziraat Mühendisleri Odası Bursa Temsilcisi Ertuğrul Aksoy, Chp Bursa Belediye Meclis Üyeleri Erdal Aktuğ ve Osman Şahin, Nilüfer Belediye Meclis Üyesi Pelin Sevgi ve doğa dernekleri temsilcileri ile komşu köyler katıldı. Karaağızlı hanımların açtığı gözlemelerin ikram edildiği dayanışma günü ile ilgili Köyün Sözcüsü Ahmet Korkmaz şunları söyledi. “Yaklaşık 9 ay önce başladığımız,90 günü aşkın nöbetini tuttuğumuz biyokütle elektrik santrali istemiyoruz mücadelemizde bir hukuki belge sağladık. Kültürel Varlıkları Yaşatma Kurulu raporuyla mücadelemiz bir anlam kazandı. Bunu yeterli bulmuyoruz. Mücadelemizi Halkın ve doğanın sağlıklı olarak kalması için sonuna dek sürdürme kararlığımız gün geçtikçe kemikleşiyor. Süreç içinde bizlere destek olan siyasi partilerimizi, odaları, baromuzu, kuruluşları böyle bir dayanışma günüyle köyümüzde ağırlamak istedik. Hukuki, düşünsel ve eylemsel alanda mücadelemize destek verenlere teşekkür ediyoruz. Karaağız tek yürektir, kararlıyız, kazanacağız”
Dayanışma gününde Orhaneli Belediye Başkanı İrfan Tatlıoğlu da “Bu yörenin insanıyız. Karaağız’a ilçemiz Orhaneli’ne sahip çıkar gibi destek olacağız” dedi.
Bursa Barosu Başkanı Gürkan Aydoğan ise “Ekolojik tarım yapılabilecek yerler sanayiye açılmamalı. Ne yakacaklar bilmiyoruz. İnsana, doğaya ve geçim kaynağı hayvancılığa vereceği zararlar hiç anlatılmadı, Karaağız ‘a bu karar alınırken danışılmadı. Tescil arandığı söyleniyor. Tescil edilmemiş olması doğanın, ormanın, üretimin olmadığını mı kanıtlıyor? Tescillendirilmemiş olması, araştırma yapılmadan karar alınmasını sağlamaz. Bursa Barosu olarak Karaağız mücadelesinin yanındayız. Bu mücadelenin tarafı olmamız siyaset üstüdür. Temiz toprakla, temiz suyla, temiz havayla, sağlıklı yaşam ile ilintisi vardır. Karaağızlılara desteğim sonuna dek sürecektir” diye konuştu.
Ziraat Mühendisleri Odası Temsilcisi Ertuğrul Aksoy süreci üretim temelli gözlemlediklerini belirterek şunları söyledi. “Temiz havada, temiz suyla, temiz toprakla üretim istiyoruz diyen Karaağızlıların yanındayız. Biz Ziraat Mühendisleri olarak üretimin, üretenin sonuna dem arkasında olacağız. Mücadeleye sürüklenen Karaağızlılar üretim ve geçim temelinde kesinlikle haklıdır. Toprak Koruma Kurulu olarak hayır dedik, neden? Sağlıklı bir biçimde hayvancılık yapılan bir yer. 1000 baş büyük, 10.000 baş küçük hayvanın varlığının nedeni bu orman ve bu doğadır. Yatırıma rantabl gözüyle bakamayız. Yitireceklerimizi gördüğümüzde bunu yatırım görmemiz olası değildir. Yitirilecek olan insan sağlığı, katledilecek doğa, yüzlerce insanın geçim kaynağı ve çevresine yayacağı sağlıksız havadır.”
Öte yandan Müzeler Kurulunun “Burada kültürel ve tarihsel hiçbir şey yoktur” raporu tepkiyle karşılandı. Karaağızlılar, bu kararın siyasi dayatma sonucu, Kültürel Varlıklar Kuruluna karşı verildiğini savundular.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.