Kamu sektöründe enerjinin verimli kullanılması

Karacabey Kaymakamlığı, “Kamu Sektöründe Enerjinin Verimli Kullanılması” ile ilgili uyulması gerekenler konusunda bilgi verdi.
            Kamu kurum ve kuruluşların sahip oldukları binalarda enerji kaynaklarının ve enerjinin işletme koşullarında verimli kullanılması için yapılması gerekli uygulamaları maddeler halinde sıralayan Karacabey Kaymakamlığı, konunun önemine değindi.
            Açıklamada; “Sürdürülebilir kalkınmanın önemi gittikçe daha çok anlaşılmaktadır. Enerji verimliliğine yönelik çabaların değeri de aynı oranda artmaktadır. Bu çerçevede, mevsim itibariyle havaların soğumaya başladığı bu günlerde, kamu kurum yöneticileri, yapılması gerekli uygulamaları dikkate almalıdır” denildi.
Isı enerjisi
Buna göre ısı enerjisi kapsamında şu uygulamalara yer verildi; “İç hacim konfor sıcaklık değeri 22 0C’nin asılmaması için; radyatörlerde sıcaklık ayarlı termostatik vana bulundurulur. Yeni alımlarda etiket sınıfı en az “A” olan klimalar seçilir, ayrıca invertörlü olanlar tercih edilir; soğutma sistemi ve klimalar dış ortam sıcaklığı 30 0C’nin altında iken soğutma amaçlı çalıştırılmaz ve iç ortam sıcaklığı 24 0C’ın altına inmeyecek şekilde ayarlanır.
Radyatör arkalarına, alüminyum folyo kaplı ısı yalıtım levhaları yerleştirilir; ısı akışını engellememek için radyatörlerin önleri ve üzerleri kapatılmaz. Pencerelerden hava sızıntılarını önlemek için, pencere contası vb. kullanılır.
Tamamı kamu kurum ve kuruluşları tarafından kullanılan binaların ana girişlerinde, döner kapı veya çift kapı kullanılır. Çift kapıların biri kapanmadan diğerinin açılmaması sağlanır.
Zorunlu haller dışında elektrik ile ısınma ve/veya sıcak su temini yapılmaz; kişiye özel elektrikli ısıtma cihazı kullanılmaz. Her ısıtma sezonu öncesinde, ısıtma sistemlerinin bakım ve kontrolü, baca gazı ölçümlerine dayalı brülör ayarlarını da kapsayacak şekilde yapılır veya yaptırılır.”
Elektrik enerjisi
Elektrik enerjisi kapsamındaki uygulamalar şu şekilde sıralandı; “Aydınlatmada; tuvalet, banyo ve benzeri kısa süreli kullanılan ve/veya çok sık açılıp kapanan yerler veya zorunlu haller dışında mevcut akkor flamanlı lambalar yerine floresan lambalar kullanılır. Floresan lambalarda B1 sınıfı manyetik balast veya enerji verimlilik indeks etiketine (EEI) sahip elektronik balast kullanılır.
Kısa süreli kullanılan bölümlerin aydınlatılmasında, hareket, ısı veya ışığa duyarlı
(mevcudiyet sensörü) kontrol sistemleri kullanılır. Aydınlatmada daha iyi verim alınması için lambaların önündeki ışık geçirgenliğini önemli ölçüde engelleyen armatürler yerine, yüksek yansıtıcılı armatürler kullanılır.
İç aydınlatmada birden fazla armatür bulunan bina bölümlerinde, her bir armatür veya pencere önü gibi doğal ışıktan daha fazla yararlanan bölümler için uygun şekilde gruplandırma yapılarak ayrı ayrı elle kontrol veya otomatik gün ışığı kontrol sistemi kullanılır.
Kültür ve tabiat varlıkları binaları hariç, resmi bayram günleri dışında dekoratif amaçlı dış aydınlatma yapılmaz. Bilgisayar, yazıcı, fotokopi ve benzeri elektrik enerjisi kullanan ekipmanların alımında, “Energy Star” işareti olması ve/veya ilgili mevzuat ile belirlenen asgari verimlilik kriterlerini sağlama sartı aranır. Bu cihazlar kullanılmadığı zamanlarda kapalı tutulur.
Yeni yapılacak olan veya yenilenen asansör sistemlerinde, verimi en az %85 olan elektrik motorları ve/veya değişken hız sürücüleri kullanılır.”
Aydınlatma
Açık alan aydınlatmaları konusunda da bilgiler veren Karacabey Kaymakamlığı açıklamalarını şöyle sürdürdü; “Açık alan aydınlatmaları ile ilgili yeni uygulama/alımlarda aşağıdaki tedbirlere uyulur. Bu tedbirler elektrik enerjisi dağıtım şirketleri tarafından denetlenir;
Yol aydınlatmalarında; Şehir içi yol, cadde, sokak ve meydan aydınlatmalarının tamamında şeffaf cam tüplü yüksek basınçlı sodyum buharlı lambalar kullanılır. Park ve bahçe aydınlatmaları saat 24.00’den sonra %50 azaltılır.
Reklam ve seyir amaçlı aydınlatmalarda tüp floresan lambalar kullanılır. Armatürler, sadece aydınlatılması istenen alanı aydınlatacak şekilde ve dış ortam koşullarına uygun tiplerden seçilir.
Ulaşım
Ulaşım ile ilgili uygulamalarda; Taşıtların kiralanmasında ve ihale yoluyla yapılan personel taşımasında otobüsler için on iki yıldan ve diğer araçlar için beş yıldan küçük olma şartı aranır.
Trafik yoğunluğu fazla olan şehirlerde, trafik yoğunluğunu azaltmak için kamu kurum ve kuruluşlarının çalışma saatleri gerektiğinde valilikler tarafından düzenlenebilir.
Bilinçlendirme
Bilinçlendirme uygulamalarında ise; Enerji tüketiminin azaltılması için çalışanları bilinçlendirmek üzere hizmet içi eğitim seminerleri düzenlenir. Çalışanlar, çalıştıkları yerlerin enerji tüketimi hakkında bilgilendirilir.
Herkesin görebileceği yemekhane, konferans salonu, geçiş bölgeleri vb. yerlere kullanılmayan lambaların söndürülmesine, elektrikli ev aletleri ve ampullere yönelik verimlilik etiketlerinin tanıtılmasına, ofis cihazlarının kullanılmadığı durumlarda kapatılmasına yönelik afisler ve spotlar asılır.
Büyüksehir belediyeleri, koordineli olarak her yıl Ocak ayının ikinci haftasında düzenlenmekte olan “Enerji Verimliliği Haftası” etkinlikleri ile eşzamanlı, konferans, sergi, fuar ve yarışma gibi bilinçlendirme etkinlikleri yapar.
Milli Eğitim Müdürlükleri her ilde, yılda en az bir defa olmak üzere, ilk ve orta öğretim öğrencilerine yönelik enerji verimliliği haftalarının düzenlenmesini sağlar.
İlköğretim, ortaöğretim ve yaygın öğretim kurumlarında kulüp çalışmalarında ve öğrencilerin ders yılı içerisinde hazırlayacakları ödev ve projelerde enerji verimliliğiyle ilgili konulara yer verilir.Belediyeler, toplu tasım araçlarına ve bayramlarda bill-boardlara “EN-VER” afisleri astırır. Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü şans oyunlarında, Posta İşletmeleri Genel Müdürlüğü pul, zarf, koli ve benzeri posta işlemlerinde ve kamu kuruluşları yayımlarında “EN-VER” grafiklerine ve mesajlarına yer verilmesini sağlar.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.