Fiyatlar ciddi sorun!

Karacabey Ticaret Borsası, Dünya Gazetesi ve Bandırma Ticaret Borsası işbirliğinde düzenlenen “Kanatlı Sektörünün Sorunları” konulu toplantıya katıldı.
Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Murad Bertan ve Genel Sekreter İbrahim Temel ile beyaz et sektörü temsilcilerinin katıldığı toplantıda, Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım konuyla ilgili sorun ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.
Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin’in açılış konuşmasının ardından, karşılıklı düşünce alışverişi şeklinde geçen toplantı 2,5 saat sürdü.
Karacabey Ticaret Borsası adına söz alan Yönetim Kurulu Başkanı Murad Bertan, kanatlı ve yumurta sektörünün yeminin ana hammaddesi dane mısırın bölgede en fazla üretilen bölgenin Karacabey ovasının olduğu söyledi.
Bertan, Borsa olarak dane mısırın üreticiden tüketiciye daha sağlıklı ulaştırılabilmesi için hizmet binalarının yanındaki arsa üzerine yaklaşık 5 bin metrekarelik kapalı alan olarak yapılacak olan depoların üyelerinin hizmetine sunacaklarını kaydetti.
Murad Bertan ayrıca, alacakları buğday, mısır, çeltik ve bunun gibi ürünlerin depolanması ve sevkiyatını kolaylaştıracağı ve aynı zamanda Borsa satış salonunda günlük satış seansları düzenlenerek üreticinin ürününün kalitesine göre tüccar ve sanayici ürünü gerçek değerinde alarak değerlendireceğini sözlerine ekledi.
Toplantının sonunda söz alan Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Bandırma ve bölgesinde beyaz et sektörünün sorunlarına bakıldığında beyaz ette ciddi sıkıntıların var olduğu belirtti.
Kırmızı ette üretim yetersizliği olduğuna dikkat çeken Yıldırım, ithalattan dolayı yerli üreticinin zor duruma düştüğünü, fiyatlarla ilgili ciddi problemlerin yaşandığını ve fiyatların kırmızı ette bir türlü düşürülemediğini kaydetti.
Yıldırım, beyaz ete bakıldığında üretim ve kaliteyle ilgili hiçbir sorunun olmadığı belirtirken, tek pazara ve bir iki ülkeye bağımlılıktan kurtularak daha çok ihracatın artması için devlet desteğinin arttırılmasının gerektiğine dikkat çekti.Ali Ekber Yıldırım, bu şekilde dış pazarda rakiplerle rekabet edebilmek için Türkiye’de 76 Euro olan devlet desteğinin Avrupa Birliğinde 350 Euro’ya çıktığını anlattı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.