İMDAAAT! ÖNLEM İÇİN ÖLMEK Mİ GEREKİYOR?

Karacabey’de patlama yaşayan korona, iki gıda fabrikasından besleniyor!

*İşçilerin, “Salgın hortladı, çalışanların yüzde 80’i pozitifli. Ya izin verin, ya da fabrikayı geçici bir süreliğine kapatın” önerilerine kulak verilmediği belirtildi.

Türkiye genelinde düşüş içindeki koronavirüsün Karacabey’de beklenmedik tırmanış göstermesi, dikkatleri iki gıda fabrikası üzerine yoğunlaştırdı.

Son 15 gün içinde gıda fabrikalarında çalışan işçiler arasındaki pozitifli sayısının yüzde 80’lere ulaşmasına göz yumulması çok ilginç karşılandı.

Fabrikalardan beslendiği ileri sürülen koronalı sayısının 250’lerden, bin 630’lara kadar tırmanmış olması Karacabey’de bir anda panik havası yarattı.

Düşündürücü boyutlara ulaşan salgınla ilgili bazı gıda fabrikasında yeterli önlem alınmaması sert eleştirilere neden oldu.

Salgının, yaşları 20 ile 40 arasında değişen işçiler üzerinde yoğunlaşması, ister istemez fabrikaların dokunulmazlık tartışmasını gündeme getirdi.

Sorularımızı korku içinde yanıtlayan bazı işçilerin, “Koronalı sayısı göz göre, göre artarken, fabrikanın izin, ya da çalışmaya ara vermemesi düşündürücüdür” yorumu dikkat çekti.

İsimlerinin gazetede yer almaması koşulu ile konuşan işçiler, “Pozitifli hasta sayısındaki patlama rastlantı değildir. Karacabeyli işçilerin ağırlıkta olduğu Bursa adresli iki gıda fabrikasındaki salgın yayılırken gereği yapılmadı. Virüsün, bu hastalardan ailelerine bulaşmasıyla ilçedeki koronalı sayısında büyük artış oldu.

Hasta sayısı giderek artan bir fabrika 10 gün süreyle temizlik amaçlı kapatıldı ve önlem alındı. Aynı boyutlardaki sıkıntı diğer fabrikada da yaşanmasına karşın, herhangi bir işlem yapılmadı” dedi.

Fabrikada çalışan işçilerin yüzde 80’inin pozitifli olduğu bilindiği halde neden önlem alınmadığı çok tartışılıyor.

Valiliğin, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığının ve Sağlık Bakanlığının duruma el koyması istendi.

Koronalı fabrika işçileri, “Her gün 3-4 çalışma arkadaşımız bu illete yakalanıyor. Ne kadar bireysel önlem alsak da sonuçta aynı ortamdayız. İster istemez bizde virüs kaptık. Defalarca izin istedik, ancak verilmedi. Fabrika bir süre kapansın dedik kimse bizi dinlemedi. Sonunda korkulan oldu. Şimdi ailelerimiz de risk altına girdi. Küçük çocuklarımıza da test yapılması gerektiğini söylediler. Test ise zor oluyormuş. Küçük yaştaki çocuklarımıza nasıl bir işlem yapılacağını bilmiyoruz. Sonuçlar pozitif çıkarsa biz ne yaparız? Bizim dışımızda çok arkadaşımız ve aileleri de aynı durumda. Fabrikada Korona nedeniyle işçi sayısı çok azaldı. Çalışmaya hala ara verilmediği gibi, söz konusu fabrikaya Karacabey Belediyesi’nden anons yapılarak işçi toplanıyor. Anons yapılırken fabrika ismi belirtilmiyor, ancak söylenilen yere gidildiğinde rezalet ortaya çıkıyor. Fabrikada ne kadar önlem alınırsa alınsın, salgının yayılması engellenemez. İki  üç kişinin kararsızlığı yüzünden koca Karacabey yanıyor.

Biz koronaya yakalandığımız için işten çıkarıldık. Yerimize yeni işçi alıyorlar. Bilmeyenler gidip hemen işe başlıyor. Bu gidişle ilçedeki koronalı sayısı daha çok artar. İnsan sağlığı bu kadar ucuz olmamalı. İyileştikten sonra iş sorunumuz da olacak. Ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Hastalığın görüldüğü ilk aşamada fabrika belli bir süre kapatılsaydı bu gün bunlar yaşanmazdı. İzin verilmediği için virüse yakalanacağımızı biliyorduk ancak, ekmek parası için işi bırakamadık sonunda bu illete yakalandık. Allah sonumuzu hayır etsin” diye konuştular.

Test sonucu pozitif çıkan işçilerin bazıları Karacabey Devlet Hastanesi’nde, bazıları da evlerinde karantina altında tedavi ediliyor. Koronaya yakalanan işçilerin temas içinde oldukları ailelerine de test yapıldı.

KARANTİNALI SOKAKTA POLİS GÖZETİMİ

Karacabey’de, koronavirüslü sayısının beklenmedik bir şekilde yükselmesi üzerine, Gazi Mahallesi, Şükrü Keskin Sokak, No: 95-1’deki apartmanda karantina sürüyor.. İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararı ile 14 gün süreyle karantinaya alınan apartmanda esneme görülünce  polis nöbet tutmaya başladı. Bu apartmanda oturanların çoğunun aynı aileden oldukları ve birbirleriyle sürekli temas içinde bulundukları saptandı. Söz konusu apartmandaki pozitifli sayısının 20’ye çıktığı belirtildi. Karantina altında evinde tedavi gören hastalardan bazılarının sokağa çıkması üzerine, polis yasal işlem yaptı. Söz konusu apartmanda karantina koşullarına uygun olarak her türlü önlem alındı. Polis gözetimindeki apartmanda uygulanan karantina süreci Mayıs ayı sonuna kadar sürecek.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.