İmarda Karacabey’de yeni dönem

Bursa Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği, 27 Mayıs 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı. Yürürlükte; arsalara ilişkin hükümler, yapılaşmaya ilişkin hükümler ve yapılara ilişkin hükümler yer aldı.
Konuyla ilgili kamuoyunu bilgilendiren Adalet ve Kalkınma Partisi Karacabey İlçe Başkan Yardımcısı Uğur Harmancı, uzun süredir gündemi meşgul eden tip imar yönetmeliğindeki sıkıntıların çözümü için Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, ilçe belediyelerinin de görüşleri doğrultusunda kendi imar yönetmeliğini yayınladığını duyurdu.
Harmancı, bu yönetmelikle özellikle Karacabey açısından da büyük sıkıntılar içeren bazı maddelerin de çözüme kavuşacağını vurguladı.
AK Parti İlçe Başkan Yardımcısı Uğur Harmancı, yeni imar yönetmeliğinin Karacabey’i de ilgilendiren bazı önemli başlıklarını şu şekilde sıraladı:
İşte bazı önemli başlıklar
Kat yükseklikleri
“MADDE 28 – (1) Kat yükseklikleri uygulama imar planında daha fazla belirlenmemiş ise döşeme üst kotundan döşeme üst kotuna olmak üzere en fazla;
a) Ticaret bölgelerinde; zemin katlarda 4.50 metre, asma katlı zemin katlarda 6.00 metre; diğer katlarda 4.00 metre,
b) Ticaretin de yapılabildiği karma alanlarda; zemin katlarda 4.50 metre, asma katlı zemin katlarda 6.00 metre; diğer katlar konut ise 3.60 metre konut harici ise 4.00 metre,
c) Konut bölgelerinde zemin ve normal katlarda 3.60 metre,
ç) Zemin katında ticaret yapılabilen konut bölgelerinde ise zemin katlarda 4.50 metre, asma katlı zemin katlarda 6.00 metre, diğer katlarda 3.60 metre, kabul edilerek uygulama yapılabilir.
Asansörler
MADDE 34 – (1) Uygulama imar planına göre kat adedi 3 olan binalarda asansör yeri bırakılmak, 4 ve daha fazla olanlarda ise asansör tesis edilmek zorundadır. İskân edilen bodrum katlar dâhil kat adedi 4 ve daha fazla olan binalarda asansör yapılması zorunludur. Daha az katlı yapılarda da asansör yapılabilir.
(2) Tek asansörlü binalarda; asansör kabininin dar kenarı 1.10 metre ve alanı 1.54 m2’den, kapı net geçiş genişliği ise 0.80 metreden az olamaz. TSE standartlarındaki ölçülerin daha büyük olması durumunda TSE standartlarına uyulacaktır.
Çatılar
MADDE 40 – (1) Çatıların, civarındaki cadde ve sokakların mimari karakterine, yapılacak binanın nitelik ve ihtiyacına uygun olması şarttır.
(2) Çatı eğimi, en fazla bina yüksekliği kullanıldığında %45’ten fazla olamaz. Çatı eğimi hesabında, 0.50 metre saçak boyu esas alınır. Çatı eğimi içinde kalmak ve silüeti etkilememek kaydıyla çatı örtüsü olarak fotovoltaik paneller de kullanılabilir.
(3) Çatı eğimi saçak ucundan hesaplanır. Çatılar parapetin 0.90 metre üzerine oturtulabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.