İleri demokrasi

 

Sözde demokrasi olmaz!

Demokrasi yenmez.

Demokrasi yaşanır, uygulamada görülür.

Yazılmamış kitapların yasaklandığı, düşündüğünü ifade edenlerin, “Silivri”ye postalandığı ülkelerde demokrasiden söz etmek, hele hele ileri demokrasiden dem vurmak çok komik oluyor.

İstanbul Barosu eski başkanlarından Av. Turgut Kazan, eski Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'le ilgili bir mektup hakkında işlem yapılmamasını eleştirdiği için 02 Kasım günü Erzurum Özel Yetkili 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde “3 yıl hapis ve meslekten men” cezası istemiyle yargı önüne çıktı.

Neden?

İleri demokrasi anlayışından!

Kazan, savunma avukatı.

İlhan Cihaner'le ilgili işlem istemi yerine getirilmeyince hukuk ihlali yaşandığını ileri sürerek eleştiri yapan Turgut Kazan'ın “Terör suçu” işlemiş sayılması ve 3 yıl hapis yatırılması ile meslekten atılması gibi Özel Yetkili Mahkeme Savcılığınca iddianame hazırlandı.

Demokrasilerde “Özel Yetkili Mahkeme” düşünülemez.

Düşünülürse demokrasi olmaz!

Yargı kararları uygulanmayan ülkelerde demokrasi olur mu?

Bir örnek daha verelim: Anadolu Spor Gazetecileri Derneği, 5253 sayılı yasaya göre kurulmuştur.

Anayasa önünde Türkiye Spor Yazarları Derneği ile eşittir.

Yasalar önünde eşit görülen iki dernekten biri durumundaki ASGD antidemokratik uygulamalar nedeniyle 19 yıldır mağdur edilmektedir.

Nasıl mı? Anlatalım:

TSYD, GSGM ve TFF'nin el ele vererek hazırladıkları “Spor Sahalarına Giriş Yönetmeliği”ne göre ASGD üyeleri stadlara giremiyor. ASGD üyeleri stadlara girebilmek için TSYD'den izin alması gerekiyor.

Nasıl demokrasiyse.

Anayasaya göre sözde eşit haklara sahip olan iki dernekten biri durumundaki ASGD üyelerinin önüne, arkadan dolanarak hazırlanan antidemokratik yönetmelikler çıkarılıyor.

Bu, 19 yıldır böyle sürüyor.

Genel Başkan İbrahim Erdoğan'ın önderliğinde başlatılan hukuk mücadelesinden ASGD defalarca haklı çıktı.

Bir değil, iki değil, üç değil, defalarca yargıya başvuran ve antidemokratik yönetmeliklerin kaldırılmasını sağlayan ASGD, gel gelelim uygulamada TSYD'nin baskısından kurtulamıyor.

ASGD üyesi spor gazetecileri stadlara giremiyor.

Yasalara uygunsuz yönetmelikler üst mahkemelerce iptal ediliyor da, TSYD tarafından ya yenisi hazırlanıyor, ya da demokratik düzenlemeler uygulanmıyor.

19 yılda, üst mahkeme kararlarıyla defalarca yapılan demokratik düzenlemeler uygulamada her nedense bir türlü işletilmiyor.

Kim yapıyor bunları? Başbakanlığa bağlı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü.

Ne adına?

İleri demokrasi adına.  

Bu duygular içinde, tüm okuyucuların Kurban Bayramı'nı kutluyor, sağlıklı günler diliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.