Hürriyet köylüleri isyanlarda!

Karacabey’e 1952 yılında Bulgaristan’dan gelerek yerleşen Hürriyet köylüleri o dönem Ziraat Bankası’na borçlanarak aldıkları araziyi Belediyenin satışa çıkarmasına büyük tepki gösterdi.
201 hane halkının ve mirasçılarının mağdur edildiğini dile getiren Köy Muhtarı İsmail Atik, hukuk mücadelesi başlattıklarını söyledi. Atik, “1952 yılında Bulgaristan’dan göç edip Karacabey’e yerleşen dedelerimiz Mehmet Kemal Çayıroğlu’na ait olan 11 bin dönüm alanı kapsayan çiftliğe (Haydar Çiftliği) Hürriyet Köyü’nü kurmuşlar. 201 hane olarak bu çiftlik arazisini Ziraat Bankası’ndan kredi kullanarak satın almışlar.
11 bin dönüm kadar olan bu arazinin 5728 dönümünü tarla olarak paylaşmışlar. (Her haneye 28,5 dönüm) 201×28,5=5728 dönüm. 3 bin dönümlük bir araziyi de otlakıye ve mera olarak müşterek kullanmak için 1978 yılında yapılan kadastro ve tapulama çalışmalarında köyün ortak kullanımına bırakmışlar. 3 bin dönüm söz konusu bu arazi köy tüzel kişiliği adına mera ve otlakiye olarak tapuya kaydedilmiştir. Tarla, otlakiye ve meralardan arta kalan yeri de (fundalık ve makilik) yakacak ihtiyaçlarını karşılamak üzere bırakmışlar. Burası orman niteliği taşımamakla birlikte 64 yıldan beri muhtarlığın gözetiminde düzenli olarak kesim yapılmakta ve korunmaktadır. Köyün yakacak ihtiyacı için özel korunan yeridir. Son çıkan Büyükşehir Yasası’na göre para ile satın alınan ve hazineye ait olmayan 201 hissedarın sahip olduğu arazinin büyük bir kısmı belediyeye geçmiştir. Belediyenin de buralarını satmaya başlamasıyla köyde adeta isyan çıkmıştır. Başlattığımız hukuk mücadelesi sonucunda yargı, ihtiyati tedbir kararı vermiştir.
Köylülerimiz biraz olsun nefes almıştır. Belediyemizden söz konusu haksızlığın giderilmesi için anlayış beklemekteyiz” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.