“Hep birlikte, emek ve emekçiye olan saldırıyı bertaraf etmeliyiz”

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı, İşçi-Sendika Bürosu Sorumlusu Mehmet Akkaya Karacabey’e ziyaret de bulundu.
Osmangazi İlçe Başkanı Salih Altıparmak ile Vatan Partisi ilçe binasında ilçe yönetim kurulu, üyeler ve işçi temsilcileri ile bir araya gelen Akaya, iş yasasındaki değişiklikleri içeren açıklamalar da bulundu. İş yasasında yapılacak değişiklikleri emeğe saldırı ve kölelik olarak adlandıran Akkaya açıklamasını şöyle sürdürdü;
“AKP hükümeti yıllardır emeğe olan saldırısına bir halka daha ekliyor. Taşeronluğu her alana yayarak hak gaspları ve gelir düşüklüklerine neden olan AKP düşüncesi bu Özel İstihdam Büroları, yarı zamanlı çalışma adını verdikleri yeni bir yöntemle saldırıya devam ediyor. 80 darbesinin bire bir örneği emek ve emekçi haklarına saldırılarına karşı emek kesimi uyanık olmalı, direniş göstermelidir. 1985-1991 arasında benzer saldırıları yapan ANAP hükümeti tarihe gömülmüştü. İşçi dayanışmasını aynı görev beklemektedir; ülke çıkarları adına AKP’yi tarihe gömmek.
Özel İstihdam Büroları adını verdikleri yeni oluşumlarla kendinizi bir şirkete kiralıyor. Şirketin gönderdiği yerde şirketin anlaşma koşullarında çalışılarak işçinin sırtından hem bu oluşumlar hem de işverenler kazanacak. Anlaşmalı ücretini, kiralandığın yerden alacak işçi gittiği yerden herhangi bir hak talep edemeyecek. Sendikalı olamayacak, toplu sözleşmelere katılamayacak. Diğer işçi ve işçi örgütleriyle dayanışma yapamayacak. Kendisine güvence olarak sunulacak çalışma gün dışında herhangi bir yerde çalışamayacak. Çalıştığı anda tazminat ödeyecek. Çalışmayı kaçak koşullarda yapacak ve sosyal güvenceden yararlanamayacak.Yani sağlık ve ek primleri yatırılmayacak. Dolayısıyla tasarı içindeki ikinci tuzağa özel sigorta düşürülerek elde avuçta var olanlar oraya verilecek. Kapatılması olanaksız borç batağında gelecek güvencesinden yoksun bırakılacaktır. Özel sigorta şirketlerinin batması durumunda geleceği kararacaktır. Kıdem tazminatında uygulanılmaya çalışılan hak edileni yok etmeye yöneliktir. Çalıştığı yılbaşına kıdem alan işçi bunu önce neredeyse yarı yarıya yitirecektir. Sonuçta sistemin devamını sağlamaya çalışan siyasi görüşleri iktidara her geldiğinde yeni bir hak gaspıyla karşılaşacaktır. Torba torba emek ve emekçinin haklarını ortadan kaldırmaya yönelik AKP tasarılarına karşı etkin mücadele başlatılmalıdır.
Muhalefet, sendikalar ve emek platformları henüz bunların farkında değildir. Toplumda yaratacağı geniş gelir kayıplarının ve hak gasplarının sonucu emekçiler ezilmeye devam etmektedir. Sendikaların bir bölümü yandaşlaşmış, bir bölümü vatan bilincinden yoksun emekçi düzeninin piyonu olmuş bölücülerle işbirliği yapmaktadır. Acısı daha yasalaşmadan sayıları 451’i bulan Özel İstihdam Bürolarının bazılarının kurucuları muhalefet milletvekilleridir. Var olan kısıtlı sayıdaki bilinçli ve yurtsever sendikada verilecek mücadelede yeterlidir. İşçilerimizin bu konuda hızla bilinçlenmesi gerekmektedir. Bu yasa aynı zamanda şu anda çalışanları da, iş arayanları da, yarınlar da emek dünyasına katılacakları da ilgilendirmektedir. Şu an çalışmakta olan emekçiler Suriyeli işçiler ile zaten gelir kayıpları yaşamaktadır, bu yasa tasarısı ile bu gelir kayıpları giderek artacaktır. Yabancı işçi çalıştırılmasına yönelik yasal engeller olmasına, bazı meslek dallarında yabancı çalıştırılmasına ilişkin yasa maddeleri olmasına karşın AKP hukuk tanımazlığı burada da devreye girmiştir. Hem de kendi dönemlerinde yasalaştırdıkları maddeleri bile görmezden gelmektedir. Bu süreç derin mücadeleler gerektirmektedir ve Vatan Partisi bu mücadelelerin kalesi olmaya hazırdır. İşçi sınıfı ile dayanışma içinde emek ve emekçiye olan saldırıyı bertaraf etmek için tüm emekçileri örgütlerimizle birlikte hareket etmeye çağırıyoruz”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.