Hayvancılık sektörü felakete sürüklenmektedir!

Devletin, et üretimini ve hayvan varlığını artırmaya yönelik yaptığı çalışmalar yaptığına dikkat çeken Kumsar, Ziraat Bankasının inek ve gebe düve satın alan üreticiye verdiği iki yıl ödemesiz, 5 yıl sıfır faizli krediler sayesinde hayvan fiyatlarının anormal yükselişe geçtiğini kaydetti.

Kumsar, hayvan fiyatlarının 7 bin 500 TL’ye kadar yükseldiğini, ancak hayvancılıkla ilgisi olmadığı öne sürülen ve sıfır faizli kredilerden faydalanmak isteyen çok sayıda vatandaşın yükselişteki hayvan fiyatlarını 3 bin 500 TL’ye kadar düşürdüğünü söyledi.

Damızlık sığır kredisinden yararlanan bazı kişilerin de bu krediyi çiftçilik yapmak için değil sıfır faizli uygun krediye sahip olabilmek için aldığını vurgulayan Mustafakemalpaşa Damızlık Sığır Yetiştiricileri Kooperatif Başkanı Kadir Kumsar, şunları söyledi;

“Hayvancılığı geliştirme adı altında sıfır faizle verilen krediler vatandaşı içinden çıkamayacağı darboğaza soktu. Büyük bir umutla, yüksek fiyatlara ithal edilen gebe inekler, girdi fiyatlarındaki maliyetlerin yükselmesi nedeniyle kasaplara satılıyor. 1 kilogram süt satarak 1 kilogram yem alamayan üretici, elinde bulunan damızlık hayvanı kestiriyor. Bir çuval süt yemi 47 TL oldu. Samanın balyası 14 TL’ye çıktı. Bu koşullarda hayvancılık yapılamaz.

Türkiye’de bulunan damızlık sığır ancak Türkiye’ye yeterdi. Bu yapılan hayvan ithalatı sektörle ilgisi olmayan geçici üreticiye yaradı. Gerçek üreticiyi ise mağdur etti. Krediler halen devam ediyor ancak, önceki ilgiyi görmüyor. Çünkü bir damızlık gebe danaya günde bir balya saman, 10 kilogram yem, silaj, yonca ve işçilik masrafıyla günlük 50 TL ayırmanız gerekir. Bu inek günde 50 kilogram süt verse bile maliyetini karşılamaz. Durum böyle olunca ne bankalar, ne de krediler ilgi görür. Önümüzdeki günlerde çok sayıda üretici yem maliyetini karşılayan sağmal ineğini kestirmek zorunda kalacak. Hayvancılık sektörü bir felakete sürüklenmektedir.”

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.