HATT-I MÜDAFAA DEĞİL SATH-I MÜDAFAA

AHMET AYGÜN ATA KÖŞE YAZISI

Türkiye Cumhuriyetini ve Türkiye Şeker Fabrikalarını kuran Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk bir özdeyişinde “Vatan Savunmasını “şöyle tanımlar; “Hatt-ı müdafaa yoktur, Sath-ı müdafaa vardır. O satıh ise bütün Vatan’dır” der.
Bu özdeyişini de Bağımsızlık Savaşımızda uygulamıştır. Yerel kurtuluş arayan örgütleri önce Anadolu ve Rumeli Müdafa-i Hukuk Cemiyetiyle ardından Büyük Millet Meclisiyle birleştirmiştir. Bilir ki; büyük balık küçük balığı yutar. O nedenle aslolan Vatan Bütünlüğü, Vatan Savunması için Ulusun tüm farklılıklarıyla birleşmesidir. Sonucu bellidir; düşman topraklarımızdan atılır. Bağımsızlık kazanılır ve Cumhuriyet ilan edilir.
Cargillzade hükümet Akp Türkiye Şeker Fabrikalarına ait “14 Ulusal Varlığı ” yani “Ulusun birikimini” satışa çıkardı. Özünde 5 yıl çalıştırma zorunluluğu varsa da %90’ı süreç sonunda tıpkı Tekel Fabrikaları gibi kapatılacaktır. Akp’nin özü budur, sözü budur. O kadar acele bir satıştır ki bu;30-35 güne sığdırılmaya çalışılmaktadır. Yangından mal kaçırırcasına bu acelenizin nedeni nedir? Türkiye Cumhuriyeti Devleti 1 milyar dolara bu kadar mı muhtaçtır? Satış çok önceden özlerinde vardı; şimdi söze döktüler. 14 fabrika satılarak 2018 yılı itibariyle yıllık 2 milyar dolar “yerli katma değer ” yok edilecektir. İşsizler ordusuna yeni işsizler eklenecek. Fabrikaların olduğu yerler ıssızlaşacak. Köylerden göç olacaktır. Köye dönüş (!) için bir sürü tasarı ortaya atan Akp’nin bu tasarıları “bu ne perhiz, bu ne lahana turşusu ” dedirten türdendir, her zaman ki gibi.
Ulusal varlıkların satışa çıkarılması ile birlikte 81 ilde eylemler düzenlenmeye, imza masaları açılmaya başladı. Halk “Cumhuriyet Mirasına ” sahip çıkmak için güç birliğine girişmiştir. Adını henüz bilmediğimiz 82. ile bağlanan Karacabey hariç! “Milli ve yerli” etiketli Akp’nin “Ulusal Varlıkları ” satışına karşı Karacabey ‘de de bir imza kampanyası düzenlenmek istendi, reddedildi.
Gerekçesi “Özelleştirme kapsamına alınan 14 fabrika içerisinde bölgemize hitap eden Susurluk Şeker Fabrikası olmaması ve Karacabey’de ekim alanlarının arttırılması kararı neticesinde söz konusu etkinliğin BÖLGEMİZ KAMUOYUNDA VE ÜRETİCİ ÇİFTÇİLERİMİZ NEZDİNDE YANLIŞ AL-GI-LA-MA-LA-RA SEBEP OLACAĞI DÜŞÜNÜLEREK ETKİNLİĞİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ UYGUN GÖRÜLMEDİĞİ”dir. Birincisi kampanyanın dilekçesinde “tüm şeker fabrikaları için” belirtilmiştir. Ancak sanırım Karacabey Türkiye Cumhuriyetinin ilçesi kabul edilmiyor olmalı ki; tüm Türkiye ‘de imza kampanyaları yapılırken “olmaz” denmiştir. İkincisi “Halkımızın algılaması” ibaresinin anlamsızlığıdır ki; Halkımızın algılaması hepimizden ileridedir. Bundan dolayıdır ki; Alpullu için Edirne’de de, Tekirdağ’da da, Kırklareli’nde de imzalar atılmaktadır. Yani “bölgemizin fabrikası ” tanımı “algılama sorunu” yaratmamıştır.
Hükümetin satış kararı açıklandığında birden ilçemizin oda, birlik ve siyasetçileri “cengaver” kesildiler. Ard arda toplantılar, görüşmeler, buluşmalar… Ardından falanca Akp İlçe Başkanını filanca Akp’li Belediye Başkanını ziyaretler…Gereği nedir? Ev yanıyor; evden şilte kurtarma operasyonudur, bu. Yerel seçimlere yatırımdır, bunun adı. Gerçekten “Şeker Fabrikaları ” umurunuzdaysa “Milli ve yerli” olarak açsanıza “Sattırmayacağız” bayrağı, kursanıza imza masalarını. Bir şeyler dağıtmanıza da gerek yok. “Algılaması yüksek Türk Halkı” birşey dağıttığınız için değil amacınızın “Milletin Mal Varlığına” sahip çıkmak olduğu için seve seve imza verecektir. Kitle Örgütlerimizin yaptığı da doğru yapıyoruz değil özde Gayrimilli Akp’nin “dümen suyundan gitmektir”. Bu çabalar tehlikeyi ortadan kaldıracak nitelikte, değildir. “Milletin Mal Varlıkları” elden giderken batan geminin malları gözüyle “Milli Varlıklara” sahip çıktığını sanmak ise yalnızca hezeyandır.
Ve Kitle Örgütlerimiz; Halkımıza, Mensuplarına basın aracılığıyla ulaşmak istediklerinde “özel işletmeleri ” değil “kendi yerlerini ” seçmelidir. Görevleri mensuplarınadır; özel oluşumlara değil.
SON SÖZ;
Eeeyyy Cengaverler;
HATT-I MÜDAFAA YOKTUR, SATH-I MÜDAFAA VARDIR. O SATIH İSE BÜTÜN VATAN’DIR”.
Var mısınız?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.