Hastalık fiyatları yükseltti!

Karaca, vatandaşın ucuz domates bulamayacağını söyledi:

Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, bu yaz Marmara Bölgesi'nde vatandaşın ucuz domates satın alamayacağını iddia etti. Türkiye'nin önemli sofralık domates üretiminin yapıldığı Ege ve Marmara Bölgesi'nde domatesin erken yanık ve mildiyö hastalığına yakalanmasının fiyatları yükselttiği belirtildi.

Sofraların vazgeçilmezlerinden olan domates, tezgahta artık el yakıyor. Ege Bölgesi'nde üreticilerin sofralık domates üretiminde hasat hayali, erken yanık ve mildiyö hastalıkları sebebiyle suya düştü. Domateste yüzde 50'ye yakın kayıp yaşayan üreticiler, hastalığın tezgaha zam olarak yansıdığını bildirdi. Tarlada 1 TL'nin üzerine çıkan domatesin fiyatı pazarda 2 ila 3 lira arasında değişiyor.

Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca, Ege Bölgesi'nde domateste istenilen verimin alınmamasının domates fiyatlarını artırdığını kaydetti. Sofralık domateste Ege Bölgesi'nin ihtiyacı karşıladığını belirten Karaca, fiyatların artmasının üretici ve tüketiciyi üzdüğünü vurguladı. Domatesin beklenilenin iki katı pahalı olduğuna işaret eden Karaca, domatesin yaprak yanıklığı ve tamamen mantari bir kaynaklı mildiyö hastalığı sebebiyle veriminin düştüğünü dile getirdi.

Karaca, “Bu durum, fiyatlara ister istemez zam olarak yansıyor. Bu hastalık Türkiye genelinde var. Bursa yöresinde hasat daha başlamadı, ama bir hafta sonra başlayacağız. Ege bölgesindeki rekolte düşüklüğü sebebiyle yaz döneminde sofralık domatesin ucuzlayacağını zannetmiyorum. Bu sene tüketici ucuz domates satın alamaz” dedi.

Zam uyarısı

Bu hastalıkların dünyanın her yerinde görüldüğüne, sadece Türkiye'ye özgü olmadığına dikkat çeken Karaca, “Biz de bu hastalık görülmeye başlandı. Hastalığa karşı ilaçla mücadele ediyoruz. Üretici çok fazla sıkıntılı. Hava şartlarından dolayı ortaya çıkan bu hastalıklar yüzde 50 ürün kaybına sebep oldu. Bu hastalık devam ederse fiyatlar artmaya devam edebilir.

Marmara Bölgesi'nde 5 Ağustos'ta hasat başlayacak. Bu hastalığın en çok çıktığı dönem temmuz ayıdır. O zaman belki fiyatlarda düşüş olabilir. Biz de hastalıktan zarar görürsek Marmara Bölgesi o zaman ucuz yiyemez. Hasattaki verim bunu belirler” diye konuştu.

Karaca, Karacabey'de salçalık domatesin kilosunun 30 kuruştan satıldığını, sofralık domatesin ise 50 ile 80 kuruş arasında değiştiğini ifade etti. Karaca, Karacabey'de 100 bin dekar ekili domates arazisi olduğunu, yaklaşık 5-6 bin üreticinin domates üretimi ile uğraştığını sözlerine ekledi.

Hastalık etkilemez!

Mustafakemalpaşa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Özmen ise, domates üretiminin çok zor bir iş olduğunu belirterek, Ege Bölgesi'nde domateste meydana gelen hastalıkların fiyatları etkilediğini dile getirdi.

Egeli üreticilerin domatesi erken ektiği için bu hastalıklara yakalandığını belirten Özmen, "Egeli üretici erken davrandığı için hastalık sıkıntısı çekti. Erken yanığı ve mildiyö bu sene bizi etkilemez. Çünkü bu hastalıklar genellikle yağışlı havalarda ortaya çıkıyor” dedi.

Özmen, Mustafakemalpaşa'da üretilen domatesin yüzde 75'inin salçalık olduğunu söyledi. Ağırlıklı olarak fabrikalara yönelik üretim yaptıklarını ifade eden Özmen, sofralık domatesin bazı şehir hallerinde bahçede 1 TL'ye satıldığına da dikkat çekti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.