Gözünüz aydın, köyler bitti!

İnanıyorum ki: bu yazımın başlığından bir çok kişi, büyük şehir yasası sebebiyle köylerin mahalle olduğunu mecazi anlamda anlatmaya çalıştığımı sanacaktır!
        Benim anlatmak istediğim ise: Hükümetin AB'ye verdiği söz gereği çiftçiyi % 10'lara düşürdüğü bitirdiği. Köylerdeki arazinin şehirliler tarafından satın alınıp, köylerin, şehirlerin mahallesi durumuna düşürüldüğü ve köylerde ekonominin çöktüğü gerçeği!
Düşünün ki 10 – 12 yıldır bu ülkeyi tek başına yöneten iktidar tarım politikasını bilinçli bir şekilde ortaya koymadı?! bölgesel tarımı bilerek hayata geçirmediler!?
Çıkarmış oldukları karşılıklı sözleşme kanun hükmündeki kararnameyi, ticaret kanununu işletmediler!? Biz çiftçileri şirketlerin kucağına attılar! Şirketler bizimle şartları daha da ağırlaştırarak tek taraflı sözleşmeye devam ettiler! Ürünün yoğun olduğu zamanlarda yapmış oldukları sözleşmenin yarı fiyatına ürünümüzü aldılar! Kendi taahhütlerini yerine getirmedikleri gibi, taahhüt'ünü yerine getirmeyen çiftçileri mahkemeye vererek, büyük meblağlar tazminat ödettiler!
Peki hükümet ne yaptı? Çıkarttıkları hal yasasını ve ticaret kanunlarını işletmedikleri gibi sadece tükenişimizi keyifle seyrettiler. Çiftçiyi % 10'a çekme politikasına yardımcı olan şirketlere geniş alan ve imkanlar sağlayarak onlara teşekkür ettiler!!!
18 Ocak 2013 günü birkaç yıl önce Karacabey'den Bandırmaya geçen Yeni Yenice Köyüne bir arkadaşımın yakınının cenazesine gittim. Tarlalarda pırasalar olduğu gibi duruyordu. Arkadaşlarıma niye hasat etmiyorsunuz diye sorduğumda “kilosu 30 kuruş işçi parasını karşılamıyor nasıl hasat edelim” cevabı aldım! Pırasa tarlada 30 kuruş pazarda 2 lira şeytan bunun neresinde? Acaba hasatla Pazar arasında bu kadar anormal fark olan başka bir dünya ülkesi var mıdır ki?
Arkadaşlarıma sizin buraları bizim köylerden biraz daha iyidir. Benim köyümde son iki yılda yaklaşık 1500 dönüm tarla satılmış sözüme. Arkadaşım “bizim köyde satılan 2000 dönümü geçti, bazı tarlaları kimin aldığı belli bile değil” cevabı verdi. Bir başkası “kuş lastiklerini hazırlayın” dedi. Ne yani Filistin mi olacağız sözüme. “Görünen o” cevabı verdi!
Şaka bir yana köyleri büyük şehre bağlamak için yasaya falan gerek yoktu? çünkü köylerdeki tarlaların büyük bölümü şehirlerdeki zenginlerin, hatta kim oldukları bilinmeyenlerin ellerine geçti!!! Köylerden şehre büyük göç başladı. Görünen o ki köyler mahalle olmuş durumda, bazı köylerde mahalle olan köylerin sokakları olacak gibi!
En çok önem verdiğim ilkelerimden biri gerçekçi olmaktır. Yazdıklarım afaki olmasın doğruları yazayım düşüncesiyle 3-5 gündür araştırma yapıyorum! 21 Ocak günü Tapu Sicil Müdürlüğüne gittim. Yetkili memura gösterdiği ilgi ve ciddiyetten dolayı teşekkür ediyorum. Mevcut kanunlara göre yabancı uyruklu şahıslara tarım arazisi satılmasının mümkün olmadığını ancak projeli işletme kurulacak alanların satılabileceği gerçeğini örnekle gösterdi. Ancak memur bey Harmanlı, Subaşı, Karakoca, Seyran, köylerinde yoğun arazi satışı olduğu, özellikle harmanlının arazisinin yarısının el değiştirdiğini söyledi! Çarşıda karşılaştığım Doğla Köyü muhtarı da köyünde 4000 dönüme yakın arazinin şehirlilere satıldığını söyledi! Kısaca bütün köylerde binlerce dönüm arazi şehirdeki yatırımcılar tarafından satın alınmış durumda!!!
Aklım erdiğinden bu güne köylüye bu kadar düşman iktidar görmedim! Tarladaki fiyatla pazardaki farkın bu derece olacağı başka bir dünya ülkesi olacağını da sanmıyorum! 2000'li yıllardaki girdilerle gelirleri bu günün girdi ve gelirleriyle karşılaştırdığımızda anlatmak istediğim gerçek ortaya çıkacaktır! Atamız köylüye, “Milletin efendisidir” diyordu. Köylü kimliğimizi iptal eden iktidar bize nasıl bir isim nasıl bir lakap bulacak bekleyip göreceğiz!!
Yazımın başlığını mevcut iktidara ve ona oy veren köylü vatandaşlarıma atfediyorum!!! Kısaca “gözünüz aydın” köyler bitti, çoktan şehirlerin mahalleleri oldu vesselam!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.