Gider’den ‘Kadınlar Günü’ mesajı

Gider’den ‘Kadınlar Günü’ mesajı
Karacabey Büyük Birlik Partisi Yönetim Kurulu Üyesi ve İl Genel Meclisi Adayı Kemalettin Gider, “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada, milletler tarihinde kadının önemli bir yeri olduğuna değindi. Türk kadınının tarih boyunca toplum hayatı, kültürel gelişim, milli mücadelede etkin yerde bulunduğunu belirten Gider, “Devleti başı hakan, eşi hatun ile birlikte temsil ederdi. Kurultaylara katılır at biner kılıç kuşanırdı. 1843’te tıbbiye mektebi bünyesinde aldığı ebelik eğitimiyle, sosyal yaşamda yerini alan kadınlarımıza 1897’de ücretli işçi, 1913 yılında da devlet memuru olma hakkı verilmiştir.
Cumhuriyetimizin temellerinin atıldığı, milli mücadele yıllarında ise Türk kadını, mitingler düzenleyerek, toplantılar yaparak, silahlı birliklerde yer alarak, yardım toplayarak, kağnı kollarında yer alarak üzerine düşen görevleri yerine getirmiştir. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün reformlarıyla siyaset sahnesinde seçme ve seçilme hakkına kademeli olarak katılan Türk kadınına, 1934’te milletvekilliğine seçilme hakkı verilmiştir. 1935 yılındaki ilk seçimlerde 18 kadın parlamenter seçilmiş ancak, sonraki yıllarda maalesef ciddi bir artış olmamıştır.
Günümüzde, tarih boyunca kültür değerlerinin milli ve manevi değerlerin korunması noktasında Atatürk’ün açtığı yolda yürüyerek özveriyle mücadele eden kadınlarımıza daha büyük görevler düşmektedir.
Cumhuriyet döneminde eğitim ve öğretim alanında Türk kadını büyük başarılar elde etmiştir. Türk kadınının bu başarıları günümüzde de devam etmektedir. Sahip oldukları hakları en iyi biçimde kullanan kadınlarımızın ülkemizin gelişmesine ve çağdaşlaşmasına büyük katkılarda bulunmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin odak noktasında yer alan kadınlarımız, üstlendikleri misyonu yaşatma görevini ülkenin yaşadığı problemlerin birinci derecede muhatabı olmalarına karşın hiçbir fedakarlıktan kaçınmadan yerine getirmekte, modern ve çağdaş Türkiye için çalışmaktadırlar.
Bu duygu ve düşüncelerle, öncelikle Karacabey’de yaşayan, yürekleri sevgi, barış, dostlukla yoğrulmuş kadınlarımız olmak üzere tüm dünya kadınlarının “8 Mart Kadınlar Günü”nü kutluyor, saygılarımı sunuyorum” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.