Gerçekler gizlenmesin!

Karacabey Saadet Partisi Yönetimi, 14 Ağustos 2009 tarihinde yapılan “Olağanüstü Belediye Meclis Toplantısı”nda Meclis Üyesi Gürsoy Yıldız’ın “Alman Pro-Animale Derneği’ne arsa tahsisi” konusunda verdiği “Red” kararına açıklık getirdi.
            Konuyla ilgili yerel bir gazetede manşetten verilen haberde olayın çarpıtıldığına dikkat çeken SP İlçe Başkanı Hamit Çavdarlı, gerçeklerin görmezden gelindiğini savundu.
            Projenin trilyonluk bir yatırım olmadığına işaret eden Çavdarlı, “Öncelikle bu önemli olayı manşetten duyurduğu için yerel gazetemize teşekkür ederiz. Ancak, haberi veriliş şekli ve gazetecilik anlayışı ile ilgili söyleyeceklerimiz var. İlk olarak, Başkan Ergün Koç’un mecliste söylediği gibi yapılacak yatırım 450.000 TL. civarındadır. Yazıyla da yazalım ki, gazetecilik yapmaya soyunup da matematikten bihaber olanlar iyi anlasın. (Dört yüz elli bin Türk Lirası.)   Bu rakamın trilyon olması için 999.550.000 TL daha üzerine konması gerekir. (Dokuz yüz doksan dokuz milyon beş yüz elli bin Türk Lirası) Eğer bu aradaki 999.550.000 TL’lik yatırımı yerel gazete yapmayacaksa, 450.000 TL’yi nasıl ve neden trilyonluk yatırım olarak yazıyor? Ve manşet öyle bir atılmış ki, zannedersiniz Alman Mercedes Fabrikası Karacabey’e taşınacakmış ancak, SP engellemiş.
            Sonra haberi okumaya devam ediyoruz. Alman Pro Animale Derneğine 41 bin 500 metrekare arazinin 30 yıllığına verilmesinin oylanması sırasında, ‘SP’li üye Gürsoy Yıldız Başkan Ergün Koç’a tepki gösterdi’ diye yazıldı. Ancak neden tepki gösterdiği yazılmadı. Oradaki tepkinin nedeni, Başkan Ergün Koç’un daha önceki meclis toplantılarında sürekli yaptığı, oylama esnasında verilen lehte ve aleyhte oyları doğru dürüst saymadan,  ‘Oy birliğiyle kabul edilmiştir’ şeklinde gürültüye getirmesidir. Başkanın herhalde kendi istediği yönde sonuç çıkması için yaptığı bu oylama şekline her seferinde itiraz etmezseniz sonuç tutanaklara Başkanın ağzından çıktığı gibi ‘Oy birliğiyle kabul edilmiştir’ olarak yazılıyor.
            Buna diğer meclis üyeleri de daha önceki toplantılarda şahit oldular. Meclis Üyemiz Gürsoy Yıldız da verdiği aleyhte oyun gümbürtüye gitmemesi için itiraz etmek zorunda kaldı. Nitekim Pro Animale 41 bin 500 metrekare arazinin 30 yıllığına, kira ve başka hiçbir isim altında ücret talep edilmeksizin verilmesi sırasında, Gürsoy Yıldız’dan başka toplantıya katılıp ta “Evet” vermeyen yani “Çekimser” kalan başka meclis üyesi de vardı. Ancak bu üye Başkana itirazda bulunmadığı için oyu “Evet” yazıldı. Bu onun bileceği iştir. Eğer Gürsoy Yıldız itiraz etmeseydi, onun da oyu “Evet” olarak yazılacaktı. Yerel gazetemiz bu noktaları belirtmeden taraflı yorumlarla haberi Karacabeylilere vermeyi tercih etmiştir.  Kaldı ki SP’li Meclis Üyesi konunun aleyhine tek kelime etmeden, sadece sürenin uzunluğuna itiraz etmiştir. Takdiri halkımıza bırakıyoruz” dedi.
            Belediye’nin Pro-Animale’ye verdiği arsa ile hiçbir masrafının olmayacağı yönünde yazılanları da eleştiren SP İlçe Başkanı Hamit Çavdarlı, “Haberde, Belediyenin bir kuruş masraf yapmayacağı yazılmış. Ancak, Karacabey’in başka bir yerel gazetesinin internet sitesinde, imzalanan protokolde yer alan, “Barınaklara ulaşım için asfalt dökümü ve elektrik ile su teçhizatlarının döşenmesi, kullanıma hazır hale getirilmesi Karacabey Belediyesi’ne aittir” maddesi sorumlu bir gazetecilik anlayışı ile verilmiştir.
            Şimdi bu maddede belirtilen asfalt dökümleri, elektrik ve su teçhizatlarının döşenmesi masraflarını eğer yerel gazete karşılamayacaksa neden ‘Karacabey Belediyesi bir kuruş masraf yapmadan tüm yatırımı Almanlar karşılayacak’ diye yazmıştır?
            Manşetten verildiği için önemli görüldüğü anlaşılan bu haberin hiçbir yerinde neden 41 bin 500 metrekare taşınmazın bakıma muhtaç at ve eşeklerin bakımı ve korunması için verildiği belirtilmemiştir?
            Ayrıca aynı meclis toplantısında görüşülen, A ve B Blok olarak iki ayrı yerde hizmet veren ve yetersiz olduğu belirtilen Devlet Hastanesi’nin tek bir çatı altında toplanması maddesinde belirlenen yer 32 bin metrekare iken, Pro-Animale’ye verilen yerin 41 bin 500 metrekare olmasını Karacabey halkının takdirlerine sunuyoruz.
            Meclis Toplantısı’nda yasa gereği, ‘Belediyelere en fazla 30 yıllığına tahsis etme hakkı verildiği’ halde Başkan Koç’un bunu 49 yıla çıkarma isteği manşetten verilen haberin hiçbir detayında neden belirtilmemiştir? Konunun eksik ve yanlış anlaşılmaması için tüm bu detayları kamuoyuyla paylaşmak istedik. Takdir halkındır” sözlerini noktaladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.