Esnaf Kefalet, ‘Atıl’la yola devam’ dedi!

S.S. Karacabey Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi, Olağan Genel Kurul Toplantısı’nı 195 ortağın katılımıyla geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleştirdi. Mali kongreye ilginin oldukça yoğun olması sevindirdi. Tek liste ile gidilen seçimlerde Mustafa Atıl, bir kez daha güven tazeledi. Ortaklar, Mustafa Atıl ve yönetimine tam destek vererek “Esnaf Kefalet’de Atıl’la” yola devam dedi.
Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda yapılan kongreye, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili Bursa ve Marmara Bölge Birliği Başkanı Bahri Şarlı, Bursa Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Arif Tak, AK Parti İlçe Başkanı Murat Erol, CHP İlçe Başkanı Murat Tanrıverdi, Saadet Partisi İlçe Başkanı Zeynel Abidin Koçak, Halk Bankası Karacabey Şube Müdürü Mustafa Aslan, Karacabey ve çevre ilçelerin kooperatif ve oda başkanları ile ortaklar katıldı.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Başkan Vekili Bursa ve Marmara Bölge Birliği Başkanı Bahri Şarlı öncülüğünde oluşturulan divan heyetinde ise; Yıldırım Esnaf ve Kefalet Kredi Kooperatifi Başkanı Murat Özkarayurt’a, Bölge Müdürü Aziz Ereselli ile Karacabey Terziler Odası Başkanı Şerafettin Barbaros yer aldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan kongrede konuşma yapan Başkan Mustafa Atıl, Türkiye’deki kooperatifler içinde 1. sınıf kooperatifler arasında yer aldıklarını belirterek, üyelere kooperatifin faaliyet belgesini okudu.
Atıl, “1953 yılında kurulan kooperatifimiz 63 yıldır esnaf ve sanatkârlarımıza hizmet vermektedir. Siz sayın ortaklarımız 22 Ocak 2012 tarihinde şahsım ve yönetim kurulumuza vermiş olduğunuz yetkiyle görevimizi yürütmekteyiz. Türkiye Halk Bankası’nın kooperatiflere uyguladığı yüzde 10 faizin, yüzde 5’i esnaf ve sanatkarlar adına hazine tarafından bankaya ödenmekte, diğer yarısını da esnaf ve sanatkarlar ödemektedir. Hükümetimiz tarafından faiz farkları için bütçeye 2016 yılı için 750 milyon Türk Lira kondu ancak, bütçeye konulan bu rakamın normal şartlarda kooperatiflerimizin vereceği kefalete yetmeyeceği aşikâr oldu. Türkiye Halk Bankası, TESKOMB Başkanlık Divanı ile masayı oturdu. TESKOMB’umuzun faizlerinin yükselmemesinin esnaf ve sanatkârlarımıza yükünün daha fazla arttıracağı ve 2016 yılında 750 milyon yetmemesi nedeniyle 2016 yılında kooperatifimizin çok az esnaf ve sanatkâra kefalet vermesi söz konusu olacaktı. TESKOMB’umuz bir noktaya kadar direndi. Halk Bankası’nın yüzde 5 faiz olarak aldığı banka komisyonunu yüzde 2’ye yükselterek bankanın kooperatifler aracılığıyla verilen krediden doğan zararı telafi etmeye çalıştı. Yüzde 2 banka komisyonu 01.01.2016 tarihinden itibaren kullanılacak, kredilerde geçerli olacaktır. Merkez Birliği’miz Türkiye Halk Bankası yetkililerinden faizin düşmesi halinde yüzde 2 ve yükseltilen banka komisyonunun aşağıya çekileceğinin de sözünü aldılar. Kooperatifimizin yüzde 10’lardan yüzde 1’lere kısa sürede inen kesintiler nedeniyle bloke sermayeleri erimektedir. Büyük kooperatiflerimiz olduğu gibi küçük kooperatiflerimizde daha da zor durumda kalmakta idi. Duruma acil müdahale edebilmek adına yüzde 1 olan sermaye kesintisi yüzde 3’e çıkarıldı. Yüzde 3 bloke sermaye kesintisi 01.01.2016 tarihinden itibaren kullanılacak, kredilerde geçerli olacaktır. Devletimiz 0 faizli krediler içinde bütçeye 200 milyon Türk Lirası koydu.
30 Bin TL’lik kredi için kamu oyunda yanlış anlaşılmalar var
30 Bin TL’lik kredi hibe değil. Kooperatiflerimiz 30 Bin TL limitli krediyi her isteyen esnaf ve sanatkâra vermek zorunda da değildir. Kooperatifimizin yönetim kurulunda yapılan istihbarat ve verilen teminatlara göre değerlendirme yapılacaktır. Bu kredilerden faydalanabilmek için TESKOMB ve kooperatif kredilerinden 2016 yılına devreden kredi bakiye borcu bulunmaması, taahhütname verilmesi, teminat alınarak şahıs kefalet gayrimenkul ipoteği verilmesi gerekmektedir. 30 Bin TL’yi alan normal krediye de müracaat edebilmektedir. Kefalet edilen bu krediden ortaklık payı olmayandan 100 TL ortaklık payı, yüzde 1 bloke sermaye, 1 yıl içinde 250 TL masraf karşılığı ve 1 yıl içinde 250 TL Türkiye Halk Bankası’na komisyon kesilecektir. Esnaf ve sanatkârlarımızı ucuz faizli krediden faydalanmasını sağlamak adına desteklerini esirgemeyen Başbakanımıza, hükümetimize, Türkiye Halk Bankası yetkilileriyle birlikte Halk Bankası Karacabey Şube Müdürü Mustafa Aslan’a, Genel Başkanımz Abdülkadir Akgül’e, Genel Başkan Vekili Bursa ve Marmara Bölge Birliği Başkanı Bahri Şarlı’ya verdikleri mücadelelerden ve emeklerden dolayı tüm ortaklarımız adına minnet ve şükranlarımızı sunar, teşekkür ederiz.
Finansman sıkıntısı çekmedik ve kooperatifler sıralamasında 1.gruba yükseldik!
Ortaklarımıza kooperatifimiz tarafından kullandırdığımız bu kadar cazip kredilerimizi 2013 yılında merkez ve bölge birliğimizin olağanüstü katkılarıyla yapılan çalışmalar neticesinde kredi faiz oranları 1 Mayıs 2013 tarihinde geçerli olmak üzere 1 yıllık vadeli kredi faizleri yüzde 5’ten yüzde 4’e, 2 yıl ve üzeri olan faizlerinde de yüzde 5’e indirerek, düşük faiz oranları ve masraf kesintilerinin yarı yarıya azaltılmış olup finansman sıkıntısı çekmediğimiz bir yıl olarak gerçekleşmiştir. 15 Mayıs 2013 tarihinde kooperatifimiz kooperatifler sıralamasında 1.gruba yükselerek 150 Bin TL kredi kullandırmak için kooperatifimize yetki verilmiştir.
2015 yılında gelir gider hesaplarını 282 bin 926 TL kar ile kapattık ve ailemize 125 yeni ortak kattık
2015 yılında kooperatifimize 125 yeni ortak kaydı yapılmış olup, 41 ortağımız ve kendi isteğiyle ortaklıktan çıkarılmıştır. Kooperatifimizde 1020 aktif üyemiz bulunmaktadır. Kooperatifimiz ortaklarına kullandırılmak üzere 2015 yılında 11 milyon 700 bin TL. finansman ilavesi ile siz ortaklarımıza kredi olarak kullandırılmıştır. Böylece toplam finansmanımız 30 milyon 900 Bin TL’ye ulaşmıştır. Kooperatifimizin banka hesaplarında 31.12.2015 yıl sonu itibariyle bloke sermaye hesabımızda 1 milyon 37 bin, lif fonu hesabımızda 1 milyon 558 bin, vadesiz mevduat hesabımızda 62 bin 500 TL, vadeli hesabımızda 865 Bin TL, yatırım fonu hesabımızda 167 Bin 652 TL ve diğer fon hesabımızda 428 bin 190 lira bulunmaktadır. Kooperatifimizin 2015 yılında gelir gider hesapları 282 bin 926 TL kar ile kapatılmıştır. Yönetim Kurulumuz 2015 yılında faaliyetlerini 47 toplantı ile ana sözleşmenin hükümleri dâhilinde yürütmüştür” şeklinde konuştu.
Yönetim aklandı
Karacabey Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi Başkanı Mustafa Atıl tarafından okunan Faaliyet Raporu ile Kooperatif Müdürü Hasan Hüseyin Kula tarafından ortaklara sunulan Denetim Kurulu ve Hesap Raporları oy birliğiyle kabul edildi. Kooperatif Başkanı Mustafa Atıl, oylamalar sonrası yönetimini aklayan ve her zaman destek veren ortaklarına teşekkür etti.
Atıl, “Karacabey Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Yönetim Kurulum ile birlikte sizlere daha çok hizmetler vereceğimize söz veriyoruz. Genel Kurulumuzun hayırlı olmasını temenni ediyor, sevgili ortaklarımızın şahsi işlerinde başarılar diliyorum” şeklinde konuştu.

‘Karacabey esnafı aldığı kredinin yüzde 99’unu ödedi, helal olsun!’
Karacabey Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi’nin alkışa değer işlere imza attığını belirten TESKOMB Genel Başkan Vekili ve Marmara Bölge Birliği Başkanı Bahri Şarlı, ilçe yönetimini kutladı.
Şarlı, “Birlik beraberliğimiz sürdüğü müddetçe esnafımıza desteğimiz artacak.
Karacabeyli esnaf ve sanatkârlara 150 Bin TL’ye kadar kredi kullanabilme imkânı sağlanıyor. Peki niye? Kooperatif başarılı olduğu için sağlanıyor. Karacabey Kooperatifimiz 63 yıllık bir maziye sahiptir. Kurulduğu günden 62 yıl içerisinde aldığı finansman miktarı 19 milyon 197 Bin TL’dir. Sadece 2015 yılında aldığı finansman 11 milyon 673 bin TL’dir. Bir yılda aldığı kredi yüzde 60.81 artmıştır. Bu artışa Türkiye geneline baktığımız zaman bu pastadan en büyük dilimi yiyen Bursa esnafıdır. Tüm Türkiye’de kullanılan kredinin yüzde 5’ini Bursa kullanıyor. 81 ilden Bursa bu pastan yüzde 5 pay almıştır. Niye pay almış? İşte başarılı olduğu için. Karacabey kooperatifimizin dağıttığı 100 lira kredinin 99.29’unu tahsil etmiş. Bu kooperatife Halk Bankası finansman göndermesin de nereye göndersin? Esnafın işi dört dörtlük olmamasına karşın, zor günler geçirilmesine rağmen Karacabey esnafı aldığı kredinin yüzde 99’unu ödediyse, helal olsun! Başarılı olduğumuz için Bursa bölgesi dendiği zaman Bakanlık’ta da, Halk Bankası tarafından ayrı bir gözle bakılmaktayız. Çünkü bizim temelimizi Karacabey damadı olan Kooperatifler Kanunu’nun mimarı ve Merkez Birliği Kurucu Genel Başkanı merhum Kasım Önadım yaptı. Biz çalışırken hep onu üzmemek adına gayret ediyoruz. Merhum Başkanımızı da minnetle anmak istiyorum. Türkiye’ye hizmet eden, taş taş üstüne koyandan herkesten Allah razı olsun. Ama Türkiye’deki birlik ve beraberliği bozmaya çalışanları da Allah’a havale ediyorum. Huzurumuzu, ülkemizin birlik ve beraberliğini kimse bozamayacak. İnşallah terör belasından da kurtulacağız. Hükümetimiz esnaf ve sanatkâra iktidara geldiği günden beri sıcak bakmaktadır. Tüm Türkiye’de 13 yıl önce, 949 kooperatifin kullandığı kredi miktarı 120 milyondu. Son 13 yılda, 2015 yılı sonunda kredi miktarı 15,5 milyara yükseldi. Kredi limitleri 5 bin TL idi, bugün 150 bin TL’ye yükseldi. Devletimizden çok büyük destek alıyoruz. Ortaklarımızın kullandığı faizin yarısını hazine tarafından devlet ödüyor. Sadece 2016 yılı için, devletin sağladığı faiz farkı bedeli 750 milyon TL’dir. 200 milyon’da 30 bin TL’lik krediler için kondu. 950 milyon devlet esnafın kullandığı kredide faiz desteği sağlıyor. 01.01.2016’dan itibaren 3 yıl vadeli 30 bin TL’lik krediyi de vermeye başladık. Yani bir gün gelecekte 0 faizli kredi olacak dendiği zaman hepimiz gülerdik. Ama bugünleri gördük işte. Bu krediden faydalanmanız için siciliniz temiz ve 2016’ya devreden kredinizin olmaması gereklidir. Küçük ve büyük esnafımızın da faydalanacağı bu kredi çok büyük bir nimet oldu” dedi.
‘Halk Bankası’na her zaman destek verin, kooperatifiniz daha çok güçlenecektir!’
Halk Bankası Karacabey Şube Müdürü Mustafa Aslan, “Ortaklardan istediğimiz kooperatifinizin imkânlarından sonuna kadar faydalanın. Kullandığınız paraları bankamızda tutalım, diğer tüm işlemlerinizi de bankamızda yapmaya gayret gösterin. Ve böylece kooperatifinize daha fazla destek vermiş olursunuz ve daha çok imkânlardan faydalanabilirsiniz. Daha çok destek olmak adına, ortaklardan hesaplarını bankamızda açtırmalarını havale, eft işlemlerinizde bizi tercih etmenizi istiyoruz. Bu sizin lehinize olacaktır ve kooperatifiniz daha çok güçlenecektir” dedi.
‘Esnaf ve sanatkar birlik ve beraberlik içinde’
Bursa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Arif Tak, “Esnaf ve sanatkarlarımızın bu yoğun katılımı, birlik, beraberlik, dayanışma içinde ve birbirine karşı sevgi, saygı çerçevesinde olunduğunu gösteriyor. Çalışmalarını en güzel şekilde sergiledikleri için, hizmetlerini hiç aksatmayan Mustafa Atıl’ı ve ekibini kutluyor, başarılar diliyorum. Başkanınıza ve yönetim kurulunuza sahip çıkın, destek olup, köstek olanlara engel olun. Faizsiz kredi türedi bunu kim yaptı? Esnaf ve sanatkarları her daim düşünen TESKOMB gerçekleştirdi. Türkiye’nin yüzde 25’ini esnaf ve sanatkarlar temsil ediyor. Ve bu kesim devleti, rejimi ayakta tutuyor. Dolayısıyla bu kesimin korunması ve kollanması gerekli. Artık o noktaya geliyoruz. TESKOMB hangi sözü vermişse, kademe kademe yerine getirmeye çalışıyor. Her toplantıda söylediğim ilk şey birlik ve beraberliğimiz bozulmasın. Bu kesim bozulursa Türkiye’de ne rejim kalır, ne devlet kalır. Bu kesimde 16 tane meslek yapılıyor. Bu kesimin ayakta durması şarttır. Esnaf ve sanatkârlarımıza her zaman sahip çıkmalıyız. Karacabey Esnaf ve Sanatkarlar Kooperatifi’ne, TESKOMB’a ve hükümetimize çok teşekkür ediyorum. Sanatkârın ve esnafın sıkıntılarının çözülmesi adına mücadele ediyoruz. Yakın zamanda Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci Bursa’ya gelecek. Esnafın ve sanatkârın sıkıntılarını ve sorunlarını bizden çözüm üretmek adına bir rapor halinde alacaklar. Biz bunun için var gücümüzle toplantılarda istişare ederek çalışıyoruz. Yardımlaşma sandıklarının şart olduğunu belirtmek istiyorum ve aidatların kaldırılmasını istiyoruz” dedi.
Mustafa Atıl ve yönetimine tam destek
Konuşmaların ardından seçime geçildi. Tek listenin yer aldığı ve açık oylamayla yapılan seçimde mevcut Başkan Mustafa Atıl güven tazeledi. Atıl’ın bir önceki dönemde de yönetim de olan; Haşim Avcu, Fikret Kula, Hüseyin Süzen ve Kazım Çalık, yeniden göreve getirildi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.