Erken hububat ekmeyin!

Ziraat Odası, çiftçileri uyardı:
Karacabey Ziraat Odası, soğuk hava bitkileri olarak adlandırılan buğday, arpa, yulaf ve çavdar ekiminin 25 Kasım ile 25 Aralık tarihlerinde yapılması gerektiğini duyurdu.
            Küresel iklim değişikleri nedeniyle hava sıcaklıklarında 1 ile 5 derece artışlar olduğuna dikkat çeken Ziraat Odası Başkanı Nuri Karaca, buna bağlı olarak soğuk hava bitkilerinde çeşitli hastalıklar görüldüğüne işaret etti.
            Bu hastalıkların küllenme, sarı pas ile kahverengi pas olduğuna değinen Karaca, bu nedenle hububatta büyük verim ve rekolte düşüklüklerinin yaşandığını kaydetti. Karaca, geçen yıllarda olduğu gibi aşırı yağışların kök çürüğü hastalıklarına yol açarak, büyük felaketleri de beraberinde getirdiğini belirtti.
            Bu hastalıklarla ilaçlı mücadelenin önemli maliyet artışlarına neden olduğunu dile getiren Karaca, “Meteoroloji, bu kış mevsiminin de çok soğuk geçmeyeceği yolunda tahminler yürütmektedir.
Adı geçen hastalıklarla baş edebilmenin en basit yöntemi geç ekimdir. Geç ekimde ürün, erken yapraklanma yapamayacağından hastalıklardan daha az etkilenmektedir. Karacabey Ziraat Odası olarak, uzmanlarla yaptığımız çalışmalardan sonra, ilçemizde en uygun ekim zamanının 25 Kasım ile 25 Aralık tarihleri arasında olmasına karar verildi. Çiftçilerimizin bu tarihler arasında ekim yapması, büyük verim artışı sağlayacaktır. İlaçlı mücadele konusu daha sonra ele alınacaktır. Bu konuda çalışmalarımız sürmektedir. Üreticilerimiz, buğdaylar çıktıktan sonra mutlaka İlçe Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası ile temas etmeli, tüm ilçe standart ve bilinçli ilaçlama yapmalıdır. Bunların dışında, çiftçilerimiz sertifikalı tohum kullanmalı ve gübre kullanımında uzmanlarımıza danışmalıdır” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.