Enerji kralı zeytin kralı olacak mı?

Başbakanının Sultanlık özlemi çektiği ülkemiz, her alanda kral yaratmaya çok meraklı.

Fındık kralı, gömlek kralı, emlak kralı, disko kralı, muhallebi kralı, Taksim kralı, şoförler kralı, Roman kralı, gol kralı, eroin kralı gibi pek çok kralımız var.

12 Eylül sonrası başlatılan özelleştirme furyası ile artık ülkemizin enerji kralları da var. Ciner, Aksa, Limak, Çalık gibi gruplardan hangisinin daha kral olacağı ise kapıdaki özelleştirmeler ile belirlenecek.

Yatağan, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerinin özelleştirmesine direnen işçiler, ülkenin enerji kralının belirlenmesini engellemek için bütün güçleriyle direniyor.

Eğer bu özelleştirme engellenemezse sadece enerji kralı belirlenmeyecek. Yeni bir kralımız daha olacak.

Zeytin ve zeytinyağı kralı…

Bölgedeki termik santrallere kömür sağlayan GELİ (Güney Ege Linyitleri İşletmesi) kömür çıkarılması sırasında doğayı inanılmaz şekilde tahrip etti. Tatil için Yatağan üzerinden Bodrum'a gidenler ve Milas'a bağlı Ören'e gidenler bu tahribatı görebilirler. Ne var ki Yatağan Termik Santralini besleyen kömür işletmesi yaptığı tahribatın bir kısmını gidermek için yıllarca çaba gösterdi. Kömürü alınan sahaların üzeri dekopaj sonucu çıkan toprakla örtüldükten sonra ağaçlandırıldı.

Yeniden tarıma kazandırılan 800 Hektar araziye değişik cinslerden 2 milyon ağaç dikildi. Bunların bir kısmı toprağı tutma işlevi görürken 162 Hektara da bölgeye en uygun ağaç olan zeytin ekildi. Toprağa tutunan 42 bin zeytin ağacı son yıllarda ürün vermeye başladı. GELİ böylece bölgenin en büyük zeytin üreticisi oldu. Toplanan zeytinlerden elde edilen zeytinyağı kömür işletmesinde işçilere verilen yemeklerde kullanılır oldu. 

Ağaçlandırma bölgede yeni bir mücadelenin de başlamasına neden oldu. Kömür sahalarının açılması sırasında bölgedeki köylerin toprakları ve zeytinlikleri istimlâk edildi. Bazı köylülerin neredeyse hiç toprağı kalmadı. Köylülüğün tanımına aykırı olan bu durum yoksullaşmayı da getirdi. Var olan zeytinlikler de santral bacasından çıkan gazlar, asit yağmuru ve kömür sahasından gelen tozlarla verimsizleşti ve kurudu.

Özellikle Eskihisar, Şahinler, Kapubağ, Yeşilbağcılar gibi köyler mağdur oldular. En büyük kayıp 2500 yıllık geçmişe sahip Eskihisar köyünde idi.

Eskihisarlılar GELİ tarafından tarıma kazandırılan zeytinliklerin istimlakten zarar görenlere ve varislerine dağıtılması için talepte bulundular. Geçtiğimiz yıllarda GELİ, Yatağan Belediyesi ile işbirliği yaparak zeytin sahasının parselasyon planını hazırladı. Ancak geçen yıl yol yapımı nedeniyle yapılan parselasyon planı iptal edildi.

Köylüler kendilerine iade edilecek topraklarının umuduyla avunurken 27 Ağustos tarihinde alınan bir kararla termik santraller Özelleştirme İdaresine, özelleştirilecek termik santrale kömür sağlayan sahalar da varlık satışı yöntemi ile santrallere bağlandı.

Böylece köylülerin zeytinliklerini geri alma umudu da söndü. Zira yıllarca didinilerek elde edilen zeytinlikler özelleştirme sonuçlanırsa santrali alacak firmaya hediye edilecekti.

Tıpkı Seydişehir Alüminyum İşletmesini satın alanlara Oymapınar Barajının yargı kararına rağmen hediye edilmesi gibi.

Eğer özelleştirmenin önü kesilemezse bölgenin en büyük zeytin üreticisi durumundaki GELİ zeytinliği yağmacı firmanın olacak. Bu durumda ipi göğüsleyen firma hem enerji kralı hem de zeytin kralı unvanını ele geçirecek.

Bölge köylülerinin az bir kısmı  santral ve kömür işletmesinde işe yerleşerek topraksız kalmaları sonucu doğan mağduriyetlerini giderebilmişlerdi.

Özelleştirme önlenemezse hem işletmelerinden olacaklar, hem de zeytinliklerine yeniden kavuşma umudunu yitirecekler.

Köylüler, şimdi özelleştirmeye karşı yürütülen mücadelenin yanındalar. İşçilerin ve köylülerin kaderi bir kez daha birleşti.

Tüm emekçilerin kaderlerinin birleştiği gibi.

Kurtuluşları AKP iktidarından kurtulmakla ,ivme kazanacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.