DOMATES ÜRETİCİSİ İSYANLARDA

*Tek taraflı sözleşme imzalatarak ekim yaptıran fabrikaların, el altından da açıktan ekim yapılmasına destek vermesiyle ikili oynadığını eleştiren domates üreticisi ateş püskürüyor. Karacabeyli domates üreticisi, üretimin fabrikalar tarafından bilinçli olarak şişirildiğini ve sonra da ihtiyaç fazlası gerekçe gösterilerek fiyatların aşağı çekildiğini söyledi. Her yıl sahnelenen utanç verici sömürü düzenine son verilmesi istendi.

Karacabey’de bir kilo domatesin maliyetine 60 kuruş harcama yapıldığını söyleyen üreticiler, bu yıl fabrikaların fiyatları 35 kuruşa indirmesine isyan etti.
Tek taraflı sözleşme imzalatarak domates ekimi yaptıran fabrikaların, el altından da açıktan ekim yapılmasına destek vermesiyle ikili oynadığını sert bir dille eleştiren domates üreticisi, ateş püskürüyor.
Bu yıl zarar eden ve çok güç durumda kalan üretici, üretimin fabrikalar tarafından bilinçli olarak şişirildiğini, sonra da ihtiyaç fazlası gerekçe gösterilerek fiyatların maliyetinin de çok altına çekildiğini söyledi.
Her yıl sahnelenen sömürü düzenine son verilmesi istendi.
Domates geçen yıl tarlada 80 kuruşa satılırken, fabrikalar geçen yıl tek taraflı yaptığı sözleşmeye göre, 45 kuruş üzerinden alım yaptı.
Bu yıl domatese 55 kuruş taban fiyat açıklayan ancak, ürün bolluğunu gerekçe göstererek alım yapmayan fabrikalar, üreticiyi tüccarın kucağına itekliyor.
Gırtlağa kadar borçlu durumdaki üreticiler çaresizlik içinde kıvranırken, aylarca emek vererek yetiştirdiği domatesini maliyetinin çok altında bir fiyatla tüccara 35 kuruşa satmak durumunda kalıyor. Tüccar ise üreticiden 35 kuruşa aldığı domatesi fabrikalara 43 kuruşa satıyor.
Türkiye’nin salçalık domates üretiminin yüzde 50’sini karşılayan ve domates ambarı olarak bilinen Karacabey’de 2017 yılında 65, 2018 yılında 50, bu yıl ise 80 bin dekarda ekim yapıldı.
Bazı fabrikaların ekim fazlalığı nedeniyle taahhütlü üreticinin malını bile briks uygulamasıyla çok düşük fiyat vererek aldı ya da hiç almadı.
Üretici, geçen yıl tarlada kilosu 80 kuruşa satılan domatesin, bu yıl 35 kuruşa kadar düşmesini fabrikaların dayatmayla yaptığı tek taraflı sözleşmelerden kaynaklandığını ileri sürdü.
Buğdaydan umduğunu bulamayan üretici bir darbe de domatesten yedi.
Karacabey’li üreticiler son yıllarda ne ekerse eksin, umduğunu bulamayınca zor günler geçirmeye başladı.
Sürekli zarar eden üretici, ikili oynayan salça fabrikalarının acımasız tutumundan yakındı. Bir kilo domates maliyetinin 60 kuruşu bulduğunu belirten üreticiler, fabrikaların hem fiyat düşürmesini hem de domateslerini almadıklarına büyük tepki gösterdi.
Bazı fabrikaların serbest piyasada etik davranmadığı ve çiftçiyle adeta dalga geçtiği dile getirildi. Fabrikaların, domates üreticisi ile tek taraflı yaptığı sözleşmeden doğan yaptırımları “Koz” olarak kullanmasını son derece yakışıksız bulduklarını dile getiren Karacabeyli domates üreticisi, “Bu yıl 80 bin dekar alandan 650 bin ton ürün bekliyor. Fabrikaların tam da hasat zamanındaki sahtekarlığından dolayı ne yapacağımızı şaşırmış durumdayız. Tek taraflı sözleşmeyle elimizi kolumuzu bağlayan fabrikalar yıllardır aynı senaryoyu oynuyor. Bir yandan taahhütlü üreticiyle sözleşme yapıyor. Diğer taraftan da açıktan ekim yaptırıyor. Sonra da fazla ekim bahanesiyle taahhütlü ürünleri almıyor. Ya da maliyetinin çok altında alıyor. Bolluğu bahane eden bazı fabrikalar yüzünden domateslerimiz ya tarlada, ya da fabrika önlerinde çürüdü. Bin bir emek ve maliyetle yetiştirdiğimiz domateslerimiz hayvanlara yem oluyor. Biz borçlarımızı nasıl ödeyeceğiz, ailemize nasıl bakacağız? Çiftçi aç kalırsa, Türkiye aç kalır” dedi.
Üretici girdilerine son bir yıl içinde yapılan zamlar: Mazota % 20, gübreye % 100, damlama borusuna % 50, tarım ilacına % 100 – % 200 (çeşitlerine göre), sulamaya % 25, elektriğe % 120 ve fideye de % 20.
Bu zamlar göz önünde bulundurulmadan verilen fiyatların, üreticiyi canından bezdirdiği açıklandı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.